logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Genel Vergi Hukuku

Soru 1:

Vergi Usul Kanunu ve diğer gelir kanunları kapsamında vergi incelemeleri yapmak, her türlü bilgi, veri ve istatistiği toplamak suretiyle oluşturulacak Risk Analiz Sistemi üzerinden mükelleflerin faaliyetlerini gruplar ve sektörler itibarıyla analiz etmek, mukayeseler yapmak ve bu suretle risk alanlarını tespit etmek, vergi yükümlülüklerine ilişkin ihbar ve şikayetleri değerlendirmek, vergi incelemelerinde Gelir İdaresi Başkanlığı ile gerekli eşgüdümü ve işbirliğini sağlamak, inceleme ve denetim sonuçlarını izlemek, değerlendirmek ve istatistikler oluşturmak hangi birimin görevleri arasına girmektedir?

Soru 2:

Kralın ve dolayısıyla devletin vergilendirme yetkisinin ilk kez sınırlandırıldığı ve hukuk devleti fikrinin tarihi önderi konumuna sahip olan belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Vergi mahkemesinde dava konusu yapılmayan vergi ve cezalar, dava açma süresinin bittiği tarihten itibaren ne kadar süre içinde ödenir?

Soru 4:

Vergi yargılaması hukuku, kurumlar bakımından aşağıdaki hangi yargılama hukukuna benzerlik göstermektedir?

Soru 5:

Kanun metninde hangi tarihte yürürlüğe gireceğine dair herhangi bir hüküm yok ise kanun ne zaman yürürlüğe girmektedir?

Soru 6:

"Beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren veya kaçakçılık suçu oluşturan fiilleri işleyen yükümlüler ile bunlara iştirak eden diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi durumunda belirli şartların sağlanması hâlinde vergi ziyaı cezası kesilmemekte, kaçakçılık suçu için kovuşturma yapılmamaktadır." Yukarıda açıklanan kavrama vergi hukukunda ne denmektedir?

Soru 7:

Tüzel kişilerde kanuni temsilcinin vergisel ödevlerini yerine getirmemesi durumunda ödenmeyen vergi, gecikme faizi ve vergi cezası için öncelikle kime başvurulur?

Soru 8:

Mükellefler için “koruyucu bir alan yaratan” ve bu bakımdan devletin herhangi bir tutumunu gerektirmeyen negatif statü haklar arasında aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi kanunların yer bakımından uygulanmasına ilişkin olarak kişinin vatandaşlığını ve ikametgâhını esas alır?

Soru 10:

"Gelir politikasını adalet ve tarafsızlık içinde uygulamak; vergi ve diğer gelirleri en az maliyetle toplamak; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu sağlamak; mükellef haklarını gözeterek yüksek kalitede hizmet sunmak suretiyle yükümlülüklerini kolayca yerine getirmeleri için gerekli tedbirleri almak; saydamlık, hesap verebilirlik, katılımcılık, verimlilik, etkililik ve mükellef odaklılık temel ilkelerine göre görev yapmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı ........................kurulmuştur." Noktalı yere aşağıdaki kurumlardan hangisi gelmelidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi ikmalen, re’sen ve idarece tarh edilen ya da vergi incelemesi sonucu tarh edilmesi düşünülen vergiler ile bunlara bağlı vergi cezalarının tarh edilecek veya tahakkuk edilecek miktarları konusunda idare ile yükümlülerin anlaşmasını sağlayan bir kurumdur?

Soru 12:

Mükelleflerin, gerek vergi sisteminin işleyişi konusunda genel, gerekse kendilerine yönelik sübjektif bireysel idari işlemler konusunda özel bilgi talep edebilme hakkına ne denir?

Soru 13:

"................vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek veya tüzel kişidir” Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki ifadelerden hangisi gelmelidir?

Soru 14:

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'a göre vergiler ve kamu alacaklarında tahsil zamanaşımı süresi ne kadardır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi takasın şartları arasında yer almaz?

Soru 16:

Vergi mükelleflerine olumlu ya da olumsuz bir talepte bulunma yetkisi veren ve ihlal edildiğinde hukuki koruma sağlayan haklara ne denir?

Soru 17:

Vergi affı uygulamalarının başarılı olabilmesi için temel koşul aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi borçlunun belirli mallar ya da mal varlığının belirli bir kategorisi ile sorumlu olması halini ifade eder?

Soru 19:

Kişinin; vicdan hürriyeti, düşünce hürriyeti, kişi güvenliği, konut dokunulmazlığı gibi devlet tarafından aşılamayacak ve dokunulamayacak özel alanının sınırlarını çizen hürriyetlere ne denir?

Soru 20:

Kişilerin devletle olan ilişkilerini düzenleyen hukuk alanı aşağıdakilerden hangisidir?