logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Hukukun Temel Kavramları 1

Soru 1:

Siyasî partilere ilişkin dava ve başvurulara, iptal ve itiraz davaları ile Yüce Divan sıfatıyla yürütülecek yargılamalara aşağıdakilerden hangisi tarafından bakılır?

Soru 2:

Elimizde üç adet hukuk normu bulunmaktadır. Bunlar sırası ile A, B ve C normudur. Söz konusu normlar ile ilgili olarak elimizde şu bilgiler vardır. Hukuk düzeni içerisindeki tüm aktörler bu kurala uymak zorundadır. Kura bir fiilin yapılmasının hukuk düzeni tarafından tasvip edilmediğini ve ihlal halinde yaptırım uygulanacağını belirtmektedir. Kuralın bireyler tarafından değiştirilmesi yahut aksinin kararlaştırılması mümkün değildir. Bu kural, taraflar aksini kararlaştırmadığı takdirde uygulama bulacaktır. Temelde sözleşmedeki boşlukları doldurmak amacını güden bir kuraldır. Kuralın ihdas edilme amacı, ilgililerin iradelerindeki olası eksiklikleri tamamlamaktır. Kural Münhasıran taraflarca kararlaştırılmış ama eksik bırakılmış alanlarda uygulanmak amacıyla ihdas edilmiştir. Kural kişilere bir takım işlemleri yapabilme imkanı verebilmektedir. Kuralın taraflara tanıdığı ve hukuk düzeninden bir şeyi talep etme bağlamında somutlaşan işlevin işlerlik kazanması; yani kuralın işlerlik kazanabilmesi, kural tarafından tanınan imkanın taraflarca kullanılmasını önvarsaymaktadır. Yukarıda verilen bilgiler ışığında nitelikleri bakımından sırasıyla hangi kategorilere girmektedirler?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi modern devlette suç karşılığında yaptırım olarak uygulanan cezalardan değildir ?

Soru 4:

Anayasaya uygunluk denetiminin yokluğu, özellikle çok partili hayata geçilmesinden sonra daha da ciddi sorunlar yaratmaya başlamış, bunun etkisiyle hangi anayasa, kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetimine geniş kapsamlı biçimde yer vermiştir?

Soru 5:

Aşağıdaki sosyal düzen kurallarından hangisinin devlet yaptırımı vardır?

Soru 6:

Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşuna ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal düzen kurallarının türlerinden birisi değildir?

Soru 8:

Kural içi boşluğun olduğu durumlarda uygulanır. Öncelikle örf ve adet hukukuna bakılması gerekmektedir. Ortada uygulanacak bir hukuk kuralı mevcut değildir. Boşluğun hakkaniyet göz önüne alınarak doldurulması gerekir. Bu yetki sınırsız değildir. Yukarıda verilen öncüllerden hangileri "hakimin takdir yetkisi" kurumunun kapsamı içerisindedir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal düzen kurallarının ortak özelliklerinden değildir?

Soru 10:

Yaptırımın en temel karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Kanunların anayasaya uygunluğunun denetlenmesi konusunda bir temel ayrım, siyasal ve yargısal denetim sistemleri arasında yapılmaktadır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi bu denetimi yapan siyasal organlardan biri değildir?

Soru 12:

Genel nitelik taşıma Süreklilik taşıma Emir ve yasaklama içerme Uyulmaması durumunda maddi yaptırım içerme Sosyal düzen kurallarının türleri göz önünde bulundurulduğunda yukarıdaki özelliklerin hangileri tüm türlerde ortaktır?

Soru 13:

Din kurallarına ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi hukuk kurallarının özelliklerinden değildir?

Soru 15:

Herhangi bir borç ya da başka bir hukuki yükümlülüğün, yükümlüsü tarafından rızayla yerine getirilmediği hallerde, devlet gücü eliyle zorla yerine getirilmesini ifade eden yaptırım aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi, hukuka aykırı fiilden önceki durumun yeniden sağlanmasını amaçlayan yaptırım türüdür?

Soru 17:

Aynı tarihte yürürlüğe girmiş iki yönetmelikte belirli bir konuyu düzenleyen hükümler varsa ve bunlar çatışırsa, hangi hükmün uygulanacağını bulmak için aşağıdakilerden hangisinden faydalanılır?

Soru 18:

İptal kararının geriye yürümezliği ilkesi hangi anayasa ile kabul edilmiştir?

Soru 19:

İdari suçlar ve disiplin suçları ceza hukuku anlamındaki suçlardan hangi bakımdan ayrılır ?

Soru 20:

Yazılı hukuk kuralları arasında, bunları çıkaran organların Devlet yapısı içerisindeki yeri ve önemi bakımından bir hiyerarşi bulunmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi diğerlerine göre en üstündür?