logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Birey ve Davranış

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi organik zihinsel bozukluk belirtisidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal psikolojiye göre tutumun temel işlevlerinden birisi değildir?

Soru 3:

Freud'un klasik psikanaliz yönteminde kullandığı hastanın bir divana uzanıp terapisti görmeden yalnızca kendine odaklanmaya çalışması yöntemindeki mekan ve terapistle olan ilişkinin sakıncaları nelerdir?

Soru 4:

Kişinin beden fonksiyonlarıyla aşırı derecede ilgilenmesi ve iç organların işlevlerinde bozukluk veya hastalık olduğu konusunda mantık dışı inanışlara sahip olması ne olarak adlandırılır?

Soru 5:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi etkileşim grubunun özelliklerinden biri değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri evre kuramlarına göre her bir evrede olması gereken özelliklerdendir? Yetenek, beceri ya da güdülerin bir araya gelerek oluşturduğu tutarlı bir örüntüyü oluşturan yapılar olmaları. Bir önceki evreye göre kazanılan nitelikler arasındaki farkı ortaya koyan niceliksel değişimler. Evredeki belli başlı değişikliklerde ortaya çıkan ardışık değişimi işaret eden ani oluş. Bütün değişimlerde aynı hızda gelişmeyi sağlayan birliktelik kavramı.

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ‘normallik’ kavramının ele alındığı ölçütlerden biri değildir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisinde psikoanalitik bakış ve davranışçı bakışın insan davranışlarını temellendirdiği anahtar kelimeler doğru verilmiştir?

Soru 9:

Yaşadıkları küçük ölçekli bir şehirden, babanın iş değişikliği nedeniyle büyük bir şehire taşınan bir ailede, çocuklarla ebeveynler arasında yaşanılan çatışmaların zaman içerisinde önemli bir artış göstermesi beklenir". Bu durum stres kaynaklarından hangisine doğrudan örnek gösterilebilir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel psikanalizin olumsuz yönlerinden biri değildir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi biyolojik temelli terapiler içerisinde en başarılı biyolojik tedavi şeklidir?

Soru 12:

"Arkadaşıyla konuşmakta olan bir işçi, kolunu makinaya kaptırmak üzereyken son anda durumu fark eder ve kolunu saniye farkıyla çeker. Ardından yaşadığı durum nedeniyle ortaya çıkan korku ve kaygı nedeniyle uzun bir süre çalışamaz". Verilen örnek, duygu kuramlarından hangisine bir eleştiri olarak yöneltilebilir?

Soru 13:

Köpekten korkan bir kişinin yaşadığı fobi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Danışana vücudunu bilinçli olarak nasıl gevşeteceğinin öğretileceği, korku ve kaygıya neden olan uyaran ile yeni bir davranımın (gevşeme) dereceli olarak bağlantısını kurarak kişinin korku ve kaygısını azaltmak için kullanılan davranış tekniği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Stres durumuyla karşılaşan bireyler sırasıyla hangi aşamalardan geçmektedir?

Soru 16:

Yolda giderken aniden birinin yere yığıldığını gördünüz. Epilepsi krizi ya da kalp krizi mi geçiriyor? Duruşuna, giysilerine vb. bakıp bir karara varmaya çalışırsınız. Eğer kılıksız ise ve alkol kokuyorsa büyük olasılıkla bu kişinin sarhoş olduğuna karar verirsiniz. Ya da başka ipuçlarına dayanarak kişinin kalp krizi geçirmekte olduğuna hükmedebilirsiniz. Eğer sarhoş olduğuna hükmederseniz yardım etmeye daha az istekli olabilirsiniz.Yukarıda anlatılan olayın analizini yapıp ona göre davranış sergileyen bireyin hareketleri hangi kavramla değerlendirilir?

Soru 17:

Stres durumuyla karşılaşan bireyin geçirdiği aşamalar hangi şıkta doğru olarak verilmiştir?

Soru 18:

Aşağıdaki çocuk yetiştirme türlerinden hangisinde çocuk bir konuda fikrini rahatlıkla belirtebilir ve çocuğun sorularına sabırlı bir şekilde cevap verilir fakat belirli ilkelerden taviz verilmez?

Soru 19:

I. Pisikodinamik Yaklaşım II.Bilişsel Davranışçı Yaklaşım III.İnsancıl- Varoluşsal Yaklaşım Yukarıdakilerden hangisi normal dışı davranışların ortaya çıkmasını açıklayan yaklaşımlardandır?

Soru 20:

Davranışı belirleyen ödül ve ceza gibi dışsal unsurlar ile düşünce ve beklentiler gibi içsel unsurların etkileşimi Bandura tarafından nasıl adlandırılmaktadır?