logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel İnsan Hakları Bilgisi 1

Soru 1:

İnsan Hakları Komitesi, şikâyet edilen devletten, ölüm gibi bir cezanın ertelenmesini isteyebilmesi ilgili komitelerin hangi yetkisini göstermektedir?

Soru 2:

Kosta Rika’nın San José kentinde 22 Kasım 1969 yılında imzalanan ve 1978 Temmuz ayı itibariyle, yürürlüğe giren kişisel ve siyasal hakları bir çizelge halinde düzenleyen sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

BM Genel Kurulu’nun 18.12.1979 tarih ve 34/180 sayılı kararıyla imzaya açılan Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi ne zaman yürürlüğe girmiştir ?

Soru 4:

İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesinin önemi aşağıdakilerden hangisine dayanmaktadır?

Soru 5:

İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Küçültücü Muameleye ve Cezaya Karşı Sözleşme, kimin haklarını korumayı amaçlamaktadır?

Soru 6:

Yetki Evrensellik Talep Tanınma Yukarıdakilerden hangileri bir insan hakkının varlığından söz edebilmek için gerekli olan unsurlardandır?

Soru 7:

I.Önleyici rejimlerde hürriyetlerin kullanılması, sınırlarının aşılmasını veya kötüye kullanılmayı engellemek amacıyla önceden bazı kayıtlar altına sokulmaktadır. II.Hürriyetlerin kötüye kullanılması ve sınırlarının aşılması fiillerinin, iş işten geçtikten sonra cezalandırılması yerine, bu tür kullanımların önceden önüne geçilmesi amaçlanan rejimde, hürriyet ancak idarenin rızasıyla kullanılabilir. III.Kural olarak hürriyetin kullanılması, önceden bir izin almayı gerektirdiği için, önleyici rejimlerin, hürriyetin kullanımı açısından fazla elverişli olmayan anti-liberal bir rejim olduğu ifade edilmektedir. IV.Hak ve hürriyetin serbest bir şekilde kullanılmasını ortadan kaldırmaya yönelik bir teknik olup hukuk devletinden polis devletine doğru kayışın bir göstergesi olan ve daha çok otoriter devletlerde görülen bu rejimde, hürriyet kural olmayıp istisnadır. V.Bu sistemde ilke olarak belli bir hürriyetin kullanılması önceden izin almayı değilse bile, bir bildirimde bulunmayı gerektirir. Kamu hak ve hürriyetlerinin düzenlenmesinde ki sistemlerden olan "önleyici" sistemle ilgili yukarıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Ceza Mahkemesinin Organlarından biridir?

Soru 9:

İnsan haklarının sadece devlet tarafından tanınmış ve pozitif hukuka geçmiş olan bölümünü ifade eden kavram aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi sözleşme dışı koruma organlarından biri değildir?

Soru 11:

I. Kolektif ve Bireysel Haklar Ayrımı II. Ulusal Haklar - Uluslararası Haklar Ayrımı III.Yasal Haklar – Moral Haklar Ayrımı IV. Temel Haklar – Temel Olmayan Haklar Ayrımı Yukarıdakilerden hangileri insan haklarının sınıflandırılmasında kullanılan hak ayrımlarıdır?

Soru 12:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi devletler arası şikayet konularına bakan komiteler hakkında yanlış bir bilgi içermektedir?

Soru 13:

Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi diğer adıyla İstanbul Sözleşmesi'ni Türkiye hangi yılda imzalamıştır?

Soru 14:

İnsan hakları, temelde devlete karşı ileri sürülen iddialar niteliğindedir. Diğer bir ifadeyle, insan hakları iddialarının muhatabı devlettir. İnsan haklarının esas hedefi kişiyi devlete karşı korumaktır. Aşağıdakilerden hangisi devletin insan haklarıyla ilgili ödevlerinden biri değildir?

Soru 15:

İnsan hakları hukuku ile ilgili uluslararası, bölgesel ve ulusal kaynaklara göre bazı hak ve hürriyetler yasalarla ve makul nedenlerin bulunması ha^linde sınırlanabilir. Aşağıdakilerden hangi durumda hak ve hürriyetlerde, ilgili sözleşme, anayasa ve kanunlarda belirtilen yasal ve makul sebeplerin bulunması ha^linde sınırlama mümkündür?

Soru 16:

Devletlerin bazılarının uluslararası insan hakları sözleşmelerini imzalamış fakat onaylamamış; bazılarının da henüz imzalamamış ve onaylamamış ise de bunları tasvip ettiğini açıklaması aşağıdakilerden hangisi olarak tanımlanır?

Soru 17:

"Bu rejimde, hak ya da hürriyeti kullanacak ilgili kişi, neticede bütün sorumluluk kendi- sine ait olmak üzere hürriyetini serbestçe kullanabilir. Bunun için önceden bildirimde bulunmasına veya idari makamlardan izin almasına gerek yoktur. Ancak serbestlik her şeyi yapabileceği anlamına gelmez. Kişinin hürriyet alanı (hareket alanı) eyleminden önce belirlenmiş ve yaptırıma bağlanmıştır. Kişi, bu hakkı kullanırken her türlü sorumluluğu üzerine almış olup; belirlenmiş sınırları aşmadığı, diğer bir ifadeyle, hürriyetin normal kullanım alanında kaldığı sürece, devletin ve idari makamların herhangi bir müdahalesi söz konusu olamaz. Hürriyetin kullanım alanını aşan kişinin yaptırımlarını idari makam- lar değil, adli makamlar belirler." Yukarıdaki açıklamalar aşağıdaki hangi rejim anlayışıyla ilişkilidir?

Soru 18:

Olağanüstü Yönetim Kavramıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

I. Uluslararası, bölgesel ve ulusal insan hakları hukuku kaynaklarında, “genel sağlığın korunması” amacıyla, bazı insan haklarının sınırlanabileceği öngörülmektedir. II. Kanunlarımızda, “umumi sıhhat” olarak da ifade edilen genel sağlık, toplumun bulaşıcı ve yaygın hastalıklardan uzak tutulmasını, toplumun sağlı koşulları içinde yaşamını sürdürmesini anlatır. III. Genel sağlığın korunması, aynı zamanda kamu düzeninin bir unsurudur. Örneğin, suların, her türlü yiyecek ve içecek maddelerinin denetimi, salgın hastalıkların önlenmesi için öngörülen tedbirler genel sağlığın korunması amacına yöneliktir. IV. Genel sağlığın korunmasına yönelik tedbirler, insan haklarının korunması amacıyla insanlar üzerinde uygulanabileceği gibi, hayvan ve bitkiler gibi canlılar, hem de taşınır ve taşınmaz mallar üzerinde uygulanabilir. V. Zorunlu izolasyon veya bulaşıcı hastalıklara yakalanan kişilerin hastanede kalmaya zorlanması, yerleşme ve seyahat hürriyetinin, kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, genel sağlık nedeniyle sınırlanmasına örnektir. Kamu Sağlığının Korunması ile ilgili olarak yukarıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Kadınların seçme ve seçilme haklarını kabul eden Kadınların Siyasi Hakları Üzerine Sözleşme, hangi tarihte beyan edilmiştir?