logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

Mevsimlik tarım işleri Ev hizmetleri Mevsimlik işler hariç dönemsellik arz eden iş artışları Yukarıdaki hallerden hangilerinde geçici iş ilişkisi süre sınırı olmaksızın kurulabilir?

Soru 2:

Üyelik ve dayanışma aidatları Tüzüklerine göre yapabilecekleri faaliyetler­den sağlanacak gelirler Bağışlar Mal varlığı gelirleri, mal varlığı değerlerinin devir, temlik ve satışlarından doğan kazanç­lar Yukarıda verilenlerden hangileri sendika ve konfederasyonların gelirlerindendir?

Soru 3:

Tüzük değişikliği, yönetim ve denetleme kurulunun ibrası gibi faaliyetler sendikal kuruluşların hangi organı tarafından yerine getirilir?

Soru 4:

İş Kanunun a göre "gece dönemi" en çok kaç saat sürebilir?

Soru 5:

Amacı Sendikanın faaliyet göstereceği işkolu Demirbaşların satışı ve terkininde uygulanacak usul ve esaslar Üyelerce ödenecek aidat ve sendika yöneticilerinin ücretleri ile ilgili usul ve esaslar Yukarıda verilenlerden hangileri sendika ve konfederasyon tüzüklerinde yer alması gerekir?

Soru 6:

İşçinin haklarının işverende kalmadığı ve elde edildiği hususun işçi tarafından tanındığını gösteren belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

İsteğe bağlı sigortalılar için prim oranı, prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın yüzde kaçıdır?

Soru 8:

Ücretin Haciz, Devir ve Takas Edilememesiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

Günlük kısa çalışma ödeneği nasıl hesaplanır?

Soru 10:

Aşağıdaki durumlardan hangisi bir sendikanın infisahına neden olmaz?

Soru 11:

I. İş görmeII. UzmanlıkIII. BağımlılıkIV. BağımsızlıkV. ÜcretYukarıdaki niteliklerden hangilerine sahip olan bir sözleşme iş sözleşmesi olarak nitelenebilir?

Soru 12:

İş kazaları, meslek hastalıkları, analık ve hastalık sigortaları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda düzenlenen hangi tür sigorta koluna girer?

Soru 13:

Bireysel İş Hukuku alanında yürürlükte bulunan temel kanun aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Sendikalar ve Toplu İş Kanunu uyarınca işveren vekili olarak kabul edilmektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik sistemini tamamen özelleştirmiştir?

Soru 16:

İşletme toplu iş sözleşmesi yapılacak iş yerlerinin kanunun öngördüğü niteliğe sahip olup olmadıklarına ilişkin uyuşmazlıklar, işletme merkezinin bulunduğu yerdeki iş davalarına bakmakla görevli mahkemede kaç gün içinde karara bağlanır?

Soru 17:

Sürekli tam işgöremezlikte sigortalıya aylık kazancın % kaçı oranında gelir bağlanır?

Soru 18:

Sendikalar ve Toplu İŞ Sözleşmesi Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi işveren sendikasına üye olamaz?

Soru 19:

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre aşağıdakilerden hangisi sendiakların sona erme nedenlerinden biri değildir?

Soru 20:

Sendika üyeliğine ilişkin aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?