logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Anayasa 1

Soru 1:

Bir devletin monarşi veya cumhuriyet esasına dayanması, aşağıdakilerden hangisine bağlı olarak yapılan bir sınıflamayı ifade eder?

Soru 2:

Kanun-ı Esasi'ye ilişkin aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru bir ifadeye yer verilmiştir?

Soru 3:

1982 Anayasası'nın hangi maddesi ile din kültürü ve ahlak dersleri ilk ve orta öğretim kurumlarında zorunlu hale getirilmiştir?

Soru 4:

Bireylerin tek tek sahip oldukları iradenin birleşerek meydana getirdiği devlet otoritesini genel irade olarak tanımlayan düşünür bu genel iradenin, daima toplumun menfaatini ve iyiliğini korumaya yönelik olarak hareket edeceğini ve herhangi bir sınırlamanın toplumun menfaatlerine zarar verebileceğini savunmuştur. Düşünürün bu teorisi, sonraki yüzyıllarda totaliter ve otoriter sistemlerin ilham kaynağı olmuştur.  Yukarıda düşünceleri hakkında bilgi verilen 17. yüzyıl düşünürü kimdir?

Soru 5:

Oyların açık sayımı ve dökümü kuralı Türkiye’de ilk kez kaç yılında uygulanmıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi, askeri^ otoritenin güçlendirilmesi için 12 Mart 1971 Muhtırası sonrasında oluşturulmuş bir merciidir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ile padişahın elindeki mutlak veto yetkisi sınırlandırılmıştır?

Soru 8:

Türkiye'de oyların gizliliği ile açık sayım ve döküm kuralları ilk kez hangi yılda uygulanmıştır?

Soru 9:

1961 Anayasının çoğulcu demokrasiye geçişi sağlayan yenilikleri aşağıdakilerden hangisinde somut olarak göze çarpmaktadır?

Soru 10:

Islahat Fermanı ile ilgili aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru bir ifadeye yer verilmiştir?

Soru 11:

medeni rüşd yaşına sahip her vatandaşın, hiçbir ayırım gözetilmeksizin, oy verme hakkına sahip olması gerektiğini ifade eden ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

1924 Anayasası’na göre TBMM, yürütme yetkisini aşağıdakilerin hangisi aracılığıyla kullanır?

Soru 13:

Anayasa metinleri tarafından tanınan ve korunan haklar, aşağıdaki hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Soru 14:

1961 Anayasası yürürlüğe girdiği tarihten itibaren güçlü bir toplum sözleşmesi ve oydaşmaya dayanmamıştır. Bunun sebebi aşağıda verilenlerden hangisi olabilir?

Soru 15:

Yasama Yürütme Yargı Mutlak monarşiler hangi yetkilerin hükümdara ait olduğu bir sistemi ifade etmektedir?

Soru 16:

157 sayılı Kanun'un Temsilciler Meclisi'ne nispeten bir serbestlik tanıdığını aşağıdakilerden hangisi gösterir?

Soru 17:

1921 Anayasası 1924 Anayasası 1961 Anayasası 1982 Anayasası Yukarıdaki anayasalardan hangilerinin ilk andan itibaren genel oy ilkesini benimsediği söylenebilir?

Soru 18:

I. Amaca ilişkin yasaklar II. Örgütlenmeye ilişkin yasaklar III. Faaliyet yasakları yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri 1982 anayasasının partilere getirdiği yasaklar arasındadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bir fiilin suç olarak nitelendirilebilmesi için kanunda tanımlanmasını ve kanunda öngörülen cezanın dışında başkaca bir cezaya hükmedilememesi ilkesidir?

Soru 20:

I. Siyasi partilerin mecliste grup oluşturabilmesi için bulundurması gereken milletvekili sayısı                                                                                                           II. Meclis yapısı                                                                                                            III. Çoğulculuk felsefesine sahip olma                                                          Yukarıdakilerden hangileri 1961 ve 1982 Anayasası'nın farklarındandır?