logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Anayasa 1

Soru 1:

Hangi tarihte Silahlı Kuvvetler’in yayınladığı bir muhtırayla yarı askerî bir yönetim dönemiyle karşılaşılmıştır?

Soru 2:

Yapısına göre devletleri federal devlet ve üniter devlet olmak üzere ikiye ayrılır. Üniter devletle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 3:

1961 anayasası yapımı süresince toplam sayıları 49 olan CHP ve 25 olan CKMP temsilcileri de 158 sayılı Kanun’un 6. maddesi gereğince, kimler tarafından seçilmişlerdir?

Soru 4:

Seçim sürecinin demokratikliğini sağlayan en önemli kurallardan biri de bu sürecin başından sonuna kadar hukuka uygunluk yönünden yargı denetimine tâbi olmasıdır. Türkiye’de bu denetim ilk kez kaç yılında uygulanmıştır?

Soru 5:

1921 Anayasasına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi 1924 Anayasası’nda yer alan haklardan biri değildir?

Soru 7:

Türkiye’de kaç yılına kadar iki dereceli seçim usûlü uygulanmıştır?

Soru 8:

Kurucu Meclis çalışmaları 27 Mayıs 1961 yılında tamamlanmış olmalıydı. Aksi taktirde ek olarak verilecek 15 günlük süre ardından tamamlanmazsa yeni bir Kurucu Meclis oluşturulacaktı. Bu durum MBK ile ilgili neyin göstergesi olabilir?

Soru 9:

I. Kanun dışı tutuklama yasağı II. Sansür yasağı III. Padişaha sürgün yetkisi verilmesi IV. Toplanma ve dernek kurma hakkı Yukarıdakilerden hangileri 1909 yılındaki değişikliklerle Kanun-i Esasi’ye eklenen haklardandır?

Soru 10:

İl Meclis temsilcileri neye göre seçilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi seçimlerin iki dereceli olması, seçmenlerin ancak seçici bir kurulu belirleme yetkisine sahip olduğu, karar organlarında yer alacak asıl temsilcilerin ise bu kurul tarafından belirlendiği bir modeli ifade eder?

Soru 12:

Kanun-ı Esasi'nde yer alan hangi hüküm Osmanlı Devleti'nde devlet şekli olarak monarşinin kabul ediliğini gösterir?

Soru 13:

Türkiye’nin yargı sistemi içinde adlî ve idarî uyuşmazlıklara bakan çok sayıda mahkeme mevcuttur. Ancak bu mahkemelerin hepsi kendi alanlarında tek bir yüksek yargı merciine bağlı olarak faaliyet gösterir. Adlî uyuşmazlıkların yüksek yargı mercii aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Osmanlı Devleti'nin meşruti monarşiye dönüşmesi aşağıdakilerden hangisiyle mümkün olmuştur?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Kanun-i Esasi’nin padişaha sunduğu yetkilerden biri değildir?

Soru 16:

Osmanlı Devleti'nin ilk anayasası olarak kabul edilen Kanun-ı Esasi hangi tarihte ilan olunmuştur?

Soru 17:

Milli Birlik Komitesini aşağıdakilerden hangisi oluşturmaktadır?

Soru 18:

“Yargı hakkı, millet adına usul ve kanuna göre bağımsız mahkemeler tarafından kullanılır.” maddesi 1924 Anayasası'nın kaç sayılı maddesidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi bir kanunun şekil ve içeriğinin anayasaya uygunluk yönünden değil; o kanunu yapan yasama organının takdir yetkisi yönünden denetlenmesini ifade etmektedir?

Soru 20:

1924 Anayasası'nın 1.maddesinin kapsamı nedir?