logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Hukukun Temel Kavramları 2

Soru 1:

İş sözleşmesinin türleri ile ilgili aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır ?

Soru 2:

I. Sağlık sebepleri, II. Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller III. İşçinin gözaltına alınması IV. Zorlayıcı sebepler Yukarıdaki seçeneklerden hangisi veya hangileri iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenle derhal fesih edilmesine olanak sağlayan haklı nedenler arasında bulunur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi tacir sıfatına sahip değildir ?

Soru 4:

Yerel yönetim türü olan il özel idaresinin organları aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Ülkemizde idarenin yargısal denetimi hangi hukuki kurum ya da sistem tarafından gerçekleştirilmektedir?

Soru 6:

Ticari bir işletmeyi bir ticaret unvanı altında işletmek amacıyla kurulan, ortaklık alacaklılarına karşı ortaklardan bir veya bir kaçının sorumlulukları sınırlandırılmamış ve diğer ortak veya ortakların sorumlulukları ise, belirli bir sermaye ile sınırlandırılmış olan ortaklığa ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdaiklerden hangisi verginin özelliklerinden biri değildir ?

Soru 8:

‘’Kamusal güce dayalı olarak, kamusal harcamaların finansmanı için, kamu idaresinin belirli edimleri veya belirli kamu hizmetlerinden yararlanma karşılığında alınan paradır.’’ Diğer mali yükümlülükler ile ilgili yukarıda verilen tanım aşağıdakilerden hangisine ilişkindir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi borcu sona erdiren sebeplerden biri değildir ?

Soru 10:

Ortaklığın iflası Ortaklığın bir diğer ortaklıkla birleşmesi Ortaklardan birinin iflası Tescil ve ilan merasimindeki eksiklikler Yukarıda verilenlerden hangileri kollektif ortaklığın sona ermesinde irade dışı nedenler arasında yer almaktadır?

Soru 11:

Sayıştay başkanı aşağıdakilerden hangisi tarafından seçilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi vergiyi sona erdiren hallerden değildir ?

Soru 13:

- İşlendiği zaman suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimse cezalandırılamaz. - Birey, hangi davranışlarının suç oluşturduğunu ve bunların karşılığında hangi cezaların oluşturulduğunu bilmelidir. Yukarıdaki önermeler aşağıdaki ilkelerden hangisinin önemine vurgu yapmaktadır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi vergi hukukunun yardımcı kaynakları ile ilgili bir özelliktir?

Soru 15:

İdarenin Türkiye Büyük Millet Meclis (TBMM) tarafından gerçekleştirilen denetimine ne denir?

Soru 16:

I. Devlet tanımında ön plana çıkan öğeler, ülke, insan topluluğu, kişilik ve egemenlik unsurlarıdır. II. Devlet yalnızca belli bir dönemde yaşayan insan topluluğunun örgütüdür. III. Dış egemenlik, devletin diğer devletler karşısındaki konumunu ifade etmektedir. Devlet kavramı ile ilgili yukarıda verilen önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 17:

Aynı tüzel kişilik içinde idarenin bütünlüğünü sağlayan hukuki araç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Verginin hesaplanmasından verginin ödenmesi aşamasına kadar geçen süreye bu süredeki işlemlerin bütününe vergilendirme süreci denir. Buna göre aşağıdakilerden hangisinde vergilendirme süreci aşamaları sırasıyla doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

I. Borçlar karşılıklı olmalıdır. II. Borçlar muaccel olmalıdır. III. Borçlar özdeş olmalıdır. Takastan bahsedebilmek için yukarıdaki koşulların hangileri gerçekleşmiş olmalıdır?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi, yarı-temsili^ demokrasinin araçlarından biri değildir ?