logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Genel Vergi Hukuku

Soru 1:

Vergi hukukuna ilişkin genel düzenleyici işlemlere karşı açılan davalar kural olarak aşağıdaki hangi mahkeme tarafından ilk derece mahkemesi olarak karara bağlanmaktadır?

Soru 2:

“Tarh işlemi, vergi alacağının kanunlarında gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar itibariyle tespit eden idarî muameledir.” ifadesi aşağıdaki ilkelerden hangisini karşılamaktadır?

Soru 3:

Hem vergi hukuku kurallarının anlamlandırılması hem de vergiyi doğuran olayın saptanması ve nitelendirilmesi sürecinde iktisadi boyutun esas alınması hangi yaklaşımla mümkün olmaktadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yorum yöntemlerinden değildir ?

Soru 5:

Kanunların bizzat onu koyan yasama organı tarafından yorumlanmasına ne ad verilir?

Soru 6:

I.   Deyimsel yorum yöntemi II.  Sistematik yorum yöntemi III. Yargısal yorum yöntemi IV.  Subjektif yorum yöntemi V.   Amaçsal yorum yöntemi Yukarıdakilerden hangisi yorum yöntemlerindendir?

Soru 7:

I. Vergi mükellefi II. Vergi sorumlusu III. Yetki belgesine sahip kanuni temsilci IV. yetki belgesine sahip vekil Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri özelge talebinde bulunabilecek kişilerdendir?

Soru 8:

Yürürlükte olan Anayasa’da yer alan hükümlerin yaklaşık ne kadarı doğrudan ya da dolaylı olarak vergi hukuku ile ilişkilidir?

Soru 9:

Kuralın anlamının, kural metninde yer alan kelimelere, bu kelimelerin cümle içinde yerlerine yani dilbilgisi kurallarına göre belirlendiği yorum yöntemine ne ad verilir?

Soru 10:

Kanunların yürürlüğe girmeden önceki olay ya da işlemlere uygulan(a)mamasına ne ad verilir

Soru 11:

Vergi borcuna bağlı hak ve ödevlerin doğumunu, sona ermesini ve bunların içeriğine ilişkin hukuki ilkeleri inceleyen hukuk dalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

"Yürürlükte bulunan bir hukuk kuralının uygulanmaması söz konusudur. Yürürlükteki bir hukuk kuralı, süjenin-kişinin-vergiyi doğuran olayın-hukuka aykırı fiilin-vergilendirme işleminin şartları nedeniyle uygulanmamaktadır." Bu hukuki olaya vergi hukukunda ne denmektedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi hukuk kurallarının onları uygulayacak kamu idareleri tarafından yorumlanmasıdır?

Soru 14:

Yorum türleri kaç değişik şekilde oluşmaktadır?

Soru 15:

Genel anlamda vergilendirme ilkelerini, vergi ilişkilerinde doğan hak, yetki ve ödevlerin gerçekleştirilme ve kullanılma biçimlerini gösteren kurallar aşağıdaki hangi hukukun konusudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bir hukuk dalının bağımsızlığı ile ilgili olması gereken koşullardan biri değildir?

Soru 17:

Vergileme konusunda vergi kanunları ile belirlenmiş olan alt ve üst sınırlar arasında kalmak kaydıyla vergilerin istisna, muafiyet indirim ve oranlarında değişiklik yapma yetkisi aşağıdakilerden hangisi ile düzenlenebilir?

Soru 18:

Zamanaşımı süresi tamamlanmadan zamanaşımı süresinin uzatıldığına ilişkin bir kanun hükmünün geçmişe yürütülmesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

"Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ülkesinde ister vatandaşlar ister yabancılar tarafından gerçekleştirilsin, bütün işlem ve ekonomik faaliyetlerden ve sahip olunan varlıklardan Türk vergi kanunları uyarınca vergi alınmaktadır. Başka bir deyişle, Türk ekonomisinden elde edilen bütün vergi konularının, Türk kanunlarına göre vergilendirilmesi gerekmektedir." Yukarıda açıklanan  ilkeye vergi hukukunda ne denmektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi yasa metninde "gibi" edatının kullanıldığı durumda yapılması gerekli olan yorumdur?