logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Genel Vergi Hukuku

Soru 1:

"Gelir mevzuatının uygulanmasına yönelik görüş oluşturmak ve ortaya çıkan tereddütleri gidermek, gelir mevzuatının uygulanmasına ilişkin çalışmalar yapmak, mevzuat değişikliği önerilerinde bulunmak, gelir mevzuatına ilişkin hazırlık çalışmalarına katılmak, gelirleri etkileyen her türlü mevzuat tekliflerini, vergi tekniği ve uygulamaları açısından inceleyerek görüş bildirmek, mahalli idare gelirleri politikası ile Devlet gelirleri politikasının uygulanmasında uyumu sağlayıcı tedbirler almak, vergi beyannameleri ve mükelleflerce kullanılacak formların şekil ve içeriği konusunda görüş bildirmek." Aşağıdaki vergi idarelerinden hangi idarenin görev alanına girmektedir?

Soru 2:

₺50.000 vergi aslı borcu ₺10.000 da gecikme zammı borcu bulunan Mükellef A, vergi dairesine bu borçlarına karşılık olarak ₺30.000 ödeme yapmıştır. Bu durumda vergi aslının ne kadarı ödenmiş olur?

Soru 3:

Devlet gelirleri politikasının plan, program, genel ekonomik politika ve stratejiler çerçevesinde oluşturulmasına ilişkin çalışmalara katkıda bulunmak, Devlet gelirlerine ilişkin mevzuatı hazırlamak ve gerekli koordinasyonu sağlamakla görevli Hazine ve Maliye Bakanlığı hizmet birimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Kanunda ödeme yeri gösterilmemiş ise vergi borçları nereye ödenir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi günümüzde mükellef haklarının giderek önem kazanmasının nedenlerinden biri olarak gösterilemez ?

Soru 6:

Vergi idarelerinin mükellef odaklı anlayışla yeniden yapılandırılması Vergi sistemlerinin karmaşık hale gelmesi Uluslararası alanda meydana gelen gelişmeler Teknolojik gelişmeler Yukarıdakilerden hangileri mükellef haklarının öneminin giderek artmasının nedenlerindendir?

Soru 7:

Vergilemede istikrar ilkesinin bir yansıması olarak ortaya çıkmakta ve mükelleşerin yürüttükleri faaliyetlerin vergiye ilişkin sonuçlarını önceden bilmelerini ifade eden mükellef hakkı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Takas düzenlemesi aşağıdaki kanunlardan hangisinde yer almaktadır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi terkin sebepleri arasında yer almaz?

Soru 10:

Hazine ve Maliye Bakanlığının vergi politikalarının oluşturulması ve uygulanması ile ilgili olarak görüş bildirmek ve bu konularda araştırma ve çalışmalar yapmak üzere kurulan danışma organı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi vatandaşa siyasal görüş ve tutumlarını açıklama, örgütlenme, oy kullanma, referandum, seçme ve seçilme yollarıyla toplum yönetiminde söz sahibi olma ve kararlara katılma yetkisini veren siyasal haklara verilen addır?

Soru 12:

"Vergiyi doğuran olayın meydana geldiği tarihi izleyen yılbaşından itibaren beş yıl geçtikten sonra vergi idaresinin vergi tarh etme yetkisinin sona ermesine" ne denmektedir?

Soru 13:

Hazine ve Maliye Bakanlığı Taşra Örgütü içerisinde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi mükellef haklarını düzenleyen temel kaynaklardan biri değildir?

Soru 15:

Vergi dairesi başkanlıklarının kuruluş yerleri ve sayıları ile bunlara ilişkin değişiklikler kim tarafından belirlenir?

Soru 16:

Vergilendirme yetkisi ile donat›lm›fl devlet veya vergilendirme yetkisi kendilerine devredilmifl kamu tüzel kiflilerinin bu yetkiyi kullanmalar› sürecinde iliflkiye taraf olan kiflilere (vergi ödevlilerine) yüklenen “yapma”, “yapmama”, “katlanma” biçimindeki yükümlülüklere denir?

Soru 17:

İdarenin eylem ve işlemlerini denetleyen ve hukuka aykırı bulduğu işlemlerin geri alınması için idare nezdinde girişimlerde bulunan fakat bağlayıcı kararlar alamayan bağımsız bir devlet organıdır. Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi terkin nedenleri arasında yer almaz?

Soru 19:

Mahalli idareler, il özel idareleri, belediye ve köylerden oluşan yerel idarelerin vergilendirme yetkilerine ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 20:

Kamu gelirlerinin toplanmasını, kamu harcamalarının yapılmasını, bütçeyi, kamu mallarını ve kamu borçlarını ilgilendiren kuralları ve bunlardan kaynaklanan anlaşmazlıkları/uyuşmazlıkları inceleyen hukuk dalı aşağıdakilerden hangisidir?