TMS ye göre Maddi Olmayan Duran Varlıklar ilk edinimde hangi değerleme yöntemine göre değerlenir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Maliyet Bedeli Yöntemi
Türkiye Muhasebe Standartları’nda (TMS) “Bilanço” yerine hangi ifade kullanılmaktadır?
Doğru Cevap: C) Finansal durum
İşletmenin esas faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla kullandığı, boş arazi dışında, türüne göre yıpranma, eskime, demode olma, paslanma gibi özellikleri olan, ticari amaçla alınmış olmayan ve yararlanma süresi bir yıldan uzun olan taşınmaz nitelikli varlıklar aşağıdaki hangi hesap grubunda yer alır?
Doğru Cevap: C) Maddi Duran Varlıklar
Aşağıdakilerden hangisi Finansal tablo sunuluşu standardında tam bir finansal tablo setinde yer almaz ?
Doğru Cevap: C) Kâr Dağıtım Tablosu
Maddi olmayan duran varlıklar fiziksel bir varlık olmayan ancak işletmeye ticari fayda ve gelir sağlayacak nitelik taşıyan, elde edilmesi için belirli bir maliyete katlanılan haklar, imtiyazlar vb. varlıklardır. Tek düzen hesap planına göre maddi olmayan duran varlıklar hesap grubu aşağıdaki kalemlerden oluşmaktadır. ..... Haklar 261 Şerefiye 262 Kuruluş ve Örgütlenme Giderleri 263 Araştırma ve Geliştirme Giderleri .... Özel Maliyetler 267 Diğer Maddi Olmayan Duran Varlıklar 268 Birikmiş Amortismanlar Yukarıda boş bırakılan alana aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Doğru Cevap: A) 260-264
İşletme Ekim-2019’da Tl 10.000 + %18 KDV tutarında bilgisayar almıştır. Faydalı ömür listesine göre kişisel bilgisayarların faydalı ömrü 4 yıl, olarak tespit ve ilan edilmiştir. İşletme azalan bakiyeler amortisman yöntemini benimsemiştir. Buna göre 2. yıl sonunda ayrılması gereken amortisman miktarı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) 2.500
Menkul kıymet satış zararları, gelir tablosunda aşağıdaki gruplardan hangisinde raporlanır?
Doğru Cevap: C) Diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar
İşletmenin dönem sonunda;Komisyon giderleri: 1.200 TL; Satılan ticari mallar maliyeti: 16.000; Pazarlama satış ve dağıtım giderleri: 4.800; Satış iskontoları: 2.100; Genel yönetim giderleri: 3.400TL dir. Buna göre işletmenin faaliyet giderleri kaç TL’dir?
Doğru Cevap: B) 8.200
İşletmenin dönem sonunda bazı gelir ve gider hesaplarının kalanları şöyledir: Yurtiçi Satışlar: 29.000 TL, Satılan malın maliyeti. 11.000 TL, Satıştan İadeler 3.000 TL, Satış iskontoları 1.200 TL, Faiz Giderleri 1.600 TL’dir. Bu verilere göre işletmenin Gelir Tablosunda Brüt Satış Kârı kaç TL’dir?
Doğru Cevap: D) 13.800
İşletme döviz cinsinden satıcılara 100 Dolar borçlandığı zaman 1Dolar = 3.20 TL iken; Dönemsonunda 1 Dolar = 4.50 TL’dir. Dövizli borçlarda ortaya çıkan bu yükseliş hangi hesabın borç tarafında kaydedilir?
Doğru Cevap: D) Finansman Giderleri
Maddi Duran varlıkların, aşınma, yıpranma,paslanma, demode olma, eskime gibi nedenlerle ekonomik değerinde meydana gelen tükenmelerin varlığın faydalı ömrü dikkate alınarak gider haline getirlmesine ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Amortismanlar
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin esas faaliyeti ile ilgili bulunan ve üretim maliyetlerine yüklenmeyen giderlerin izlendiği hesaplardan biridir?
Doğru Cevap: A) Pazarlama, Satış ve Dağıtım Giderleri
İşletmelerin uzun vadeli ve ortaklık amaçlı yatırımları, bir yıldan uzun vadeli alacakları, bir yıldan uzun bir süre kullanmayı öngörerek satın aldığı veya edindiği maddi veya maddi olmayan varlıklar Duran Varlıklar grubunda yer alır. Bu itibarla, duran varlıklar Tekdüzen Hesap Planı’nda gruplandırılmıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu gruplardan biri değildir?
Doğru Cevap: C) Amortisman giderleri
Verilenlerden hangisi Tekdüzen Hesap Planında Maddi Duran Varlıklar hesap grubunda yer almaz?
Doğru Cevap: E) Alınan Avanslar
I. İşletmenin kontrolünde olmalıdır. II. Geçmişte meydana gelen bir olay veya işlem sonucu ortaya çıkmış olmalıdır. III. Gelecekte yarar sağlayacak nitelikte olmalıdır. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri Maddi Duran Varlıklar Standardı uyarınca, bir iktisadi kıymetin "Varlık" olarak tanımlanabilmesi için gerekli özellikler arasındadır?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Dönem sonunda dönem kar veya zararı hesabının borç kalanı 57.000 TL alacak kalanı ise 65.000 TL’dir. Buna göre döneme ilişkin sonuçla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: D) 7.000 TL kar
Maliyet hesaplarında izlenen giderlerin gelir tablosuna aktarılmasıyla ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: D) Tüm işletmeler 7/A seçeneğini uygulamak zorundadır.
Tekdüzen Muhasebe Sistemi'nde Mali Borçlar hesap grubunda izlenen kalemlerden biri aşağıdaki şıklardan hangisidir?
Doğru Cevap: B) Finansal kiralama işlemlerinden doğan borçlar
Türkiye Finansal Raporlama Standartları ve KOBİ - Muhasebe Standartlarında finansal durum (bilanço) tablosunun sunumunda kaç yaklaşım önerilmektedir?
Doğru Cevap: E) 2
Kaynaklardan biri aşağıdakilerden hangisi değildir?
Doğru Cevap: E) Mevcut