logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eğitim Felsefesi

Soru 1:

I. Çin II. Hint III.   Fars IV. İslam V. Yunan VI. Latin VII.  Anadolu VIII. Mısır Yukarıda verilenlere göre aşağıdakilerden hangisinde İslami Türk toplumunda hangi uygarlıkların kimi değer ve pratikleri Türk yaşam biçimi içinde sentezlenen uygarlıkların bütününü en doğru ve kapsamlı biçimde ifade edilmektedir?

Soru 2:

"“Öğretim, milletler ve şehirlerde nazarî (kuramsal) erdemleri var etmedir. Eğitim ise ahlaki ve sanatsal erdemleri kazandırmadır. Öğretim bilgiyi aktarmaktır." Görüşü aşağıdaki hangi Türk-İslam felsefecisine aittir ?

Soru 3:

“Devlet, insanları mutluluğa götürmeli, onlara erdemleri öğretmelidir. Kesinlikle insanlara eziyet, işkence, edilmemeli, birlik, kardeşlik, adalet sağlanmalıdır. Toplum, organik bir bütündür. Bu nedenden dolayı, toplum yaşamına kadınlar da katılmalıdır" görüşü aşağıdaki hangi düşünüre aittir?

Soru 4:

I- Evrenin bir amacı var mıdır? II-Doğru yanlıştan nasıl ayrılabilir? III-Ruh ölümsüz müdür? IV-Mutlu insan ölçütleri nelerdir? V- Ölüm nedir? Yukarıdaki maddelerden hangileri ontoloji ile ilgilidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi daha başarılı ve insani bir okulda diğerlerine göre daha az yer alır?

Soru 6:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi islamiyet öncesi Türk toplum yapısı ve eğitimin dayandığı felsefe kapsamında yanlıştır?

Soru 7:

İbni Sina'ya göre toplumun gelenek, görenek ve değerlerini çocuklara öğretmek isteyen bir öğretmen hangi eğitim ve öğretim türüne başvurmalıdır?

Soru 8:

İbni Sina' ya göre eğitim ve öğretimin altı türü vardır. I. Düşünsel öğretim II. İş içinde öğretim III. Ezberle öğretim IV. Ögütle öğretim V. Taklitle öğretim VI. Nasihatle öğretim Yukarıdaki eğitim ve öğretim türleri dikkate alındığında aşağıdaki çıkarımlardan hangilerine varılamaz?

Soru 9:

Aşağıdaki alternatif okullardan hangisi, eğitimdeki yerelde keşfedilen yenilikçiliğin ulusal politika haline gelebileceğine bir örnektir?

Soru 10:

Öğrencilere, çevrelerinde karşılaştıkları olayların nedenlerinin öğretilmesi, İbni Sina'ya göre eğitim ve öğretimin aşağıda belirtilen türlerinden hangisiyle ilişkilidir?

Soru 11:

"Ayrımcılığa karşı bütünleştirme, işbirliğine dayalı öğretim etkinlikleri, çok kültürlülüğe dönük faaliyetler yürütmek, küçük tartışma grupları oluşturmak" aşağıdaki hangi okulun ya da okulların amaçları ve özellikleri arasında yer almaktadır.

Soru 12:

18. ve 19. yüzyıllarda Avrupa kıtasında bilimsel gelişmelere oranla Türk bilim dünyasının yeterince yol almamasının bir nedeni aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet dönemi eğitim felsefesine damgasını vuran uygulamalardan biri değildir?

Soru 14:

İslamiyet sonrası Türk filozoflarından Farabi'nin ahlak anlayışı aşağıdakilerden hangisinde doğru şekilde ifade edilmiştir?

Soru 15:

I.Felsefe insanın niteliğini, dünyanın yapı ve işleyişini anlama çabasıdır.II.Felsefe gerçeği bulma ve öğretme yolunda bir bitmeyen derinleşmedir.III.Felsefe insanı iyiye, doğruya ve güzele yönelten bir düşünce biçimidir.IV. Felsefe, akılcı incelemeye ve yaratıcı düşünceye dayalı bir yöntemdir.V. Felsefe dilin mantıksal analizi, kavramların ve sözcüklerin tanımlanması ve anlamlarının aydınlatılmasıdır.Felsefenin genel özellikleri ve işlevleri dışında ne olduğunu ortaya koyan üç yaygın görüş bulunmaktadır. Buna göre yukarıdakilerden hangi üçü felsefenin yaygın görüşlerindendir?

Soru 16:

Bireysel öğretime karşı çıkan ve grupla öğretimi desteleyen düşünür kimdir?

Soru 17:

"İlerlemecilik felsefesi pragmatik felsefeye dayanır." İlerlemecilik felsefesine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi bu ilişkiyi ortaya koymaktadır?

Soru 18:

Aşağıdaki düşünürlerden hangisinin çalışmaları eğitim felsefesi, sosyolojisi ve yönetiminde sıklıkla kullanılan çocuk merkezli, ilerlemeci ve insan merkezli kuramlara kaynaklık etmiştir?

Soru 19:

''İlköğretim Kavramı'' Cumhuriyet dönemi eğitim tarihimize damga vurmuş aşağıdaki eğitimcilerden hangisinin eseridir?

Soru 20:

Freire’ye göre; eğitimin amacı, daha iyi bir toplum meydana getirmektir. Bunu sağlayabilmek için insanların kendi davranışlarını aktif olarak dönüştürebilmeleri gerekir. Başka bir ifade ile eğitimin amacı; toplumdan dışlanan bireyleri toplumla bütünleştirmek değil, bilakis onları da içerecek biçimde toplumu değiştirmektir. Freire’nin kavramı olan sessizlik kültürünü aşmak için aşağıdakilerden hangisi gerekenlerden biri olamaz?