logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eğitim Felsefesi

Soru 1:

Aşağıdaki eleştirel pedagojiye göre uygulamalardan hangisinde eğitim gücü kazanma ve meşrulaştırmaya yönelik bir politik anlam taşır?

Soru 2:

I. İnsan doğası her yerde aynıdır. II. Eğitim evrenseldir ve değişmezliği vardır III.  Okul yönetiminde disiplin kurulmalıdır IV. Farklılaştırılmış eğitime yer verilmelidir V. Eğitim yaşama bir hazırlıktır. VI. Öğrenciler iş içinde iş için yetiştirilmelidir Yukarıda verilenlere göre aşağıdakilerden hangisinde daimicilik felsefesinin nitelikleri en doğru ve kapsamlı biçimde ifade edilmektedir?

Soru 3:

I. Çocuklar biyolojik, psikolojik ve sosyal organizmalardır. II.Çocukların öğrenmesi evrimsel değil devrimsel bir süreç izler. III.  Çocuklar aile ve sosyal çevrede öğrenirler. IV. Gelişim biyolojik ve sosyolojik çok yönlü süreçtir. V. Merak ve sorgulama çocuğun gelişimi için temeldir. VI. Akran çevresi öğrenmede çok etkilidir. VII. Çocukların öğrenmesi ağırlıklı olarak psikomotor öğrenmelerdir. Yukarıda verilenlere göre aşağıdakilerden hangisinde John Dewey’in çocukların öğrenmesine yönelik temel varsayımları en doğru ve kapsamlı biçimde ifade edilmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangileriNatüralizmin ilkelerindendir? I. Bilgi doğuştan değildir sonradan elde edilir. II. Öğretmen bilgi aktaran değil; doğal ortamda bilgi için fırsatlar yaratan olmalıdır. III. Öğrencinin bilgiyi keşfetmesine imkân sağlayacak yöntemler kullanılmalıdır.

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi modern öğretmenin görevlerinden biri olarak gösterilebilir?

Soru 6:

Modernleşme sürecinde okulun işlevinde ne gibi değişimler yaşanmıştır?I. Okulun ve eğitimin işlevi, diğer sosyal kurumlardan oldukça bağımsız hale gelmiştir.II. Okulun geleneksel işlevi olan kültürel mirası aktarma işlevini ve bu bağlamda çocuğun eğitiminde ailenin rolünü oldukça zayıflatmıştır.III. Okulda öğretilen konular, tek düze, sıkıcı olup entelektüel açıdan öğrencilerin ilgisini çekmemektedir.

Soru 7:

I. Eğitim sisteminin amaçlarıyla ile toplumun geleceği arasında stratejik bir ilişki kurulmuştur. II. Okulda her düzeyle ilgili öğretim amaçları açıkça belirlenmiştir ve bu amaçlar okulun genel amaçlarını yansıtır, temel becerilerin kazandırılmasını sağlar. III. amaçlarıyla ilgili standartlar bütün öğrenciler için aynıdır. IV. Öğretim kadrosu, öğretimle ilgili amaçlardaki öncelikleri bilir ve kabul eder.V. Öğrencilerle ilgili amaçların gerçekleşmesine ilişkin kayıtlar tutulur. Başarılı okulların amaçları yukarıdakilerden hangisi ya da hangileridir?

Soru 8:

Eğitimde etkililiği arttırmanın yolu "öğretmen yetiştirmede yaratıcı yeni yöntemleri, yeni yönetim tarzları ve toplumla yeni iletişim yolları geliştirmekten geçmektedir" anlayışı hangi okula ya da okullara aittir?

Soru 9:

Öğrencilerin eleştirel düşünmelerini geliştirmeyi ve bu sayede dünyayı dönüştürmeyi, insanileştirmeyi amaç edinmek gerektiğini vurgulayan Freire'ye göre bankacı eğitim kavramı aşağıdakilerin hangisini ifade etmektedir?

Soru 10:

Eğitimin; doğa, insan ve şeyler olarak üç temel kaynaktan geldiğini ileri süren eğitimci aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi, genel olarak Cumhuriyet döneminde benimsenen felsefeyi en iyi temsil etmektedir?

Soru 12:

.......... günlük yaşamda yüce amaçlar için kendini adama ya da adanma anlamıyla kullanılır. Eğitimde genellikle kendini gerçekleştirme olarak anılır. Bilgiye ilişkin görüşü, bilginin sadece aklın ürünü olduğu biçimindedir. Çünkü esas gerçek fizik evrende değil aklın içindedir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki hangi felsefi akım gelmelidir?

Soru 13:

"Her çocuğun öğrenebileceği varsayımı ile çocuğun performansına ve başarılarına saygı duyan, hümanist ve heterojen bir eğitim sistemi" ni savunan okul ya da okullar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Avicenna ve üçüncü Aristo olarak da bilinen bilim insanı, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde yer almaktadır?

Soru 15:

Türk ve Osmanlı Eğitim Sistemi, Türk örfü ve İslami temellere dayanmaktadır. Belirlenen hedefleri gerçekleştirmek için genelde eğitim durumlarında öğretmen merkezdedir. Bu duruma; "Bilginler, peygamberin varisleridir; onları sayan Allah ve peygamberi saymış olur. Bilginlere itaat ediniz; çünkü onlar dünya ve ahiretin kandilidir." hadisleri ve "Türk örfünde ki değerler" etki etmiştir.Yukarıdaki bilgiler dikkate alındığında aşağıdaki eğitim felsefe ve görüşlerden hangileri yanlıştır?

Soru 16:

İslam düşünürleri, eğitimde en çok hangi filozofun etkisinde kalmışlardır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi modern kitlesel eğitimin eleştirisine karşı benimsenen kuramsal ve uygulamalı eğitim modellerinin temel özelliklerden birisi DEĞİLDİR?

Soru 18:

I-Bilimsel araştırmaya dayalı öğretim yöntemleri benimsenir. II-Eğitim programının amacı öğrenciyi topluma hazırlamaktır. III-İçeriğin düzenlenmesinde konu merkezli öğrenme esastır. IV-Öğretim içeriğinde çok yönlülük ve çok kültürlülük söz konusudur. Yukarıdakilerden hangileri realist felsefenin eğitime yansımaları arasındadır?

Soru 19:

Cumhuriyet dönemi eğitim sisteminde benimsenen felsefeye temel felsefe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Gazzali’nin eğitim anlayışını yansıtmaktadır?