logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Anayasa 1

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi temel hak ve hürriyetlerin kişilere tanınmasında kullanılan yöntemlerden biri değildir?

Soru 2:

Devlet başkanının sahip olduğu yetkileri, onunla paylaşacak parlamento ve hükumet gibi başka organların bulunmadığı yönetim biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

"1975 tarihli Yunanistan ve 1976 tarihli Portekiz Anayasası, yürürlüğe girmelerini izleyen beş yıl içinde değişiklik yapılmasını yasaklamışlardır." örnekten yola çıkarak katı Anayasa yapma yöntemlerinden hangisi kullanılmıştır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi "müeyyide" kavramını açıklar?

Soru 5:

Normlar hiyerarşisinde kanunlarla aynı basamakta yer alan anayasa türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Üniter develete ilişkin aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Anayasalar ve kanunlar gibi, pozitif hukuk kuralları tarafından tanınan ve korunan hakları ifade eden terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi yasama ve yürütme organlarının birbirinden kesin ve sert ayrıldığı bir sistemdir?

Soru 9:

Hak ve özgürlüklerin devlet otoritesi yönünden sınırlama yaratacak bir güce kavuşması, ancak kaçıncı yüzyıllarda mümkün olmuştur?

Soru 10:

Aşağıdaki ülkelerden hangisinde Kıta Avrupası’nın anayasal gelişmeleri mutlak monarşiden parlamenter monarşiye geçişle sonuçlanmamıştır?

Soru 11:

Normlar hiyerarşisinde en üstte olduğu kabul edilen metin aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi anayasa hukukunun konuları arasında yer almaz ?

Soru 13:

Kişi, hangi ulusal, etnik, dini, zümrevi veya mesleki topluluktan olursa olsun, sadece insan olması sebebiyle sahip olduğu değeri ifade eden temel hak, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

İngiliz siyasal sisteminde en üstün otorite olarak aşağıdakilerden hangisi kabul edilir?

Soru 15:

"Devlet otoritesinde tezahür eden topluluğun iradesi" olarak açıkladığı genel irade anlayışını savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Anayasa kavramı aşağıdaki sınıflandırmalardan hangisiyle yapılamaz?

Soru 17:

"Constitution" kavramının karşılığı hangisidir?

Soru 18:

I. Bireylerin bir araya gelerek devlet otoritesini yaratması ve haklarının bir kısmını bu otoriteye devretmesi toplum sözleşmesi olarak adlandırılır. II. Toplum sözleşmesi hükümleri çerçevesinde, bireyler otoritenin icaplarına uymakla yükümlüdür. III. Toplum sözleşmesi hükümleri çerçevesinde, devlet bireylerin hakları korumakla yükümlüdür. IV. Toplum sözleşmesi hükümleri çerçevesinde, devlet bireylerin bütün haklarına karışabilir. V. Devletin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda sözleşme ortadan kalkar. VI. Toplum sözleşmesi ortadan kalksa dahi, bireyler devlet otoritesineboyun eğmek zorundadırlar.  Yukarıda verilen görüşlerden hangisi İngiliz düşünür John Locke'un anayasacılık ve toplum sözleşmesi hakkında ileri sürdüğü ve savunduğu düşünceler arasında yer alır?

Soru 19:

I. Bir anayasanın içerdiği hükümler, âdi kanunların değiştirilmesinde izlenen yönteme bağlı olarak değiştirilebiliyorsa esnek anayasadır. II. Esnek anayasalar normlar hiyerarşisi içinde kanunlarla aynı basamakta yer almaktadır. III. 1921 tarihli Teşkilat-ı Esasiye Kanunu esnek anayasadır. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri esnek anayasa için doğrudur?

Soru 20:

Fransız devriminin ardından yayınlanan 1789 tarihli Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi kaç maddeden oluşmaktadır?