logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eğitim Bilimine Giriş

Soru 1:

Disiplinlerin düzenlenmesine yönelik olarak yaptığı tartışmada etik, eğitim ve politikayı pratik/uygulamalı bilimler olarak sınıflandıran düşünür kimdir ?

Soru 2:

Yararcı felsefeye dayanan akım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Eğitim yoluyla bireylere geçmiş birikimler aktarılarak onların topluma uyum sürecinin güçlendirileceğini savunan görüş aşağıdakilerden hangisidir

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi kalkınma çabasının bir boyutu olarak değerlendirilemez?

Soru 5:

"Mutlak gerçeğin fiziksel olmaktan çok ruhsal olduğunu savunur. Çevredeki dünyayı yadsımamakla birlikte çevredeki dünyanın mutlak gerçek olmadığını ileri sürer." Yukarıda verilen bilgiler hangi felsefe akımıyla ilgilidir?

Soru 6:

Bireyin gereksinimi Toplumun gereksinimi Konu alanının gereksinimleri Eğitim politikaları ve eğitim programlarının gereksinimlere dayalı olarak hazırlanması beklenir. Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri bu gereksinimler arasında yer alır?

Soru 7:

bir yıl içerisinde bir ülkede üretilen mal ve hizmetlerin piyasa fiyatlarıyla toplam değerini ölçmek için kullanılan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aile içinde sevgi, saygı, dayanışma ve hoşgörü ortamının gelişmesi aşağıdaki aile görevlerinden hangisi ile ilgilidir?

Soru 9:

Öğrenme psikolojisi, öğrenme-öğretme süreçlerinden hangisiyle ilişkili değildir?

Soru 10:

Aristotales "Varlık Öğretisi" kavramını nasıl adlandırmıştır?

Soru 11:

Toplumsal değişmeler ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 12:

Atatürk'ün önderliğinde başlayan eğitimde reformların ilk yıllarında çıkan yasa aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi temel üretim etmenleri arasında yer almaz ?

Soru 14:

Türkiye'de sosyoloji terimi Osmanlı dilinde nasıl kullanılırdı?

Soru 15:

Yunanca “Philosophia” teriminden kaynaklanan felsefe terimi ilk kez hangi felsefeci tarafından kullanılmıştır?

Soru 16:

I-Demokratik değerleri benimsemiş bireyler yine demokratik ilkelere göre yönetilir. II-İnsan haklarına saygılı ve bu hakların kullanılması için gerekli yasal düzenlemeleri yapan toplumdur. III-Toplumdaki her birey kendi potansiyelini ve değerler sistemini geliştirmek ve gerçekleştirmek için eğitim olanaklarından yararlanabilir. IV-Örgün ve yaygın eğitim sistemleri aracılığı ile eğitim hizmetini bireylere ulaştıramayan politik sisteme sahip toplumdur. Yukarıdakilerden hangileri demokratik bir toplum için söylenebilir?

Soru 17:

“Toplum, sürekli değişim içindedir. Eğitim politikaları bu değişimin yönünü, zamanını, hızını ve gerçekleştirilme biçiminin planlanması işini üstlenmektedir” şeklindeki bakış açısı eğitim politikalarının aşağıdaki hangi alanla ilişkisini yansıtmaktadır?

Soru 18:

Türk Milli Eğitiminin amaçları ve ona dayalı olarak geliştirilmiş ilköğretim programının amaçlarının tutarlı olmasının ülkemize yararı hangi seçenekte doğru verilmiştir?

Soru 19:

18. ve 19. yüzyıllarda Osmanlı Devleti aşağıdaki hangi derslere ağırlık vererek Anadolu Selçuklu Devletinden farklılaşmaktadır?

Soru 20:

"Bir kültürdeki bireylere yol gösteren, toplumsal düzeni sağlayan; olumlu ve olumsuzu, doğru ve yanlışı gösteren kurallar, standartlar ve düşünceler" olarak tanımlanan toplumsal denetim mekanizması hangisidir?