Kanuni idare ilkesi, bağlı yetki, takdir yetkisi gibi kavramlar aşağıdaki hangi hukuk dalından vergi hukukuna yansımıştır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) İdare Hukuku
Vergi alacağının kanunlarında gösterilen matrah ve nispetler üzerinden vergi dairesi tarafından hesaplanarak bu alacağı miktar itibariyle tespit eden idarî muameleye ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Tarh işlemi
Hukuk kurallarının yargı organlarınca yorumlanmasına ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Yargısal yorum
Kanunların geçmişe yürütülmemesi ilkesi ne anlama gelmektedir?
Doğru Cevap: A) Kanunların yürürlüğe girdikleri tarihten sonraki olaylara uygulanması
Uluslararası vergi antlaşmaları, Dışişleri ve Maliye Bakanlığı bürokratları tarafından hazırlanarak paraf edilir. Bu taslağın devleti bağlayıcı olabilmesi için hangi makamın onayı gerekmektedir?
Doğru Cevap: C) Cumhurbaşkanı
Hukuk kuralının ait olduğu bütün içerisindeki yeri ve diğer kurallarla ilişkisi dikkate alınarak yapılan yoruma ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Sistematik yorum
Yürürlükte olan Anayasa’da yer alan hükümlerin yaklaşık ne kadarı doğrudan ya da dolaylı olarak vergi hukuku ile ilişkilidir?
Doğru Cevap: B) 1/3
Aşağıdakilerden hangisi genel vergi hukukunun konuları itibariyle alt dallarından birisidir?
Doğru Cevap: E) Kamu icra hukuku
Bir ülkede elde edilen ve/ya da var olan iktisadî değerlerin o ülke kanunlarına göre vergilendirilmesi ilkesine ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Kaynak İlkesi
Vergi ödevine aykırı davranışlardan suç sayılanlara ilişkin uyuşmazlıklar aşağıdaki hangi yargı organı tarafından görülür?
Doğru Cevap: A) Yargıtay
Aşağıdakilerden hangisi geniş anlamıyla vergi hukukunun kapsamı dışında kalmaktadır?
Doğru Cevap: D) Teşebbüs gelirleri
Kamu hukuku ilişkilerinde hukuk kuralını uygulayacak kamu idarelerinin uygulanması olası hukuk kuralını nasıl anladıkları ve nasıl uygulayacaklarına yönelik görüşlere ne ad verilir?
Doğru Cevap: A) İdari yorum
Aşağıdakilerden hangisi olağan dönemlerde vergi konusunda Cumhurbaşkanlığı kararları ile düzenlenebilir?
Doğru Cevap: C) Vergilerin istisna oranları
Aşağıdakilerden hangisi kanunların bizzat onu koyan yasama organı tarafından yorumlanmasıdır?
Doğru Cevap: C) Yasama yorumu
I. Harçlar ve Damga Vergileri II. Gayrimenkul Vergileri ile Harcama Vergileri III. Veraset ve İntikal Vergileri Yukarıdaki vergilerden hangisi veya hangilerine şahsîlik ilkesi uygulanır?
Doğru Cevap: C) Yalnız III
Vergi hukuku açık bir biçimde özel hukuk kavramının özel hukuktaki anlamı ile vergi hukukunda geçerli olacağını belirlemiş ise veya kavram iktisadi içerikten yoksunsa ya da iktisadi içeriğinden bağımsız salt form olarak kullanılıyorsa kavram özel hukuktaki biçimiyle vergi hukukunda da geçerlidir. İktisadi içeriklerinden bağımsız, özel hukuktaki anlamlarıyla vergi hukukunda da geçerli olan bu özel hukuk kavramlarına örnek aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Nafaka
Vergi hukukunun vergi ödevlerine aykırılıkları ve bunlara uygulanan ceza yaptırımlarını kapsayan bölümüne ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Vergi ceza hukuku
Aşağıdakilerden hangisi yürütme organından doğan vergi hukuku kaynakları arasında yer almaz?
Doğru Cevap: A) Uluslararası Vergi Antlaşmaları
Vergi kanunlarının uygulanmasını kolaylaştırmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı veya Gelir idaresi Başkanlığı tarafından çıkarılan ve kanunların açıklanmasını ve yorumlanmasını kapsayan genel nitelikteki direktiflere ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) Genel tebliğler
Aşağıdakilerden hangisi hukuk kuralının değişen sosyal ve ekonomik koşullar altında kazandığı anlam, kuralda ifadesini bulan değerlendirmeler ve çıkar çatışması araştırılarak kuralın öngördüğü çözüme, ulaşmak istediği hedefe uygun yapılan yorum çeşididir?
Doğru Cevap: E) Amaçsal (Gai) yorum yöntemi