logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eğitim Felsefesi

Soru 1:

“Eğitimin görevi, insanlara bilgi öğretmekten çok, bilgiyi elde etmenin yollarını öğretmektir” görüşündeki bir öğretmenin, derslerde çalışma konusu seçimiyle ilgili aşağıdakilerden hangisini savunması beklenebilir?

Soru 2:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi ontolojik bağlamda pozitif felsefenin görüşünü yansıtmaktadır?

Soru 3:

Materyalizme göre üstyapı aşağıdaki kavramlardan hangileri ile tanımlanabilir? I. Ekonomi ve üretim II. Eğitim ve felsefe III. Bilim ve ahlak

Soru 4:

Eğitim; planlama, yönetim ve değerlendirme boyutlarıyla karmaşık bir süreçtir. Eğitim felsefesi bu bağlamda "kılavuz liderlik" işlevi yüklenir. Örneğin amaç, içerik, süreç ve değerlendirme birlikteliğini sağlaması için yol göstericidir. Ayrıca eğitim felsefesi; sosyal, siyasal yapı ve eğitim programı uyuşumunun sağlanmasına katkıda bulunur. Eğitim felsefesi eğitimin amaçlarını etkileyen ve belirleyen etkenlerden biridir. Eğitimin amaçlarının sisteme yön veren sosyal ekonomik ve siyasal süreçlerden soyutlanması olanaksızdır. Yukarıdaki eğitim felsefesi işlevi aşağıdakileden hangisidir?

Soru 5:

Eğitim felsefeleri arasında en tutucu, gelenekselci ve esnek olmayan kökleşik felsefe aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 6:

Eğitimde bireylere toplumsal yaşamda işe yaracak, işleri kolaylaştıracak bilgi, beceri ve tutumların kazandırılmasını amaçlayan, “yaparak öğren yaptırarak öğret” ilkesini benimseyen eğitim felsefesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Öğrencilerin uygulama, gözlem, deney vb. çalışmalarla değerlendirilmesinde öğretmenin çok önemli rolü olduğunu, öğretmenin yaşamı bilen, öğrenciyi tanıyan ve öğrenciyi yaşama hazırlamakla görevli kişi olduğunu ileri süren eğitim felsefesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi bilim felsefe ilişkisi veya felsefenin nitelikleri bakımından yanlış bir ifadedir?

Soru 9:

Eğitimin gerçekleşmesi sürecinde eğitimcinin çok farklı alanlar arasında eşgüdüm içerisinde hareket etmesi, eğitim felsefesinin aşağıda belirtilen işlevlerinden hangisine karşılık gelir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi felsefenin genel özelliklerinden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ilerlemecilik felsefesine ait bir özellik değildir?

Soru 12:

Aşağıda eşleştirilen eğitim felsefelerinden hangilerinde öğretmen rolleri birbirine daha yakın olarak öngörülmüştür?

Soru 13:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi daimicilik felsefesinin ana ilkelerinden birisidir?

Soru 14:

İlerlemecilik felsefesine göre topluma ve öğrenciye yararı odak alan bir sistem mevcuttur. Konu bakımından yararı ön plana çıkaran bu felsefede hangi uygulamanın yapılması amaç ile paralellik göstermektedir.

Soru 15:

Felsefenin mantık çalışma alanı aşağıdakilerden hangi soruya yanıt aramaz?

Soru 16:

Felsefenin tanımlanması ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangi iki çift eğitim felsefesi akımlarını içermektedir?

Soru 18:

..................... felsefesine göre eğitim ve öğretim programı ile okulun amacı sürekli değişme yoluyla toplumu yeniden inşa etmektir. Eğitimde amaç, demokratik yaşamı gerçekleştirmek, toplumu yeniden kurarak sevgi, işbirliği ve denge değerlerini kazandırarak barışı ve insanların mutluluğunu sağlamaktır. Değişimi amaçlayan bireyin öncelikle kendini tanıması gerekir ki bu açıdan eğitimin amacı bireyin sosyal yönden kendisini tanımasıdır. Yukarıda ifade edilen felsefi akım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Daimicilik, aşağıdaki konu başlıklarından en fazla hangisiyle ilişkilidir?

Soru 20:

Tarihsel olarak bakıldığında felsefe terimini ilk kullanan düşünür kimdir?