Drama etkinliği sonrası tartışmalar zıt görüşlerin yarıştırılmasıdır. Drama etkinliği sonrası tartışmalar vakit kaybetmeden yapılmalıdır. Drama etkinliği sonrası tartışmalar oyun sırasındaki yaşantıların anlamlandırılarak ifade edilmesidir. Drama etkinliği sonrası tartışmalar ile ilgili yukarıdaki bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) II ve III
Drama etkinliği sonrası destekleyici ve tamamlayıcı eğitim tekniklerinin kullanılması hangi sebeple önemlidir?
Doğru Cevap: C) Drama etkinliğinde incelenen tema başka eğitim teknikleri ile tekrarlandığında daha kalıcı etkiler bırakır.
Okulöncesinde drama yapan bir öğretmen aşağıdaki özelliklerden hangisine/hangilerine sahip olmalı? Çalışmaya istekli Çocuklardan hızlı kararlar bekleyen Çocuklara karşı sabırlı Çocuklara inanan
Doğru Cevap: E) I, III, IV
Okulöncesi eğitimde 4 yaşında bir çocuk için kaç dakikalık drama etkinliği uygun olur?
Doğru Cevap: B) 10-15
Uygulamasında renkli kağıtlar, elişi kağıtları, dergi ve gazete parçaları, kumaş parçaları, poşet ve iplik gibi malzemelerin kullanıldığı destekleyici ve tamamlayıcı eğitim tekniği aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Kesyap
Türkçe Sözlükte sahne oyununa özgü olan, içinde gerilim, çatışma, çeşitli olaylar ve karşıtlıklar bulunan, insanla ve insan ilişkileriyle gelişen yapıt ya da olay, değişmeceli olarak da duyguları kamçılayan, coşku verici, gerilim yaratıcı olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Dramatik
Aşağıdakilerden hangisi eğitimde günlük plan hazırlama ile ilgili değildir?
Doğru Cevap: E) Dramada ana rollerin kimlere verileceğinin belirlenmesidir.
Sınıf dışındaki ortamlarda drama etkinliği düzenlenmesinin çocuklar üzerindeki etkileri ve kattığı kazanımlar nelerdir?
Doğru Cevap: B) Yaşayarak öğrenme ortamı sunmak ve düş güçlerini zenginleştirmek
Genel sorular çocuğu özel sorulara hazırlar. Etkinlikteki olay, kavram ilke ve konular ile doğrudan ilgili sorulardır. Özel sorular zihinde canlandırma düzeyinde sorulmak için uygundur. Özel sorudan önce genel soru sorulur. Yukarıdakilerden hangileri genel soru ile özel soru arasındaki bağlantı ile ilgilidir?
Doğru Cevap: A) I ve IV
Drama çalışmaları sadece kapalı alanlarda yapılabilir. Drama çalışmalarının yapılacağı alan eğitimcinin amacına uygun olarak çalışmaya elverişli hale getirilmelidir. Drama etkinliğinin yapılacağı ortamlar çocukların hareketlilik düzeyini, psikolojik durumlarını, güvenliğini ve yaratıcılıklarını etkileyebilir. Müzeler drama çalışmaları yapmak için uygun yerler değildir. Yukarıdaki bilgilerden hangileri drama etkinliklerinde ortam düzenleme ile ilgili doğru bilgiler içermektedir?
Doğru Cevap: B) II ve III
Aşağıdakilerden hangisi/hangileri dramatizasyonun özelliklerindendir? Lider aktif, yönlendirici ve belirleyicidir. Metinlerin canlandırılması sırasında tümcelerin aynen söylenmesi zorunluluğu vardır Öğretmen dramatizasyon etkinliklerinde daha çok süreci kenardan yönetir, role girmez.
Doğru Cevap: D) I ve III
Dezavantajlı grupta yaşayan bir bireyi oynama tecrüben ne düşündürdü? Oynadığın rolü düşündüğünde dezavantajlı grupları söyler misin? Drama sonrası tartışma sırasında sorulan sorular sırasıyla hangi düzeye girmektedir?
Doğru Cevap: B) Duygusal- Bilişsel
Çalışmanın yapılacağı yeri görmeli ve incelemelidir. İzin alınması gereken yerlerde yetkililerden izin almalıdır. Atölye çalışması düzenlemelidir. Çalışılacak ortamdaki görevlilerin bilgilendirilmesini sağlamalıdır. Yukarıdakilerden hangileri sınıf dışındaki ortamlarda drama yapılabilmesi için eğitimcilerin mutlaka yapması gereken şeylerdir?
Doğru Cevap: C) I, II, IV
Drama etkinliği sonrası yapılan tartışmanın düzeyleri aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla ve eksiksiz verilmiştir?
Doğru Cevap: E) Zihinde canlandırma düzeyiTanımsal düzeyDuygusal düzeyBilişsel düzeyYaşantısal düzeyEtkinliği geliştirme düzeyi
Okul öncesi öğretmenlerin drama etkinliklerini uygularken hayal kırıklığına uğramamak için düşünmesi gereken ayrıntılardan biri olan ‘dramatik anın belirlenmesi’ aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?
Doğru Cevap: D) Dramada çözülecek sorun
"Çocukların güvenli biçimde hareket edebilecekleri yapıda olmalı, oda ısısı ve ışığı yeterli olmalı, çocukların yaratıcılığını ortaya çıkarmaya ve geliştirmeye yönelik uyarıcıları, araç-gereçleri içinde bulundurmalı, ses yalıtımı olmalıdır." Drama ortamlarında bulunması gereken yukarıdaki özelliklere ek olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: E) Zemin tehlike içerebilecek öğelerden arındırılmalı
Drama etkinliğinin sonunda yapılan .........., oyun sırasında geçirilen yaşantıların, hissedilen duyguların, algılamaların, tanımlanarak, anlamlandırılarak ifade edildiği bir tartışmadır. Boşluğa gelecek uygun ifade aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Küme tartışması
Drama etkinliği sırasındaki yaşantı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: D) Kümelenen sözel mesajlar da yaşantıya dahildir.
Verimli bir drama etkinliği için, etkinliğe katılan çocuk sayısı en fazla kaç olmalıdır?
Doğru Cevap: D) 15 kişi
Aşağıdaki örneklerden hangisi drama aşamalarından biri olan canlandırma ile ilgilidir?
Doğru Cevap: B) Öğretmen çalışma konusu ile ilgili öğrencilere küçük bir hikaye anlatır ve hikayeyi tamamlamalarını ister.