logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Envanter ve Bilanço

Soru 1:

İşletmenin ilişkide bulunduğu kişi ve kurumlardan sağlanan ve bir yıldan daha uzun bir sürede ödeyeceği borçlarından oluşur. Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 2:

Binek otomobiller için aşağıdaki amortisman yöntemlerinden hangisi kullanılmaktadır?

Soru 3:

VUK'un 328 . maddesinde amortismana tabi iktisadi kıymetlerin satılması halinde satış bedeli ile söz konusu varlığın envanter defterindeki kayıtlı değeri arasındaki fark nasıl muhasebeleştirilir?

Soru 4:

Saymak, ölçmek, tartmak ve değerlemek suretiyle bilanço günündeki mevcutları, alacakları ve borçları kesin bir şekilde ayrıntılı olarak tespit etmeye ne denir?

Soru 5:

İşletme 2017 Nisan ayında Macaristan’dan kredili olarak bir makine satın almıştır. Makine bedeli 70.000 Avrodur. Makine montaj aşamasındadır. Borcun doğduğu 24 Nisan 2017’de  tarihte 1 Avro= 3,90 TL, 31.12.2017 tarihinde 1 Avro= 4,52 TL dır. 2017 Yılı sonunda yapılması gereken kayıt’da borç hanesine hangi hesap kaç TL ile kayıt edilir?

Soru 6:

I. Belirli bir tarih itibari ile düzenlenir. II. Varlıkları ve kaynakları gösterir. III. İşletmenin bir dönem sonundaki faaliyet sonucunu göstermektedir. Yukarıda numaralandırılmış ifadelerden hangisi Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ndeki temel finansal tablolardan olan bilançoya ait özelliklerdendir?

Soru 7:

Mali tablolarda yer alan bilgilerin, bilgi kullanıcılarına faydalı olabilmesi, karar vericiler tarafından en iyi şekilde ve süratle kullanılabilmesi için bu tabloların nasıl olması gerektiği hangi şıkta verilmiştir?

Soru 8:

I. İşletmenin kontrolü altında olmalıdır. II. Gelecekte yarar sağlayacak niteliklere sahip olmalıdır. III. Bugüne kadar işletmeye herhangi bir yarar sağlamamış olmalıdır. IV. Geçmişte meydana gelen bir olay veya işlem sonucu ortaya çıkmış olmalıdır. Yukarıdakilerden hangileri Maddi Duran Varlıklar Standardı’na göre bir iktisadi kıymetin ‘varlık’ olarak tanımlanabilmesi için sahip olması gereken özelliklerdir?

Soru 9:

"........., Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’nde; bir işletme devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan varlıklarının net değeri arasındaki olumlu farkların izlendiği hesap olarak tanımlanmaktadır." ifadesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelir?

Soru 10:

Kaya Gıda San. Ltd. Şti. nin portföyünde 31.12.20XX itibariyle vadesine 60 gün kalmış, ₺110.000 nominal değerli alacak senedi vardır. Senedin üzerinde faiz haddi belirtilmediği için T.C. Merkez Bankası'nın resmi ıskonto oranı %50 alınmıştır. Buna göre; aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

İşletme kayıtlarına göre 1 $ =1,65 tl iken muhasebeleştirilen 1.000 $ tutarında satıcı borcu bulunmaktadır. Dönem sonunda 1 $ = 1,70 tl’ dir. Aradaki fark hangi hesaba alacak yazılacaktır?

Soru 12:

KYM işletme stoklarını devamlı envanter yöntemine göre izlemektedir. İşletmenin dönem sonu hesaplarının durumu şöyledir: Ticari Mallar hesabının borç kalanı 15.000 TL Yurtiçi Satışlar hesabının alacak kalanı 122.000 TL Satıştan İadeler hesabının borç kalanı 17.000 TL Satılan Ticari Mallarının Maliyeti hesabının borç kalanı 40.000 TL'dir. Bu bilgilere göre KYM işletmesinin ilgili döneme ilişkin brüt satış kârı veya zararı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

İşletmelerin sermaye piyasalarından sağladıkları kaynaklara mali borçlar denir. Borçlar bilançonun pasif tarafında yer alır. Bir yıl içinde ödenecek olan borçlara Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar denir. Yukarıdakilerden hangisi yada hangileri borçlar ile ilgili doğru bir bilgidir?

Soru 14:

Vergi kanunlarında yer alan düzenlemeler sonucunda tespit edilen kâr aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Tekdüzen Muhasebe Sisteminde bilançonun aktif kalemlerinin sıralanışında esas alınan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I. Mal satışından kaynaklanan gelir ve giderlerin belirlenmesi, II. Birden fazla dönemi ilgilendiren gelir ve giderlerin ilgili döneme aktarılması, III. Gerçekleşen gelirlerin ve giderlerin belirlenmesi, IV. Gelir ve gider hesaplarının Dönem Kârı veya Zararı Hesabına aktarılması, V. Maliyet hesaplarında (7. grupta) izlenen giderlerin gelir tablosu hesaplarına aktarılması. Dönemin gelir ve giderlerinin dolaysıyla faaliyet sonucunun doğru belirlenmesi açısından dönem sonunda gelir ve gider hesapları ile ilgili yukarıdaki işlemlerden hangisi yapılır?

Soru 17:

A işletmesi uzun vadeli tahvil ihraç etmiş ve banka aracılığıyla satmıştır. İhraç tarihinde uzun vadeli borç muhasebeleştirilirken aşağıdaki hesaplardan hangisine borç kaydedilir?

Soru 18:

Araştırma ve Geliştirme giderleri verilenlerden hangi unsuru içermez?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi VUK' na göre değerlemenin amacıdır?

Soru 20:

İşletmede yeni ürün ve teknolojilerin oluşturulması, mevcutların geliştirilmesi ve benzeri amaçlarla yapılan her türlü harcamalardan aktifleştirilen kısmın izlendiği hesap aşağıdakilerden hangisidir?