logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

İşverenin işçiyi gözetme borcu işçinin hangi borcunun karşılığını oluşturur ?

Soru 2:

Çağrı üzerine çalışmada, sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamışsa, işveren her çağrıda işçiyi günde en az kaç saat çalıştırmak zorundadır?

Soru 3:

Tek işçiyle tek işveren arasındaki ferden kurulan iş ilişkilerini konu alan hukuk dalı hangisidir?

Soru 4:

İş Kanunu'na göre işyerinde iki yıl çalışmış bir işçinin fesih bildirim süresi ne kadardır?

Soru 5:

Ülkemizdeki "asgari ücret" uygulaması ve tespitiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

Özel istihdam bürosu aracılığıyla geçici işçi çalıştıran işveren kanunda belirtilen sürenin sonunda aynı iş için kaç ayı geçmedikçe yeniden işçi çalıştıramaz?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi İş Kanununa göre günlük çalışma süresinden sayılan zamanlardan değildir?

Soru 8:

İşçi açtığı işe iade davasını kazanmış ama süresi içinde işverenine başvurmamış ise, bunun hukuki sonucu ne olur?

Soru 9:

Turizm sektöründe faaliyet gösteren bir işyerinde uygulanan denkleştirme süresi toplu iş sözleşmesiyle en fazla kaç ay olarak kararlaştırılabilir?

Soru 10:

(X) işletmesinde 2018 yılı itibariyle 650 işçi çalışmaktadır. Bu işyeri için kaç tane çalışan temsilcisi görevlendirilmelidir?

Soru 11:

Birinci Dünya Savaşı sonrası kurulan ve işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkları çözmek için kuruluna uluslararası yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

2 yıl önce 3 yıllık belirli sürekli bir iş sözleşmesi yapan işçi (A) ile işveren (B), sözleşme süresinin dolmasına gerek kalmadan, iş ilişkisinin 6 ay sonra sona erdirileceği üzerine anlaşmıştır. Buna ilişkin olarak, aşağıdakilerden hangisi veya hangileri söylenebilir?I. Belirli süreli bir iş sözleşmesi söz konusu olduğu için, A ile B bu sözleşmeyi iradi olarak sona erdiremezler, sözleşmede belirlenen sürenin sona ermesini beklemeleri gereklidir. II. Bu anlaşma iş sözleşmesinin feshi anlamına geldiği için, sözleşmenin feshedilmesi için A ile B'nin iş sözleşmesi için belirlenen süreye uymaları gereklidir.III. A ile B arasındaki anlaşma, iş sözleşmesinden bağımsız, iş sözleşmesini sona erdirmeye ilişkin ayrı bir sözleşmedir ve dolayısıyla Borçlar Kanunu'nun sözleşmelerle ilgili emredici hükümlerine uygun olduğu sürece geçerlidir.

Soru 13:

İş sözleşmesinin unsurları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi işveren açısından derhal fesih sebeplerinden birisidir?

Soru 15:

İşçinin alacağı ücretin, ürettiği parça sayısı, uzunluk, ağırlık gibi birimler esas alınarak belirlendiği ücret türü hangisidir?

Soru 16:

İşverenin borçları arasında yer alan iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 17:

(X) kanalında çalışan işçi (İ); işvereni (A)'ya kızmış, kanalda yayımlanan yarışma programının sorularının cevaplarını, program henüz yayımlanmadan önce sosyal medya hesabından yayımlamıştır. Bu bilgiler ışığında (İ)'nin davranışı için aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 18:

İş sözleşmesi sebep gösterilmeden veya gösterilen sebep geçerli olmaksızın feshedilen işçi fesih bildiriminin tebliğ edildiği tarihten itibaren kaç ay içinde işe iade talebiyle arabulucuya başvurmak zorundadır?

Soru 19:

Kitap pazarlamacısının sattığı her kitap setinin fiyatından sabit bir tutar veya yüzde alması hangi ücret uygulaması kapsamına girer?

Soru 20:

Çağrı üzerine çalışma sözleşmesinde, tarafların işçinin ne kadar süre ile çalışacağını belirlememeleri halinde haftalık çalışma süresi kaç saat kabul edilir?