logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Davranış Bilimlerine Giriş

Soru 1:

I. Aile toplumsallaşma sürecinin temel taşıyıcısıdır. II. Aile, akrabalık ilişkilerinin ve mülkiyetin korunması amacıyla cinsel faaliyetlerin denetim altına alındığı bir kurumdur. III. Aile toplumsal konumunu sonraki kuşaklara aktarır. IV. Aile bireylerin maddi ve duygusal açıdan güvenliğini sağlayan bir kurumdur. Yukarıdakilerden hangisi ailenin toplumdaki işlevleri arasında sayılır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri feminizmle ilgili yaklaşımların ortak özelliklerinden biridir? I. Endüstri devriminden sonrasını sorgulayarak başlar. II. Kadın-erkek ilişkilerinin niteliği açısından tarafsız değillerdir. III. Erkek-kadın ilişkilerinin dönüştürülmesini, herkesin olanaklarını geliştirebilme fırsatına sahip olabilmesi için dünyanın değiştirilmesini savunur. IV Politik pratiği vardır.

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi ücretli kadın emeğinin özellikleri arasında bulunmaz?

Soru 4:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde evlilik pratiklerine göre bir aile türü yer almaktadır?

Soru 5:

2) Toplumsal olanı bilimsel olarak tanıma çabası ile modern sosyolojinin öncüsü haline gelen düşünür kimdir?

Soru 6:

Aşağıda verilen ifadelerden hangisi sürdürülebilir kalkınmaya getirilen eleştirilerden biridir?

Soru 7:

Çaydaçıra, harmandalı zeybeği vb. oyunlar hangi kültürel çeşitlilik kavramının örnekleridir?

Soru 8:

Feminist yaklaşıma göre kadının ailede ikincil konumda olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıda verilen çevresel yaklaşımlardan hangisi ‘fiziksel kaynakların azaltılması yerine yeniden çevrimlenmesi ve kirliliğin en az düzeyde tutulması’ anlamına gelmektedir?

Soru 10:

Kavram Birinci sektör İkinci sektör Üçüncü sektör Tanım Ham maddenin doğal çevreden alındığı sektörleri kapsar. Endüstri öncesi toplumlarda görülmüştür. Sekreterlik, pazarlama, hukuk, reklam ve eğitim alanı vb. hizmetleri kapsar. Ham maddenin imalat yoluyla mamul edilmiş mallara dönüştüğü sektördür. Ziraat, hayvancılık,balıkçılık ve madencilik vb. alanları kapsar. Yukarıda verilen kavram ve tanımlara ilişkin aşağıdaki eşleştirmelerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdaki isimlerden hangisi Ulusların Zenginliği adlı kitabında günümüz Batı dünyasındaki ekonomik sistemin analizinde halâ kullanılan kapitalizmin dört temel özelliğini tanımlamıştır?

Soru 12:

I. Toplumun var olan yapısını sorgulama II. Cinsiyet rolleri ve eşitsizliğin kökenlerini sorgulama III. Kamusal alanda eşit haklar için mücadele etme IV. Kadınların daha iyi yaşam koşulları için mücadele etme Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri liberal feminizm için söylenebilir?

Soru 13:

Sosyolojik perspektif için gerekli temel kavramsallaştırma aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde çatışmacı kuramında yer alan sorunlardan birisi yer almaktadır?

Soru 15:

Ekonomik düzenin istikrarsızlığını vurgulayan, kapitalizmin kendi içinde çelişkili olduğunu ve bu nedenle kendi kendini yok edeceğini savunan, serbest piyasanın sınıflar arasında eşitsizliğe, çatışmaya ve işgücünün yabancılaşmasına yol açtığı ileri süren kuram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Babası işçi olan bir çocuğun, eğitim basamaklarını tırmanıp saygın bir bilim adamı olmasını hangi toplumsal hareketliliklere örnek gösterebiliriz?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi/ hangileri toplumsal değişme kuramlarındandır ? I. Evrimci Kuram II. Çevrimsel Kuram III. Çatışmacı Kuram IV. Bilişsel Güdü Kuramı

Soru 18:

Katmanlar arasında geçişin mümkün olmadığı kapalı tabakalaşma sistemi hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi ekonomi sosyolojisinin inceleme alanlarından biri değildir?

Soru 20:

Dil, teknoloji, bilim ve kültür gibi insanın istisnai özelliklerinin sosyal ve tarihsel değişimler ile ilişkilendirilmesi, çağdaş sosyolojide modern ve endüstrileşmiş toplumların doğanın tehditlerinden muaf olduğu düşüncesine yol açmıştır. Bu yaklaşıma ne ad verilir?