logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Okulöncesinde Matematik Eğitimi

Soru 1:

Aşağıda grafik ile ilgili verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur? I. Çocuklar beş yaşından itibaren grafik oluşturma etkinlikleri yapabilirler II. Sayma becerisi gelişmeyen bir çocuk için grafik oluşturma etkinlikleri uygun değildir. III. Çocuklar grafik hazırlama sürecinde sınıflandırma, karşılaştırma, sayma ve ölçme becerilerini kullanırlar.

Soru 2:

Çocukların okulöncesi dönemde toplama ve çıkarma işlemini öğrenme sürecinde geçirdikleri aşamalar aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru bir şekilde verilmiştir?

Soru 3:

Televizyonda bir şarkının içinde “bir, iki, üç ...” sözlerini duyan çocuğun bu sözcükleri tekrar edip çevreden onay beklemesi aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Soru 4:

Her bir nesne sadece bir defa bir numarayla eşleştirilmelidir. Sayı kelimeleri tutarlı ve tekrarlanabilir bir düzende sıralanmalıdır. Kullanılan son sayı kelimesi bir nesne grubunda o nesnelerden kaç tane olduğunu belirtir. Sayma için herhangi bir türden nesneler bir araya getirilebilir. Yukarıdaki sayma eylemine ilişkin ilkeler eşleştirildiğinde aşağıdakilerden hangisi eşleşme dışında kalır?

Soru 5:

Murat bir torbada farklı renklerde bulunan boncukları renklerine göre ayırdıktan sonra, boncuklar arasından mavi renkli olanları düzenli bir şekilde dizmiş ve saymıştır. Murat yapmış olduğu bu işlemde sayma ilkelerini hangi sıra ile kullanmıştır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi dört yaşındaki bir çocuğun ölçme ile ilgili gösterebileceği bir davranış olabilir?

Soru 7:

Aşağıda yer alan problemlerden hangisi toplama ve çıkarma problemlerine ilişkin yapılan sınıflandırmalardan eşitlik – fark bilinmeyen türüne örnektir?

Soru 8:

Aşağıdaki etkinliklerden hangisi okulöncesi dönemde çocuklarda grafik oluşturma becerilerini kazandırmak için ilk aşamada uygulanabilecek grafik etkinliklerinden biri olabilir?

Soru 9:

Aşağıdaki kazanımlardan hangisi Milli Eğitim Bakanlığı Okulöncesi Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında yayınlanan Okulöncesi Eğitim Programı (36-72 Aylık Çocuklar İçin)’nda toplama ve çıkarma işlemine ilişkin kazanımlar arasında yer almaz?

Soru 10:

Aşağıdaki kazanımlardan hangisi Milli Eğitim Bakanlığı Okulöncesi Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 2006 yılında yayınlanan Okulöncesi Eğitim Programı (36-72 Aylık Çocuklar İçin)’nda yer almaz?

Soru 11:

İki çocuğun kendi aralarında boylarını karşılaştırırken birbirlerine “Benim boyum kaç kilo biliyor musun?”, “Benim boyum daha çok senden” gibi konuşmalarını duyan öğretmenin “Bakalım sizin boyunuz ne kadarmış?” “Şu ipi kullanarak ikinizin de boyunuzun ne kadar olduğunu ölçelim. Sonra da ikinizin boylarının uzunluklarını karşılaştıralım.” şeklindeki yaklaşımları aşağıdaki hangi etkinlik türüne örnek olarak gösterilebilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi uzaysal algının gelişimi için kullanılabilecek yarı yapılandırılmış bir etkinliktir?

Soru 13:

Ölçme becerilerinin gelişimi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisinde ilgili uzaysal kavramlar ve bu kavramlar ile ilgili sorulara verilen yanıt yanlış olarak eşleştirilmiştir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisinde uzaysal algı ve şekillerle ilgili etkinlikler düzenlenirken çocuğun dikkate alınması gereken gelişimsel düzeyleri doğru bir sırayla verilmiştir? I. Nesneleri şekillerine göre sınıflandırma II. Benzer bir şekille eşleştirme III. Şekilleri çizme IV. Şekilleri isimlendirme

Soru 16:

Çocuklardan boş bir kağıda ayakkabılarıyla basarak ayakkabılarının izini kalemle çizmelerini isteyen bir öğretmen daha sonra ayak boylarını fasulyeler kullanarak bulmalarını ve sonrasında hangi çocuğun ayağının daha büyük olduğunu belirlemelerini istemiştir. Öğretmenin yaptırdığı bu etkinlikler ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 17:

Nesnelerin niteliklerini sayarak bulamayan bir öğrenciye sınıftaki lacivert ve beyaz renkteki blokları kullanarak bir grafik oluşturan öğretmenin yaptığı bu etkinlikle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 18:

Kullanılan son sayı kelimesi bir nesne grubunda o nesnelerden kaç tane olduğunu belirtir; en son sayılan nesnenin bir özelliği değildir. Yukarıdaki tanım sayma işleminin anlamlı olabilmesi için gereken temel ilkelerden hangisine aittir?

Soru 19:

Elindeki kitabı çocukların göreceği şekilde masanın üstüne, altına yanına koyarak çocuklara kitabın nerede olduğunu soran bir öğretmen aşağıdaki becerilerden hangisini geliştirmek istemiştir?

Soru 20:

Öğretmeninin iki gün sonra okula evlerinden oyuncak getirebileceklerini söylemesini anlamlandıramayan bir çocuğun hangi beceride yetkinleşemediği söylenebilir?