logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Vergi Sistemi

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi, GVK’nın 81. maddesinde de aşağıdaki hallerde değer artışı kazancının hesaplanmayacağı ve vergilendirilmeyeceği hükmü bulunanlar arasında yer alır?

Soru 2:

Ücretli engelliler, Serbest meslek faaliyetinde bulunan engelliler, Basit usulde vergilendirilen engelliler, Bakmakla yükümlü olduğu kişiler arasında engelli kişi bulunan ücretliler ve serbest meslek erbabı sahipleri Kamu idare ve müesseseleri, İktisadi kamu müesseseleri, sair kurumlar Yukarıdakilerden hangilerinde sosyal amaçlı indirim uygulanır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi kaynak teorisini (dar anlamda gelir) ortaya atan maliyecilerden biri değildir?

Soru 4:

Seçenekelrden hangisi Osmanlı İmparatorluğu zamanında alınan şer'i vergilere bir örnektir.

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi serbest meslek sahibinin, safi kazancının belirlenmesinde gider olarak düşebileceği kalemlerden değildir?

Soru 6:

Bir mal veya hak üzerinde fiilen kullanma yetkisi olan kişiye ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi işletme hesabı esasına göre defter tutanlardan mal ticareti üzerine iş yapanların zorunluluğu olarak belirtilmiştir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi müteferrik istisnalara örnek olarak verilebilir?

Soru 9:

Osmanlı döneminde, savaş gibi olağanüstü harcamaları karşılamak üzere dinî esaslar dışında örf ve âdetlere, koşullara göre belirlenen geçici ve düzensiz vergiler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi VUK'un 155. maddesinde yer alan gelir vergisi muaffiyetlerinden birisi değildir?

Soru 11:

Engellilik indirimi İşsizlik sigortası primi Sosyal güvenlik destekleme primi Emekli aidatı ve sosyal sigorta primleri Yukarıdakilerden hangisi safi ücretin hesaplanması sırasında dikkate alınan indirimler arasında yer almaktadır?

Soru 12:

I. Sosyal güvenlik destekleme primi II. İşsizlik sigortası primi III. Engellilik indirimi Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri safi ücret belirlenirken yapılması gereken indirimlerdendir?

Soru 13:

I. Devlet memurları II. Tacirler III. Çiftçiler Yukarıdakilerden hangileri yıllık gelir beyannamesi vermek zorundadır?

Soru 14:

İsteğe bağlı münferit beyannamenin konusunu ne oluşturur?

Soru 15:

Zirai faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının kaç bin Türk lirasına kadar olan kısmı, kanunda belirtilen şartların sağlanması halinde gelir vergisinden istisna edilmiştir?

Soru 16:

Örneğin; Türkiye’de yerleşmemiş olan bir yabancı sanatçının, Türkiye’de verdiği konserden elde ettiği gelirler. Yukarıda verilen örnek, aşağıdakilerden hangisinin bir örneğidir?

Soru 17:

Gelir vergisi dar mükelleflerinin Türkiye’de elde edebileceği gelirler, GVK m. 2’de yazılı yedi kazanç unsurundan biri veya birkaçı olabilir. Aşağıdakilerden hangisi bu unsurlardan biri değildir?

Soru 18:

Menkul kıymetin alım satımına arcılık eden kurum veya banka tarafından yapılan işlem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Yıllık beyanname veren mükelleflerin gelirleri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançlardan ibaret ise, ne zamana kadar beyanname vermeleri gerekir?

Soru 20:

Bir hizmet veya vekâlet akdi ile temsil edilene bağlı olup, onun nam ve hesabına, belli edilen veya edilmeyen bir süreyle ticari işlemler yapmaya yetkili olan kişiye ne ad verilir?