logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Eğitim Felsefesi

Soru 1:

Aşağıda belirtilen ifadede boş bırakılan yere hangisi gelmelidir?Pragmatist felsefede öğreten merkezli olmak yerine................................bir anlayış egemendir.

Soru 2:

Daha çok idealist ve realist felsefeden etkilenen, en tutucu, gelenekçi ve esnek olmayan kökleşik felsefe olarak bilinen eğitim yaklaşımı (felsefesi) aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi esasicilik felsefesinin ana ilkelerinden birisidir?

Soru 4:

"Eğitim amacı bireyi yaşama hazırlamak değil; eğitim sürecinin yaşamın kendisi olmalıdır" ilkesi aşağıdaki hangi eğitim felsefesine aittir?

Soru 5:

Daimicilik eğitim felsefesinde öğretim programlarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

İnsanların modern bilimi temel alan, batıl inançları ve metafiziksel spekülasyonları reddeden birey olarak ilmesini esas alan eğitim felsefesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Eğitim felsefesinin işlevini savunmak isteyen bir kişinin aşağıdaki yargılardan hangisini savunması beklenir?

Soru 8:

I. Nitelikli bir eğitim II. Fırsat ve olanak eşitliği III. Mikro düzeyde disiplin sorunlarının düzenlenmesi IV. Eğitim süreçlerinin işlevselliği V. Eğitimin yaygınlaştırılması Sorunların belirlenmesi, çözümlerinin tartışılması ve çözüm uygulamaları özü gereği bir yönden felsefi bir bakış açısı sorunudur. Buna göre; yukarıdakilerden hangisi eğitim alanında felsefi sorunlar olarak ele alınabilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi eğitim felsefesini eğitim bilimlerinden ayıran temel bir özelliktir?

Soru 10:

Eğitimin sosyo-ekonomik, politik ve pedagojik işlevlerinin kavranması, eğitim, öğretim ve ders programlarının oluşturulması, uygulamaya konulması ve değerlendirilmesinde aşağıdakilerden hangisi eğitim felsefesinin temel bir gerekliliğidir?

Soru 11:

"Öğretmen, demokratik tutumlara sahip olmalı, hiçbir görüşün, düşüncenin taraftarlığını yapmamalı, kendi düşüncelerini öğrencilere dayatmamalı ve öğretim uygulamalarında eleştirel düşünceye ağırlık vermelidir" görüşü aşağıdaki hangi eğitim felsefesine aittir?

Soru 12:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi yeniden oluşturmacılık felsefesinin ana ilkelerinden birisidir?

Soru 13:

Eğitim- felsefe ilişkisinde aşağıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?I. Eğitim sistemlerinin temel yol göstericilerinden biri felsefedir.II. Eğitim ve öğretim programları bir felsefi çalışmanın ve kabulün ürünüdür.III. Benimsenen felsefeye uyum, kurumsal etkiliği ve verimliliği artırır.

Soru 14:

"Bir öğretmen sınıfta öğrettiği bazı bilgi ve becerilerin öğrencilerin sosyal çevrede sorunlarını çözmede işe yaramadığını kullandığı ölçme ve değerlendirme etkinlikleriyle belirlemiş; öğrencilerin kendilerini değerlendirmeleri ile de teyit etmiştir. Bu değerlendirmelere bağlı olarak programın hedef ve içeriklerinde değişikliklere gitmiştir." Bu öğretmenin uygulamaları hangi felsefi yaklaşımın görüşlerine uygundur?

Soru 15:

Türk eğitim sisteminde baskın olan eğitim felsefesi görüşü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi ilerlemecilik felsefesinin ana ilkelerinden birisidir?

Soru 17:

I. Bilginin geçerliği ve güvenirliği nedir? II. Evrende olup bitenlerin belli bir amacı ve bütünlüğü var mıdır? III. Aklın kuralları var mıdır? IV. Doğru düşünmenin kuralları nelerdir? Yukarıda verilen sorulardan hangileri felsefenin uğraş alanlarından olan mantık ile ilgili yanıt aradığı sorulardandır?

Soru 18:

Bilim ve felsefe arasındaki benzerlikler ve farklılıkları düşünüldüğünde aşağıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?I. Bilim gerçeği parçalara ayırarak, felsefe gerçeği bütün olarak ele alır. II. Bilim zihinsel süreçleri işe koşar, felsefe de zihinsel süreçleri işe koşar.III. Bilim bilimsel yöntemleri kullanır, felsefe temellendirmeyi amaçlar ve akıl yürütme yollarını kullanır.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi yeniden oluşturmacılık felsefesine göre doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdaki eğitim tanımlarından hangisi ya da hangileri doğrudur? 1.Bireyin davranışını kasıtlı ve istendik yönde değiştirmedir. 2.Kişileri yetiştirme, geliştirme ve biçimleme sürecidir. 3.İstendik davranış geliştirmenin yapıldığı mikro ortam okul -eğitim kurumları- ve makro tüm toplum ve ulusal uluslararası boyutlarıyla sosyoekonomik politik bir süreçtir. 4.Sosyoloji, psikoloji ve yönetim gibi kimi disiplinlerden yararlanan uygulamalı bir bilim alanıdır. 5.Bir davranış oluşturma ve geliştirme süreci olarak programın yönetimidir.