logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Anayasa 2

Soru 1:

Kanun koyucunun anayasaya aykırı olmamak koşulu ile her alanı kanunla düzenleyebileceğini ifade eden ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Yasama organı, başka bir makamdam izin almaksızın kanun yapabilirken yürütme organının bir alanda düzenleme yapabilmesi için söz konusu alanın öncesinde kanunla düzenlenmesi gerekir. Yasama organının düzenleme yetkisi takdiri iken yürütme organınınki değildir. Yürütme yetkisi ancak kanunlara uygun olarak kullanılabilir. 1961 Anayasası'nın öngördüğü yasama ve yürütme fonksiyonuna ilişkin olarak yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 3:

Milletvekillerinin meclis çalışmaları sırasındaki oy, söz ve düşünce açıklamaları suç teşkil etse dahi sorumsuzluk güvencesinin gereği olarak, milletvekili hakkında ceza takibi yapılamamaktadır. Bu durum aşağıdaki güvencelerden hangisine ilişkindir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi, 1982 Anayasasının 104. maddesinin ilk metniyle Cumhurbaşkanına sunulan ve 2017 Anayasa değişikliğinde hala muhafaza edilen yetkiler arasında yer almaktadır?

Soru 5:

Tek liste Genel liste Karma liste Bloke liste Tercihli oy Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri liste usulü seçimin çeşitlerindendir?

Soru 6:

Aşağıdaki anayasalardan hangisinde devlet şeklinin cumhuriyet olduğunu düzenleyen hükümlerin değiştirilmesi yasaklanmamaktadır?

Soru 7:

1961 Anayasası ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?

Soru 8:

Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirinden ayrılması gerektiği anlamına gelen kavram ve fikir babası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

1789 Fransız Devrimi ile 1917 Sovyet Devrimi sonucu oluşan hukuk boşluğu aşağıdakilerden hangisinin ortaya çıkmasını tetiklemiştir?

Soru 10:

Halk temsilcilerinden oluşan bir organın anayasayı hazırlama yetkisine sahip olduğu; fakat hazırladığı metni kabul etme yetkisinin olmadığı, metnin sadece halkoyuna sunularak kabul edilebildiği anayasa yapım yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Anayasa değişikliği sürecinin aşamalarından birisi değildir?

Soru 12:

I. Anayasacılığın temel hedefi, devlet otoritesini sınırlamaktır. II. Kuvvetler ayrılığı düşüncesi, ilk kez  Montesquieu tarafından savunulmuştur. III. Yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin birbirinden ayrılması kişi özgürlüklerini zayıflatacaktır. IV. Yasama, yürütme ve yargı kuvvetlerinin aynı kişiye veya aynı kurula ait olduğu bir sistem, baskı rejimini yaratabilecektir. Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

1982 Anayasası’na göre aşağıdakilerden hangisi cumhurbaşkanının yargılanabileceği suç olarak tanımlanmıştır?

Soru 14:

21.01.2017 tarihli 6771 sayılı Kanun ile TBMM kaç milletvekilinden oluşur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi devlet yasama fonksiyonlarını icra ederken uygulanan kural işlemlerinden biri değildir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi devletin yapısının, ideolojik kavramlarla sınırlanarak devletin ideolojik değerlerini düzenleyen maddelerin değiştirilmelerinin yasaklandığı anayasalara örnek olarak verilebilir?

Soru 17:

31.05.2007 tarih ve 5678 sayılı Kanunla değişik 101. maddeye göre Cumhurbaşkanlığına Meclis dışından aday gösterilebilmesi için gerekli koşul aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

1961 ve 1982 Anayasaları TBMM tarafından vatana ihanetle suçlandırılan cumhurbaşkanının Yüce Divana sevk edileceğini düzenlemektedir. Bu Anayasalara göre, vatana ihanetle suçlandırılan cumhurbaşkanını Yüce Divan sıfatıyla yargılama yetkisi nereye aittir?

Soru 19:

Cumhurbaşkanı tarafından iade edilen kanunun mecliste aynen kabul edilmesi durumunda cumhurbaşkanına, bu anayasa değişikliğini halkın oyuna sunma yetkisi tanıyan anayasa aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Cumhurbaşkanını seçmek Yürütme görevini yapmak Kanun yapmak Hükumeti denetlemek Devlet bütçesini kabul etmek Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri parlamentoların temel fonksiyonları arasındadır?