logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eğitim Felsefesi

Soru 1:

Natüralist felsefeye göre öğretim programlarıı öncelikle öğrenci merkezli ve demokratik olmalıdır. Hazır bilgi olmamalı, bizzat yaparak yaşayarak öğrenmeli, doğal bir ortamda karşılaştığı problemleri kendi çözmelidir. Bu felsefeye göre sınıfta bu becerileri sergilemekte zorluk yaşayan bir öğrenci için öğretmenin aşağıdakilerden hangisini yapması uygun olacaktır?

Soru 2:

Toplumsal gerçekliği anlamayı merkeze alan, evrenin bir düş ya da hayal olmadığını, somut olarak var olan bir gerçeklik olduğunu ve algılarımızdan bağımsız olduğunu ileri süren felsefi akım hangisidir?

Soru 3:

Bir öğrenci eleştirel düşünme ve uygulama odaklı deney, gözlem etkinlikleri ile daha iyi öğreniyorsa hangi özelliğe sahip öğretmen ile daha başarılı olacağı söylenebilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi bilim ve felsefe arasındaki benzerliklerden biridir?

Soru 5:

Eğitimin dıştan görünüşü bağlamında aşağıdaki hangi sorunlar üzerinde durulur?

Soru 6:

“Eğitim bireyi yaratmalı, özgürlüğü geliştirmeli, bu konudaki gizli ve açık baskıları belirlemeli ve etkisizleştirmelidir. Amaç bireyin uyumlaştırılması değil, özgürleştirilmesi olmalıdır. Bilgi nesnel ve kesin değil, özneldir. Bilgi var olanların tekrarı değil, insan tarafından yaratılandır. Ölçme değerlendirmede, bireyin kendini gerçekleştirip gerçekleştirmediği yoklanmaya çalışılmalı, sezgiye dayalılığı ve özgür seçim yapıp yapmadığı belirlenmelidir.” görüşünü savunan bir öğretmenin eğitiminden, aşağıdakilerden hangisi beklenmez?

Soru 7:

Bir ülkenin eğitim amaçları genel olarak “Niçin insan yetiştireceğiz?” sorusu ile benzer sorulara verilen yanıtlara göre oluşturulur. Eğitimin hedefleri belirlenirken eğitim ile felsefenin ilişkili olacağı duruma uygun örnek aşağıdaki hangi seçenekte verilmiştir?

Soru 8:

İdealist felsefeye göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Bilim ve felsefeye ait aşağıda verilen özelliklerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Felsefede, evrende hiç bir şey yokken var olduğuna inanılan ya da var olduğu kabul edilen aşağıdakilerden hangi kavramla adlandırılmaktadır?

Soru 11:

I. Realist felsefeden etkilenmiştir. Konu ve içeriklerin gerçek yaşamdan alınması ilke edinilmiştir. Öncelikli amaç kültürel değerlerin aktarılmasıdır. II. Geleneksel eğitimin tutuculuğuna, biçimciliğine, sıkı disiplinciliğine ve dayatmacılığına bir tepki olarak yorumlanabilir. Yukarıdaki özellikler sırasıyla aşağıdaki eğitim felsefesi akımlarından hangilerine aittir?

Soru 12:

Öğreten merkezli olmak yerine bütüncül öğrenen merkezli bir anlayışı benimseyen ve öğretim süreci, “yaparak öğren yaptırarak öğret” ilkesiyle bireysel farklılıkları da gözeten bir anlayışa sahip olan felsefi akım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Bir öğretmen görevlendirildiği okulda geleneksel yöntemlerle eğitim alan öğrencilerin bilgi düzeylerinin yeterli olmadığını fark etmiştir.Geleneksel eğitim felsefesine karşı olan eğitim felsefesini benimseyen bu öğretmenin hangi davranışı göstermesi beklenmektedir?

Soru 14:

Türk eğitim sisteminde baskın olarak bilgi ve kültür aktarmacılık egemendir. Bu bilgiye göre aşağıdaki felsefi anlayışlardan hangisi Türk Eğitim sistemine yansımıştır diyebiliriz?

Soru 15:

Felsefe ile bilimin ilişkilerinde temel olan birbirlerinin tamamlayıcısı olmalarıdır. Ancak aralarında bazı farklılıklar da bulunmaktadır. Buna göre; aşağıdakilerden hangisi felsefe ve bilim arasındaki farklılıklardan biridir?

Soru 16:

'' Okulöncesi eğitime geç geçilmiş olması bu alanda hem niceliksel hem de niteliksel sorunların birikmesine neden olmuştur. Bununla birlikte çocuğa görelik, yaşamla iç içelik gibi nitelikleri nedeniyle Türkiye’de okulöncesi eğitim pratik açıdan yaşamla en çok uyumluluk gösteren bir kademedir. Oyun, okul, aile ve çevre işbirliği nitelikleri nedeniyle yer yer pragmatizm, yer yer realizm etkilerin sistemde görülmektedir. '' bu tanımda hangi felsefi akım eksik ifade edilmiştir?

Soru 17:

Öğrenciyi sosyal reformların tetikleyicisi; öğretmenin rehberliğinde inşacısı olarak gören eğitim felsefesi akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

I. yaratıcılığın geliştirilmesi II. eleştirel düşüncenin geliştirilmesi, III. yüksek iletişim becerisi, IV. empati, V. ikna ve işbirliği geliştirilmesi Yukarıdakilerden hangisi ve hangileri Postmodern düşüncenin yansıdığı bir eğitimde bireye kazandırılması gereken özelliklerdendir?

Soru 19:

“Gerçeğin (realitenin) tümünü, özdek (madde) ve yaşamla ilgili türlü belirtileri neden, ilke ve erekler (hedefler/amaçlar) bakımından inceleme amacı taşıyan düşünce etkinliğidir. Bilgi, kavram, inanç ve kuramların çözümlenmesi ve eleştirilmesinde açıklık arayan düşünce yöntemidir. Bir kişinin davranış ve düşüncelerine kılavuzluk yapmaya yarayan toplu ve tutarlı görüş bütünüdür.” Verilen tanımın bütünü hangi bilim alanına aittir?

Soru 20:

Esasici eğitim felsefesine göre aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?