Aşağıdakilerden hangisi verginin niteliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Gönüllülük esasına dayanır.
Anayasa Mahkemesinin anayasaya uygunluk denetimi sonucu verdiği anayasaya aykırılığa ilişkin karar nitelik itibariyle aşağıdaki hangi karar türüdür?
Doğru Cevap: B) Kaldırma kararı
Gelir Vergisi Kanunu dar mükelleflerin vergilendirilmesinde hangi ilkeyi benimsemektedir?
Doğru Cevap: B) Kaynak İlkesi
Hukuk kurallarının günün koşullarına ve toplumun gereksinimlerine, değişen ekonomik ve sosyal koşullara uygun anlamlandırılmasına olanak sağlayan yoruma ne ad verilir?
Doğru Cevap: E) Amaçsal yorum
'Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda, kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin uygulanmasını göstermek üzere ve bunlara aykırı olmamak koşuluyla çıkarılan idari düzenlemelerdir.' tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: B) Yönetmelik
Vergi kanunlarının uygulanabilmesi için sadece Resmî Gazete’de yayınlanmasının yeterli değilidir. Vergi kanunlarının her zaman uygulanabilmesi için aşağıdaki hangi kanun içerisinde yer alması gerekir?
Doğru Cevap: E) Bütçe Kanunu
Aşağıdakilerden hangisi vergi kanunlarında bulunması gereken verginin temel unsurlarından biri değildir?
Doğru Cevap: D) Verginin kamu gelirleri içindeki payı
Aşağıdakilerden hangisi mali hukukun alt dallarından biri değildir?
Doğru Cevap: C) Ceza hukuku
'Vergilendirmenin ilgili olduğu işlemlerin cereyan ettiği yere göre değil, mükelleflerin vergilendiren devlet ile hukuki bağlarına, yani tâbiiyetlerine ve/ya da ikametgâhlarına göre vergilendirilmelerini ifade etmektedir.' tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?
Doğru Cevap: C) Şahsîlik İlkesi
Kişiler arasındaki ilişkileri tarafların eşitliği ve irade serbestîsi esasına dayanarak düzenleyen hukuk alanı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Özel hukuk
Kurumlar Vergisi Kanunu, dar mükelleflerin vergilendirilmesinde hangi ilkeyi benimsemektedir?
Doğru Cevap: B) Kaynak ilkesi
Vergi borcuna bağlı hak ve ödevlerin doğumunu, sona ermesini ve bunların içeriğine ilişkin hukuki ilkeleri inceleyen hukuk dalına ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Maddi vergi hukuku
Yürürlükte bulunan bir kanun hükmünün düzenlediği bir konuda yeni bir kanun hükmünün yürürlüğe konulması, fakat önceki hükmün yürürlükten kaldırıldığının belirtilmemesi hâline ne denir?
Doğru Cevap: C) Üstü örtülü (zımni) yürürlükten kaldırma
Vergi ödevi ve vergilendirme işlemlerinden kaynaklanan uyuşmazlıkların yargı yolu ile çözüme bağlanmasına ilişkin kurallar hangi hukukun alanına girmektedir?
Doğru Cevap: C) Vergi yargılaması hukuku
Bir yasa hükmünün anlamı belirlenirken bu hükmün yasanın yapısı içindeki yeri ve diğer mevzuat hükümleri ile olan bağlantısı ve ilişkisinin araştırıldığı yorum yöntemine ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Sistematik yorum
Vergi hukukunda mali yükümlülüklerin konulması, kaldırılması ve değiştirilmesinde yetkili organ ve bu yetkinin kullanılmasında geçerli olan normlara ne denir?
Doğru Cevap: A) Kaynak
Aşağıdakilerden hangisi yasama organından doğan kaynaklar arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: E) Anayasa
Hukuk kurallarının onları uygulayacak kamu idareleri tarafından yorumlanmasına ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) İdari yorum
Aşağıdakilerden hangisi, kanunların yürürlükten kalkması hâllerinden biri değildir?
Doğru Cevap: C) İhtiyaçlara cevap veremez hâle gelmesi
Zaman bakımından bir vergi kanununun aynı zamanda (aynı dönemde) aynı konuya birden fazla kereler uygulanmasına iç hukuk bakımından ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Mükerrer vergi