logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türkçe Sözlü Anlatım

Soru 1:

İyi bir konferansın özelliklerinde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 2:

Aşağıdaki ünsüzlerden hangisi ötüm durumuna göre ötümsüz bir ünsüzdür?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi güzel konuşma becerisinin kazandırılmasında kullanılacak ders içi etkinliklerden biridir?

Soru 4:

Amaç; Konuşurken sesini doğru kullanabilme. Amaç; Kendi konuşmasını değerlendirme. Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yukarıda sözlü anlatımı geliştirmeye ilişkin verilen amaçların ait olduğu okul dönemi sırasıyla doğru olarak verilmiştir?

Soru 5:

Türkçe sözcüklerin genellikle son hecesi vurgulanır. Türkçede bu kuralın dışında kalan bazı örnekler de bulunmaktadır. Hangisi bu kurallardan biri değildir?

Soru 6:

Konuşma ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

I. Konuşurken Türkçenin farklı dönemlerine ait sözcükler kullanmalarını sağlamak II. Günlük hayatın ihtiyaçlarını karşılayacak yazma ve konuşma becerisi kazandırmak III. Türkçeyi doğru ve güzel kullanma yeteneği kazandırmak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri Ortaöğretim Dil ve Anlatım Dersi Programının sözlü anlatım becerisini geliştirmeye yönelik olarak belirlenmiş amaçları arasında yer almaktadır?

Soru 8:

Konuşma ve okuma sırasında bir hecenin ya da sözcüğün ötekilerden daha baskılı söylenmesi olarak tanımlanan sözcük hangi seçenekte verilmiştir?

Soru 9:

Ünlü ve ünsüzler; dil, dudak, damak, diş, gırtlak gibi konuşma örgenlerinin açılıp-kapanma, yaklaşıp-uzaklaşma, gerilip-çözülme gibi çeşitli devinimler, konuşmayı yapılandıran hangi beceri ile ilgilidir?

Soru 10:

Aşağıdaki kaynakların hangisinde, konuşmanın önemini vurgulama için “İnsanda dilince değişir kader / Ya yurda baş olur, ya başı gider.” sözleri yer almaktadır?

Soru 11:

I. İletişim araçlarından yararlanma II. Konuşmanın amacını belirleme III. Model olarak konuşma Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ilköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programında (6-8) yer alan kazanımlardandır?

Soru 12:

Konuşma ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

Soru 13:

İçten, güven verici olma Dili kullanırken özenli olma Sabırsız ve aceleci olma Saygılı ve hoş görülü olma Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri başarılı bir konuşmanın temel ögeleridir?

Soru 14:

Aşağıdaki terimlerden hangisi konuşma ve okuma sırasında bir hecenin ya da sözcüğün ötekilerden daha baskılı söylenmesidir?

Soru 15:

Bilim, sanat, teknoloji gibi alanlarda uzman  kişilerin belli  bir konuya açıklık getirmek amacıyla topluluk karşısında Tek Bir  Kişi Tarafından Yapılan planlı konuşmalara ne ad verilir?

Soru 16:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi bitişik yazıldığında farklı bir anlama gelmemektedir ?

Soru 17:

Türkçe sözcüklerde hece sonunda da ancak belli ünsüz çiftleri bulunabilir. Bu özellik göz önünde bulundurulduğunda aşağıdaki kelimelerin hangisi Türkçe kökenli değildir?

Soru 18:

Bu dönemde anlatıma yönelik sanat metinlerinin ayırıcı özellikleri, sanat metinlerinin türleri (fabl, masal, hikâye (öykü), roman, tiyatro ve şiir), bilimsel yazılar ve sözlü anlatıma ait açık oturum, sempozyum, forum, tartışma (münazara) ve konferans konularına yer verilmiştir. Bu dönemin Dil ve Anlatım Dersi Öğretim Programı; Türkçeyi doğru ve güzel konuşan, Türkçe ile yazılmış her türlü metni anlayan, yorumlayan ve değerlendiren; kendini ve herhangi bir konudaki düşünce ve duygusunu ifade edebilen insan yetiştirme hedefini gerçekleştirmeyi öngörmektedir. Bu paragrafta ortaöğretim programının hangi sınıf düzeyinde yer alan amaçlardan bahsedilmektedir?

Soru 19:

“Londra ekonomoyi iyi idare edemiyor, tüm hataları art arda yapıyordu.” cümlesinde “Londra” sözcüğünde nasıl bir anlam söz konusudur?

Soru 20:

İnsanlar arasında iletişimi sağlayan ve diğer canlılardan ayıran en önemli özellik aşağıdakilerden hangisidir?