logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Davranış Bilimlerine Giriş

Soru 1:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde birincil güdülere ilişkin verilen bir örnek yer almaktadır?

Soru 2:

Toplumları ve medeniyetleri doğum, gençlik, olgunluk, yaşlılık ve ölüm gibi süreçleri olan bir organizmaya benzeten kuram/yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

I. İnsan İstisnai Paradigma II. Yeni Ekoloji Paradigması III. Eko-marksist Perspektif IV. Rasyonalitenin Rasyonelsizliği Teorisi Yukarıdakilerden hangisi çevre sosyolojisi alanındaki temel yaklaşımlar arasında sayılır?

Soru 4:

Schachter-Singer Kuramına göre duygularda bilişin rolü etkilidir. Duyguların oluşumunda ilk olarak, bireyin aldığı duyum sonucu vücudunda fizyolojik değişiklikler olur. Daha sonra vücudunda meydana gelen fizyolojik uyarılmayı anlamlandırma ve etiketleme ihtiyacı hisseder. Bedeninde meydana gelen uyarılmayı yorumladığında hissettiği duyguyu da belirlemiş olur. Düşünme ile bir durumun yorumlanması ya da değerlendirilmesi gibi bilişsel süreçlerin duyguları tetiklediği bulgusu bu kuramın getirisidir.Yukarıdaki ifadeden bu kuram dahilinde duygunun oluşumu için gerekli olan hangi durum çıkarılırsa James-Lange Kuramındaki duyguların oluşumu ile aynı ifadeyi temsil eder?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi maddi kültürün bir ögesi olarak gösterilebilir?

Soru 6:

Duyusal süreçte göze gelen ışık enerjisi şeklindeki fiziksel enerjinin elektriksel sinir akımına dönüştürüldüğü bölge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Hangisi aile tanımlayıcı varsayımlardan birisi değildir?

Soru 8:

Aşağıdaki davranışlardan hangisi klasik koşullanma yaklaşımında sönme ilkesine örnek olarak verilebilir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi, Bandura’nın tanımladığı sosyal bilişsel öğrenme sürecinin aşamalarından biri değildir ?

Soru 10:

Aşağıdaki yapılardan hangisi kulağa ait değildir?

Soru 11:

Büyüme ve vücutta değişik etkilerle oluşan geçici değişmelere atfedilmeyecek yaşantı ürünü olarak meydana gelen davranışta ya da potansiyel davranışta nispeten kalıcı izli değişme olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Derinin en dışında bulunan tabakaya ne ad verilir?

Soru 13:

Modern psikolojisinin kurucusu Wundt, duyum ve algıyı iki ayrı olgu olarak ele almış, duyumu yoğunlukla ve nitelikle belirlenen, parçalanamayan, bölünemeyen yaşantı birimi olarak tanımlamıştır. Algının ise birkaç duyumun bir araya gelmesiyle oluştuğunu öne sürmüştür. Duyum basit uyarıcılar sonucu ortaya çıkan anlamsız yaşantılar olarak tanımlanırken, algı karmaşık ve anlamlı uyarıcıların bir araya getirilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Sonuçta algı duyumların birleştirilip, bütünleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Örneğin duyulan herhangi bir ses duyum, bu sesin ambulans sesi olduğunu fark etme ise algıdır. Yukarıdaki tanımlamaya göre aşağıdaki eşleştirmelerden hangileri doğrudur? I. Siren sesi duyulması- Duyum II. Yeşil ışığın yanması ile yayaların karşıya geçmesi-Algı III. Kötü koku ile yiyeceğin bozulduğunun anlaşılması-Duyum IV. Dışarı çıkıldığı zaman soğuğun hissedilmesi-Duyum

Soru 14:

İnsanların en gelişmiş ve en hassas duyu sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdaki konulardan hangisi araştırılırken deneysel yöntemin kullanılması daha etkili olacaktır?

Soru 16:

Kişinin isteği dışında ilişkiye zorlanması İlişki sırasında fiziksel ve duygusal zarar görmesi 4320 Sayılı Kanun'a göre yukarıda ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisine karşılık gelmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal bilişsel öğrenme kuramının temel kavramlarından biridir?

Soru 18:

Duyguların vücudumuzda meydana gelen fizyolojik değişikliklerden kaynaklandığını ve her duygunun ayrı bir fizyolojik örüntüsünün olduğunu savunan duygu kuramı hangisidir?

Soru 19:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde duyuma ilişkin doğru olmayan bir ifade yer almaktadır?

Soru 20:

İnsan davranışlarının kökeninin bastırılmış yaşantılar ve çatışmalar olduğunu savunan ve Sigmund Freud'un önderliğinde geliştirilmiş olan psikoloji yaklaşımının adı nedir?