logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Eğitim Felsefesi

Soru 1:

"Farabi'ye göre eğitimcide doğuştan gelen nitelikler arasında; beden, zekâ, bellek, güzel konuşma, öğrenme ve öğretme sevgisi, yeme, içme ve kadına düşkün olmama, doğruluğu sevme, yumuşak huy, azim ve irade sahibi olmak yer almaktadır." Bu açıklamaya göre bir eğitimcinin hangi özelliğini vurgulamaktadır?

Soru 2:

Günümüzde egemen paradigma olan ücretli emek ve meta üretimi sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

En genel ifadeyle, okulu oluşturan bütün bireylerin davranış ve tutumlarını etkileyen bir süreç olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 4:

Öğretim yöntemleri içinde tartışmaya ayrı bir değer veren, tartışmanın ve düşünmenin bilgiyi tekrar etmek ve ezberlemekten daha değerli olduğunu savunan düşünür aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

Soru 5:

"İbni-Sina’ya göre öğretmen, …..” cümlesini aşağıdakilerin hangisi tamamlar?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi felsefenin temel özelliklerinden biridir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi, J Dewey, R. Steiner, M. Montessori, ve A. S. Neill gibi düşünürlerin yeni eğitim hareketi ve ilerlemecilik felsefesi bağlamında ileri sürdükleri fik­rin temellerinden biridir?

Soru 8:

Öğrenme birçok uyaran tarafından uyarılarak farklı ortamlarda farklı kişilerden gerçekleşir. Buna bağlı olarak öğrenme aile, öğretmen ve çevreden gerçekleşir. Aile reisine ve aile bireylerine eğitimde önemli görevler düşmektedir. Devlet başkanının eğitimdeki yeri önemlidir.Yukarıda verilen örnek aşağıdaki felsefi İslam düşünürlerinden hangilerinin eğitim anlayışı ve eğitimci düşüncelerini ifade etmektedir?

Soru 9:

I. Laiklik II. Bilimsellik III. Akılcılık IV. Hayatilik V. Nakilcilik Yukarıda verilenlere göre aşağıdakilerden hangisinde Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitimle ilgili görüşlerini en doğru ve kapsamlı biçimde ifade edilmektedir?

Soru 10:

Osmanlı eğitim ve devlet anlayışında skolâstik düşünce hangi yüzyıldan sonra baskın hale gelmeye başlamıştır?

Soru 11:

Kitle eğitimi ve devlet okullarına yönelik en sert eleştiriler aşağıda verilen hangi yüzyıllarda daha çok seslendirilmiş ve popülerlik kazanmıştır?

Soru 12:

I. Toplum, göçebe olduğundan dolayı, yerleşik okul kurumu yoktur II. Eğitim ortamı, gerçek yaşamdır III. Bilgi ve davranışlar daha çok töreye karşıtlık gösterir IV. Sınama durumları yaşam içindeki gerçek durumlardır V. Öğretim için özel alan ve çevre oluşturulmasına çalışılmıştır VI. Genellikle doğacılık (natüralizm) felse­fesine uygundur Yukarıda verilenlere göre aşağıdakilerden hangisinde İslamiyet öncesi Türk toplumunda eğitimin dayandığı temel felsefeye ilişkin görüşleri en doğru ve kapsamlı biçimde ifade edilmektedir?

Soru 13:

I. Öğretim ve eğitim birbirinden ayrıdır.II. Öğretim, milletler ve şehirlerde nazarî (kuramsal) erdemleri var etmedir. III. Eğitim ahlaki ve sanatsal erdemleri kazandırmadır. IV. Öğretim, konuşmayla, bilgi aktarmayla olur. V. Eğitim işini anne, baba yani aile yüklenmelidir. Yukarıdakilerden hangisi/ hangileri Farabi’ye göre bir eğitim öğretim anlayışını içermektedir?

Soru 14:

* İsmini Helen Parkhurst tarafından 1919’da hazırladığı öğretim planına almıştır. * Özgürlük ve iş birliği eğitim öğretim süreçlerini kılavuzlayan anahtar kavramlardır. * İyi öğrenme için çocuklar kendi çalışmalarını kendi organize etmelidir. * Öğren öğrenmek istediklerini bir plana bağlar ve bir “sözleşme” oluşturulur. * Sözleşmedeki çalışmalar ile ilgili dosya üzerinden değerlendirme yapılır. Yukarıda verilen nitelikler aşağıdaki okullardan hangisine aittir?

Soru 15:

Aşağıdakilerin hangisi olumlu bir okul kültürüne sahip bir okulla bağdaşmaz?

Soru 16:

I. Fizyoloji - Psikoloji II. İslam hukuku (fıkıh) - sarf III.  Konuşma (belagat) – Hesap Hendese IV. Farklılaştırılmış eğitime yer verilmelidir V. İlm-i hikmet -Nahiv VI. Morfoloji - Astronomi Yukarıda verilenlere göre aşağıdakilerden hangisinde medreselerde on altıncı yüzyıla kadar okutulan dersler en doğru ve kapsamlı biçimde ifade edilmektedir?

Soru 17:

Değişmeyi temel alan ve pragmatist felsefeye dayanan eğitim felsefesi akımı aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 18:

Cumhuriyet dönemi Türk Eğitim Sisteminde benimsenen temel felsefe aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Günümüzde egemen olan ve eğitimi doğrudan etkileyen paradigma aşağıdakilerin hangisidir?

Soru 20:

“Bunun için medrese ve ilkokullarda teke tek bir eğitim işe koşulmaktadır. Öğrenci, ken­disine verileni hazırlar, onu öğretmenin karşısında yapıp gösterir, ya da okuyup ezberden aynen söyler. Yanlışlar ve eksikler anında düzeltilir. Ayrıca medrese öğrencileri, “kutsal aylarda” köylere, kasabalara gönderilir; uygulama yapmaları sağlanırdı.” açıklaması Türk ve Osmanlı Eğitim Sisteminin hangi eğitim anlayışıyla ilişkilidir?