logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sermaye Piyasası Hukuku

Soru 1:

Hangileri düşük belirli tutarın teminat olarak yatırılarak yüksek bedelli işlem yapılmasını sağlayan işlem yada işlemlerdir? I. Kaldıraçlı işlemler II. Bono işlemler III. Vadeli işlemler

Soru 2:

Aşağıdaki şıklardan hangisi Sermaye Piyasası Kanununun kısaltmalar ve tanımlar ile ilgili 3. mad­desinin, “m” ben­dindeki  kolektif yatırım kuruluşu kavramını doğru olarak ifade etmektedir?

Soru 3:

Yatırım Ortaklıklarının Kuruluş ve Faaliyet Şartları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 4:

Sermayesi her zaman net aktif değerine eşit olan yatırım ortaklığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Sermaye piyasası araçları, gayrimenkul, girişim sermayesi yatırımları ile Kurulca belirlenecek diğer varlık ve haklardan oluşan portföyleri işletmek amacıyla, paylarını ihraç etmek üzere kurulan sabit veya değişken sermayeli anonim ortaklıklara ne ad verilir?

Soru 6:

Tamamı, ortaklık payları, kira sertifikaları, borçlanma araçları, altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçlarının en az ikisinden oluşan ve her birinin değeri fon toplam değerinin %20’sinden az olmayan portföylere ne ad verilir?

Soru 7:

Mali haklar kapsamında paylar sahibine, Kâr payı hakkı Tasfiye payı hakkı Bedelsiz paylardan yararlanma hakkı • Rüçhan hakkı (artırılan sermayeden öncelikle yararlanma hakkı) gibi haklar bahşeder.

Soru 8:

Mali Hizmet Mal Para Konusunu oluşturan şeye göre piyasalar yukarıdaki hangi başlıklar altında toplanabilir?

Soru 9:

Sermaye Piyasası Hukuku ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 10:

Yatırım danışmanlığı faaliyetine ilişkin olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 11:

Belirli bir vadede önceden belirlenen fiyat miktarı ve nitelikteki ekonomik veya finansal göstergesi  alma yada satma yükümlülüğü veren sözleşmeye ne denir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi yatırım ortakları kuruluş şartlarından değildir?

Soru 13:

Aşağıdaki durumların hangisinde kurul yatırımcı kuruluş faaliyet iznini iptal etme yetkisine sahiptir?

Soru 14:

Faaliyet izninin verildiği tarihten itibaren 1 yıl işin faaliyette bulunmaması Faaliyet izninin yanlış beyanlarda bulunması III. Yatırım kuruluşunun mali durumunun mevzuatta öngörülen seviyede bozulmuş  olması Yukarıdaki durumlardan hangisi ya da hangileri Kurul’un bazı tedbirler uygulamasına sebep olur?

Soru 15:

I- Portföy Yönetim Şirketi, fon kurucusu ve yöneticisi olarak karşımıza çıkmaktadır. II- Portföy saklama hizmetini yürüten kuruluş ile portföy yönetim şirketi aynı tüzel kişi olamaz. III- Portföy yönetim şirketlerinin kuruluş başvuruları, gerekli belgelerin Kurula eksiksiz olarak     sunulmasından itibaren altı ay içinde Kurul tarafından karara bağlanır. Portföy yönetim şirketleri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 16:

Sabit sermayeli ortaklıkların kuruluşlarının Kurulca uygun görülebilmesi için aşağıdakilerden hangisi şart değildir?

Soru 17:

Varlık kiralama şirketinin satın almak veya kiralamak suretiyle devraldığı varlıkların ve hakların finansmanını sağlamak amacıyla düzenlediği ve sahiplerinin bu varlıklardan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Sermaye piyasası gözetimi ve gerekli düzenlemeleri yapmak hangi kurulun yetkisidir?

Soru 19:

Kira Sertifikaları Tebliği (III-61.1) çıkarılmıştır. Teblğ’in 4. maddesi kira sertifikası türlerini belirlemek açısından önem arz etmektedir. Buna göre kira sertifikalarında aşağıda verilen şıklardan hangileri yer almaktadır? I-Sahipliğe, II-Yönetim sözleşmesine, III-Alım-satıma, IV-Ortaklığa, V-Eser sözleşmesine,

Soru 20:

Değişken Sermayeli Menkul Kıymet Yatırım Ortaklıkları ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?