logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hukukun Temel Kavramları 2

Soru 1:

Siyasal düşüncesi nedeniyle işvereninin iş sözleşmesini feshettiğini beyan eden bir işçinin durumu ispatlaması halinde talep edebileceği tazminat miktarı nedir?

Soru 2:

Anayasa’ya göre yargı yetkisi kime aittir?

Soru 3:

I. Parasal bir transfer olması II. Hukuksal zora dayanması III. Kamu harcamalarının kaynağını oluşturması Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri diğer mali yükümleri vergilerden ayıran temel özelliktir?

Soru 4:

İki kişi arasındaki karşılıklı ve muaccel alacakların taraflardan birinin beyanı ile azı oranında sona erdirilmesine  ne ad verilir?

Soru 5:

I. İşçinin çalışma süresi 1 yılın altında ise II. İşçi işi askere gitmek, emekli olmak için bırakıyorsa III. İşçinin ölümü halinde IV. İşçi istifa ederse Yukarıdaki durumlardan hangisi veya hangilerinde işçinin kıdem tazminatı ödenmez ?

Soru 6:

Birbiri yerine geçebilen kamusal siyasetlerin tek bir merkezden üretilmediği, çeşitli seçeneklerin, farklı düşüncelerin ve siyasetlerin ya da tercihlerin toplumun değişik merkezlerince üretilip rahatlıkla savunulabildiği siyasal ortamı ifade etmek için kullanılan terim hangisidir?

Soru 7:

Çok kazanandan çok; az kazanandan az vergi alınmasını ifade eden vergi hukuku ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi kamu görevlisi sayılmamaktadır?

Soru 9:

Sosyal sigortaların uygulama alanı kişiler açısından düşünüldüğünde aşağıdaki seçeneklerden hangisi sigortalı sayılamaz ?

Soru 10:

Türk Ticaret Kanunu m. 211’e göre bir ticari işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla gerçek kişiler arasında kurulan ve ortaklarından hiçbirinin sorumluluğu ortaklık alacaklarına karşı sınırlanmamış olan ortaklık aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

İdarenin kamu düzeninin sağlanması amacıyla üstlendiği faaliyete ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi suçun iştirak türleri arasında yer almaz ?

Soru 13:

i) Ülke ii) İnsan topluluğu iii) Kişilik iv) EgemenlikDevlet tanımında ön plana çıkan öğeler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde eksiksiz olarak verilmiştir?

Soru 14:

I. Beyana Dayanan Tarh II. Re’sen Vergi Tarhı III. İkmalen Vergi Tarhı IV. Verginin İdarece Tarhı Yukarıdaki seçeneklerden hangisi veya hangileri İdarî bir işlem olan tarh işleminin çeşitleri arasında yer alır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi tacir olmanın hükümlerinden değildir?

Soru 16:

Hangi seçenekte yer alan bilgi doğru bir bilgi değildir ?

Soru 17:

Anayasa koyucu idarenin kuruluş ve görevlerinin dayanaklarını nasıl belirlemiştir?