logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi finansal varlığın niteliğine göre yapılan sınıflandırmada yer alan piyasalardır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi finansal varlıkların özelliklerinden biri değildir ?

Soru 3:

Doğrudan toplanan fonlar içinde ikincil ağırlığa sahip fon türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdaki banka türlerinden hangisi faaliyetine göre bankalar sınıflandırmasına dahil edilemez ?

Soru 5:

Bilanço, gelir tablosu gibi finansal tablolar ile bahsekonu tabloların hazırlanmasında esas alınan muhasebe ve finansal raporlama standartlarına göre verilen ve kamu otoriteleri tarafından yapılması zorunlu tutulan açıklamalardan oluşan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Krizden sonra ekonomik ve finansal sistemin tekrar sağlıklı bir yapıya kavuşması için Nisan 2001’de uygulamaya konulan “Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı” kaç temel unsurdan oluşmaktadır?

Soru 7:

İzmir İktisat Kongresi sonrası kurulan, cumhuriyetin ilk ulusal bankası olarak, ticaretin finanse edilmesi amacıyla kurulan banka aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

I. Tapınaklarda yapılacak borç işlemleri II. Vadeden önce ya da vadesi gelen borcun tahsil usulleri III. Alınacak faiz oranları Yukarıdakilerden hangisi / hangileri Hammurabi Kanunlarında yer alan bankacılığa ilişkin kurallardır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet sonrası Ulusal bankalar döneminde meydana gelmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi kurumların uzun vadeli finansman ihtiyaçlarının karşılanmasında kullandıkları borçlanma araçlarından biridir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi geri alım vaadi ile yapılan anlaşmalara verilen addır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi bankaların yapabilecekleri işlemlerden değildir ?

Soru 13:

I. Sermaye piyasaları II. Para piyasaları III. Öz sermaye piyasaları Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri finansal piyasaların süresine göre sınıflandırılmış türüdür?

Soru 14:

I. Ortaklık hakkı II. Alacak Hakkı III. Gayrimenkul kullanım hakkı Yukarıdakilerden hangileri finansal varlıklar edinerek kazanılan temel haklardandır.

Soru 15:

SYR hesaplamasındaki en ağırlıklı risk unsuru aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Osmanlı İmparatorluğu’nda bankacılığın gelişmemesi ve ticaret, sarraflık, para ticareti gibi işlerin Türk ve Müslüman olmayanlara bırakılmasının sebebi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Soru 17:

Bankaların kendi iç kontrol uygulamalarındaki aksaklıklar sonucu oluşabilecek hata ve usulsüzlüklerin gözden kaçması, üst düzey yönetimdeki kişiler de dahil olmak üzere çalışanların zaman ve koşullara uygun hareket edememesi, yönetim hataları, bilgi teknolojisi sistemlerindeki hata ve aksamalar ile deprem, yangın ve sel gibi felaketler veya terör saldırıları nedeniyle ortaya çıkabilecek zararlar için hesaplanan risk türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmenin bankalar üzerindeki etkilerinde birisidir?

Soru 19:

Özel bankaların ve şube bankacılığının hızla geliştiği dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

I. Sarraflar II. Mudaraba III. Para vakıfları Yukarıdakilerden hangisi / hangileri Cumhuriyet öncesi dönemde banka fonksiyonlarını yerine getirmiştir?