logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eğitim Felsefesi

Soru 1:

Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî ideolojisine göre millî eğitimin hedefleri, okul sistemleri, dersler ve içerik yeniden düzenlenmiş ve bu düzenlemeler yapılırken bazı düşünürlerden görüşler alınmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu kişilerden biridir?

Soru 2:

Göçebe Türk toplumundaki eğitimde aşağıdakilerden hangisi görülmez?

Soru 3:

Eğitimin ekonomik, sosyal, politik, kültürel ve eğitsel olmak üzere beş işlevi bulunur. Bu işlevlerin aşağıdaki unsurların hangisine etkisinden söz edilemez?

Soru 4:

"Çocukların birer kâşif gibi öğrenmeye istekli oldukları, özellikle okulöncesi dönemde çocuklara uygun ortam sağlandığında kendi kendilerine öğrenebildiklerini" kim ileri sürmüştür?

Soru 5:

Hintli filozof ve eğitimci Jiddu Krishnamurti tarafından Londra yakınlarında kurulan alternatif okul, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmiştir?

Soru 6:

İslamiyet sonrası eğitimin dayandığı felsefe hakkında aşağıdaki bilgilerden hangileri doğrudur? I. İslamiyet sonrası eğitim felsefeleri çeşitli İslami düşünürler tarafından ortaya atılmıştır. II. İbni Rüşt ve Gazzali; Eflatun, Aristo ve Yeni Eflatuncuların görüşleriyle İslamiyeti sentezlemeye çalışmışlardır. III. İbni Rüşt' e göre toplum yaşamına kadınlarda katılmalıdır. IV. Farabi ve İbni Sina ahlak anlayışlarını mutluluk ile açıklamaktadır.

Soru 7:

Bireyleri, toplumun tümüne yönelik görev, rol ve sorumluluklarına göre yetiştirmek, iyi bir vatandaş olmalarını sağlamak için talepleri vardır" görüşü kime aittir?

Soru 8:

Göçebe Türklerde eğitimin dayandığı temel özellik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Giruoux ve diğer eleştirel bakış açısına sahip öncüllerin “eleştirel bakış”la ilişkili temel anlayışı yansıtmaktadır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Gazali'nin öğretmende bulunmasını gerekli gördüğü özelliklerden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi İslamiyet öncesi Türk toplumundaki eğitimin özelliklerinden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi pozitivist felsefenin ontolojik görüşlerinden biridir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi John Dewey’in öğrenmeye ilişkin görüşlerinden biri değildir?

Soru 14:

Tüm bilimsel kuramları birleştiren kapsayıcı en temel fizik kuramını arayan bir teorik fizikçinin eğitime bakış açısı değerlendirildiğinde, aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 15:

I. Bütün çocuklar öğrenebilir. II.Okullarda dört tip öğretim tipi mevcuttur. III. En iyi okul hayata en iyi hazırlayan okuldur. IV. Öğrenciler bireysel yeteneklerine göre değerlendirilmelidirler. V. Öğrencilerin kendi kendini keşfetmesi ve öğrenmesi esastır. Yukarıda verilenlere göre aşağıdakilerden hangisinde Ulusal Paideia Merkezi’nin ilke veya nitelikleri en doğru ve kapsamlı biçimde verilmiştir?

Soru 16:

İslamiyetten önceki Türk toplumlarında uymamanın affedilmez bir suç ve cezasının ölüm olduğu toplumsal denetim mekanizması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Her çocuğun öğrenebileceğini varsayımı ile çocuğun performansına ve başarılarına saygı duyan, hümanist ve heterojen bir eğitim sistemi, aşağıdaki alternatif okullardan en fazla hangisiyle ilişkilidir?

Soru 18:

Kadın ve erkeklerin aynı eğitimden geçmesi, toplumsal ve doğal ortamda karşılaştıkları güçlükleri giderecek biçimde yetiştirilmesi anlayışı Türk toplumunda eğitimin dayandığı hangi temel felsefeyi yansıtmaktadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi, "yeni okul"un temel özelliklerinden biridir?

Soru 20:

''Deneyim ve Eğitim'', aşağıdaki bilim insanlarından hangisinin eseridir?