logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Anayasa 1

Soru 1:

İngiliz düşünür John Locke'un düşünce sisteminde otoritenin temelinde bulunan şey aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Hangisi ya da hangileri hak ve hürriyetlerin tanınmasındaki yöntemlerdendir? I. Anayasa ile tanınması II. Bildiriler ile tanınması III. Uluslarasası sözleşmeler ile tanınması IV. Kanunlar ile tanınması

Soru 3:

Bir anayasanın içermesi gereken ve anayasada yer alması arzu edilen tüm kuralların yetkili bir organ tarafından, usûlüne uygun olarak tek bir metin içinde toplanması hangi anayasa sınıflaması içinde yer almaktadır?

Soru 4:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi başkanlık sistemine sahip olan ülkelerden biridir?

Soru 5:

I. Devletin üstün iktidarını sınırlamak II. Devlet iktidarının önceden tahmin edilmesi imkânsız, keyfî tezahürlerini önlemek III. Temel hak ve özgürlükleri korumak Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri anayasa metinlerinin asıl rolünü ifade eder?

Soru 6:

18. yüzyılda burjuva sınıfının güçlenmesinde önemli rol oynayan olay hangisidir?

Soru 7:

1789 tarihli Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi kaç maddeden oluşmaktadır?

Soru 8:

Devlet otoritesinin hukuk kurallarıyla sınırlanması, bu otorite karşısında bireylerin çeşitli hak ve özgürlüklerinin tanınıp korunması yönündeki gelişmeler aşağıdaki akımlardan hangisi ile tanımlanmaktadır?

Soru 9:

"TC 1982 Anayasası ise bu Anayasa’nın “Devletin şekli” başlıklı 1., “Cumhuriyetinnitelikleri” başlıklı 2. ve “Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti” başlıklı 3. maddesinde yer alan hükümlerin değiştirilmesini yasaklamaktadır." verilen durumdan yola çıkılarak Katı Anayasa yapımında aşağıdaki yöntemlerden hangisi kullanılmıştır?

Soru 10:

Bir anayasa, savaş, sıkıyönetim, seferberlik gibi olağanüstü hâllerde, cumhurbaşkanına vekâlet veya niyabet hâllerinde, kısacası, belirli dönemlerde anayasa hükümlerinin değiştirilmesini yasaklamasına ne ad verilir?

Soru 11:

Tarihin ilk yazılı anayasası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Hangisi başkanlık sistemi ile parlamenter sistemin bazı özelliklerinin birleştiği, bu iki hükumet sisteminden türeyen melez bir hükumet modelidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi maddi anayasa örneği değildir?

Soru 14:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi diğerlerinden çok daha geç bir tarihte ilk yazılı anayasasını kabul etmiştir?

Soru 15:

Kemal Gözler, üniter devleti şu şekilde tanımlamaktadır: “Üniter devlet, devletin, ülke, millet ve egemenlik unsurları ve keza yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği gösteren devlet şeklidir. O halde, üniter devleti, devletin unsurlarında ve organlarında teklik özelliğiyle tanımlayabiliriz.” Yukarıdaki tanıma göre aşağıdaki ülkelerden hangisi üniter devlet yapısına sahip değildir ?

Soru 16:

Burjuva sınıfının anayasacılığın ortaya çıkmasını teşvik etmesinin en büyük nedeni nedir?

Soru 17:

Virginia Anayasası hangi tarihte yayınlanmıştır?

Soru 18:

Hangi anayasaya teamüli anayasa da denir?

Soru 19:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisi yasama, yürütme ve yargı iktidarlarının farklı organlara sunulması görüşündedir?

Soru 20:

Karar alma yetkisine sahip organların veraset yoluyla iş başına gelmediği yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisidir?