Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Seçmeli Ara Sınav

Hukukun Temel Kavramları 1

20
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

Mahkeme önüne gelen ve konusu taşınmaz kirası olan bir uyuşmazlıkta aynı tarihli iki farklı hukuk normu uygulanabilir niteliktedir. Bu normlardan ilki genel nitelikli Borçlar Kanununda iken diğer norm Taşınmaz Kiraları Hakkında Kanun adlı, Borçlar Kanunundan bağımsız olarak ihdas edilmiş bir kanunda bulunmaktadır. Hukuk normlarının çatışması halinde uygulanacak ilkeleri göz önüne alırsanız, mahkeme söz konusu uyuşmazlığa hangi kuralı, hangi ilkeye dayanarak uygulamalıdır?

Soru 2

Orta Zorluk

Yaptırımın işlevini yerine getirmesinde en etkili koşul aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3

Orta Zorluk

Hükümsüzlüğün en ağır türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangisi bir idari yaptırım değildir?

Soru 5

Orta Zorluk

1982 Anayasası kendisinin tanımadığı "olayla sınırlı ve yalnız tarafları bağlayıcı" karar verme yetkisi bakımından aşağıdaki anayasalardan hangisi ile farklılık arz eder?

Soru 6

Orta Zorluk

Aşağıdaki normatif düzenlemelerden hangisi Anayasa Mahkemesi'nin denetimi kapsamında değildir?

Soru 7

Orta Zorluk

Şekli unsur veya idari unsurdan birinde ortaya çıkan hukuka aykırılıklar aşağıdaki yaptırımlardan hangisine bağlanmıştır?

Soru 8

Orta Zorluk

Ahlak kurallarına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 9

Orta Zorluk

Aşağıdaki toplum türlerinden hangisinde din kuralları ile hukuk kuralları aynı anlama sahiptir?

Soru 10

Orta Zorluk

Yorumlayıcı hukuk kuralları ve tamamlayıcı hukuk kuralları, hangi tür hukuk kurallarına dahildirler?

Soru 11

Orta Zorluk

Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürür. Anayasa Mahkemesi kararlarına karşı kanun yoluna başvurulabilir. Anayasa Mahkemesi kararları Resmi Gazate'de yayımlanır. Anayasa Mahkemesi kararları ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangiler doğrudur?

Soru 12

Orta Zorluk

Anayasa Mahkemesi’nin denetim yetkisi, kural olarak bütün kanunları kapsar, ancak 1982 Anayasası bu genel kurala iki istisna getirmiştir. Değişiklikle kaldırılmadan önceki geçici 15/3 madde, anayasal demokratik düzenin, 12 Eylül darbesi ile kesintiye uğratıldığı Milli Güvenlik Konseyi döneminde çıkartılan kanunlara ve kanun hükmünde kararnamelere karşı Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne başvurulamayacağını düzenliyordu. Bu durum, Türkiye’de hukuk devleti açısından büyük bir sakınca teşkil etmekteydi. Yapılan anayasa değişikliği ile Anayasanın geçici 15/3 maddesi kaldırılmış ve Milli Güvenlik Konseyi döneminde çıkartılan kanunların anayasaya uygunluk denetiminin önü açılmıştır. Bu anayasa değişikliği kaç yılında yapılmıştır?

Soru 13

Orta Zorluk

Anayasa Mahkemesinin kararlarının kesinliği ve bağlayıcılığı bakımından aşağıdaki konu başlıklarından hangisi kararların kesin hüküm niteliğinde olmasına rağmen yeni bir mahkeme sürecinin başlatılmasını mümkün kılan duruma işaret etmektedir?

Soru 14

Orta Zorluk

“Kanunlar yönünden insanlar arasında ayrım bulunmaması; bedensel, ruhsal başkalıkları ne olursa olsun, insanlar arasında toplumsal ve siyasi haklar yönünden ayrım bulunmaması durumu” olarak  tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15

Orta Zorluk

Hakim, kendisine tanınan hukuk yaratma yetkisini keyfi olarak kullanamaz. Hakimin yarattığı hukuk kanun gücündedir. Hakimin yarattığı hukuk, sonradan karşılaşacağı somut olaylar bağlamında sadece kendisini bağlayacaktır. Hakimin hukuk yaratması ile ilgili yukarıdaki önermelerden hangisi doğrudur?

Soru 16

Orta Zorluk

Kefalet sözleşmesinin kanunda yazılı şekle riayet edilmedikçe geçerli olmayacağına ilişkin hükmün niteliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17

Orta Zorluk

Hukuki işlemin gerçekleştirilmesinde hukuka aykırılık olmakla birlikte, bu işlemin geçerli olup olmayacağının işlemden etkilenen kimsenin iradesine bırakılmasına imkan tanıyan yaptırım türü, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18

Orta Zorluk

Bir başkasını kasten yaralayarak işinden üç hafta ayrı kalmasına neden olan kişiye uygulanması gereken yaptırım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19

Orta Zorluk

Hukuk düzenleri, hayatın tüm olasılıklarını önceden öngörerek hukuki düzenlemeler yapabilecek denli kadir-i mutlak düzenler değillerdir. Bunun bir sonucu olarak kanunlarda az da olsa boşluklar bulunması beklenebilir bir durumdur. Hukuk kuralının uygulayıcısı olan hâkimler, kanunda boşluk olması durumunda önüne gelen uyuşmazlığı çözmekten kaçınamazlar.Yukarıda verilen bu ilke ışığında, karşısına gelen ve özel hukuk kapsamına giren bir uyuşmazlıkta, söz konusu uyumazlığa uygulanacak bir yazılı hukuk kuralı bulunmaması halinde hakimin öncelikle aşağıdaki yollardan hangisine başvurması gerekmektedir?

Soru 20

Orta Zorluk

I. TBMM İçtüzüğü II. Parlamento kararları III. Savaş hallerinde çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri anayasaya uygunluk denetiminin konusu dışında kalmaktadır?

Derse Dön