logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hukukun Temel Kavramları 2

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi hizmet mallarından biri değildir?

Soru 2:

"Mahallî idareler; il, belediye ve köy halkının mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organları seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişilerdir." Bu tanımın yapıldığı Anayasa maddesi aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir ?

Soru 3:

Ülke, millet ve egemenlik unsurları ile yasama, yürütme ve yargı organları bakımından teklik özelliği gösteren devlet biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Jean Bodin’in egemenlik anlayışında kraliyete karşı zayıflatılması gereken iktidar odaklarından biridir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangi grup sosyal sigorta kapsamının tamamen dışındadır?

Soru 6:

Hüküm çeşitleri ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Yasama organının yaptığı bazı işlemler yasama fonksiyonu çerçevesinde yaptığı işlemler olarak kabul edilmeyip idari işlemler olarak kabul edilirler. Aşağıdakilerden hangisi bu idari işlemlerden biridir?

Soru 8:

Merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarının bütün gelir, gider ve mallarını denetlemekle görevli anayasal kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Kusursuz imkansızlıkla ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Yazılı soru, yazılı olarak en geç kaç gün içinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarıdır ?

Soru 11:

Aşağıda verilen şıklardan hangileri merkezden yönetimin taşra teşkilatını oluşturmaktadır?

Soru 12:

4857 sayılı İş Kanunu’na göre, toplu iş sözleşmelerinde deneme süresi kural olarak en çok kaç ay olabilir?

Soru 13:

I. Beyan usulünde mükellef matraha itiraz edebilir. II. İkmalen vergi tarhı yapılabilmesi için daha önceden bir tarhiyatın yapılmış olması gerekir. III. Değişik sebeplerle vergi hatası yapılması durumunda vergi dairesi bu hataları düzelterek tekrar tarh işlemi yapabilir. Verginin tarhı ile ilgili yukarıda verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Kamu görevlileri ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hukuk modern anlamda cezanın özelliklerinden değildir ?

Soru 16:

Askerlik Emeklilik Tutukluluk hali Ölüm Yukarıdaki nedenlerden hangileri sonucunda 1 yıl süresini tamamlamış işçi kıdem tazminatını alabilir?

Soru 17:

Vergi Kanunlarının uygulanması ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır ?

Soru 18:

I. Kural olarak suç, işlendiği zaman yürürlükte olan kanuna tabidir II. Suç sayılan fiilin sadece bir kısmı Türkiye’de işlenmişse ve fail yabancı uyruklu ise kendi ülkesi ceza kanununa göre cezalandırılır III. Ceza kanununun uygulamasında kişiler arasında ırk, dil, din, mezhep, ekonomik ve diğer toplumsal konumları yönünden ayrım yapılamaz ve hiçbir kimseye ayrıcalık tanınması mümkün değildir Ceza kanunlarının zaman, yer ve kişi yönünde uygulanmasına ilişkin yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 19:

I. Kar payı alma II. Genel kurula katılma ve oy kullanma III. Yükümlenilen sermayeyi ödeme Yukarıda sayılanlardan hangisi veya hangileri anonim ortaklıkta pay sahibinin asli borcudur?

Soru 20:

A 14.11.1990 tarihinde cezası 3 yıldan 5 yıla kadar hapis olan bir suç işleme isnadı ile bir kamu davasında sanık olarak yargılanmaya başlamıştır. Kamu davası sonuçlanmadan önce yapılan bir değişiklikle A’nın işlediği suçun cezası 1 yıldan 3 yıla olarak değiştirilmiştir. Böyle bir durumda A’nın suçlu bulunması halinde alacağı cezaya ilişkin aşağıdakilerden hangisi söylenebilecektir?