logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş

Soru 1:

"Anadolu Selçuklu Devleti’nde devlet hazinesi ve savaşlardan elde edilen ganimetler, yağmaya uğrayan kervanların zararlarını tazmin etmek için kullanılmaktaydı. Yazılı bir sözleşme veya taahhüde dayanmasa da söz konusu uygulama, devlet eliyle işleyen bir sigortacılığın varlığının göstergesi kabul edilmektedir. Osmanlı’da uzun yıllar yerel idarenin en alt birimi olan mahallenin sosyal dayanışma sandığı olarak hizmet veren Avarız Vakıfları ve Loncalar; özellikle de esnaf loncaları bünyesinde oluşturulan “..........................”, sosyal dayanışma işlevi gören organlardı. Bu kurumlar sosyal yönü olan sigorta benzeri kurum ve uygulamalar olarak kabul edilmektedir."

Soru 2:

Emeklilik Gözetim Merkezi, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca merkezi İstanbul'da olmak üzere hangi tarihte kurulmuştur?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri bankacılık düzenlemelerinde yer verilen ana sermayenin unsurlarındandır? Hisse senedi ihraç primleri, Menkuller yeniden değerleme değer artışı, Net dönem kârı ile geçmiş yıllar kârı, İkincil sermaye benzeri borçlar, Maddi olmayan duran varlıklar,

Soru 4:

Vadesi en fazla bir yıl olan fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasalar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Cumhuriyet döneminde Milli Reasürans şirketi, hangi yıl kurulmuştur?

Soru 6:

Sigortacılıkta genel ortalama yöntemi ilk kez nerede uygulanmıştır?

Soru 7:

Teminat kapsamındaki herhangi bir tehlikenin gerçekleşmesi veya sigortalının üçüncü şahıslara karşı sorumlu olması durumunda, sigortacının ödemekle yükümlü olduğu tazminata ne ad verilir?

Soru 8:

Uluslararası derecelendirme kuruluşları olan, S&P ve Fitch'in B+, Moody's tarafından B1 olarak ölçülen derecelerine karşılık gelen risk düzeyi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

2016 yılı verilerine göre kişi başına sigorta prim üretiminde Türkiye dünyada kaçıncı sıradadır?

Soru 10:

I. Devlet çalışanlarının BES'e otomatik katılımı uygulaması süreci başladı. II. 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu yürürlüğe girdi. III. Sigorta şirketleri Ticaret Bakanlığı'na bağlandı. IV. 3379 ve 7397 sayılı yasalar yürürlüğe girdi. Türk Sigorta Sektöründe ki gelişmeler tarih sıralamasına göre seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi sigortacılığın işlevlerinden birisi değildir?

Soru 12:

Uluslararası Aktüerler Birliği’ne göre sigorta şirketleri ve müşteri arasında yapılan sözleşmelerden kaynaklanan riskler hangi risk gurubunda değerlendirilmektedir?

Soru 13:

Vade dikkate alınarak yapılan sınıflandırmada vadesi bir yılı aşan fon arz ve talebinin karşılaştığı piyasa türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

I. Sigorta, insan sağlığını ya da hayatını ve malları kapsayabilir. II. Sigorta, prim ödemesi karşılığında elde dilen bir güvencedir. III. Sigorta şirketi her türlü zararın tamamını karşılamak durumundadır. IV. Sigorta, işini meslek edinmiş ve ticari bir faaliyet gösteren firmalarca yapılır. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri sigortanın tanımına göre doğru bilgi vermektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi bankaların maruz kaldığı risklerden "piyasa riski"ni açıklamaktadır?

Soru 16:

Bireylerin ve kurumların günlük hayatta karşılaşacakları risk faktörleri kaynakları itibariyle dört başlık altında toplanabilir? Aşağıdakilerden hangisi bu başlık altında yer almaz?

Soru 17:

Koasürans işlemine öncülük eden şirkete ne ad verilir?

Soru 18:

Bireysel emeklilik ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 19:

Bankalar, operasyonel risk hesaplama yöntemlerinden genellikle hangi yöntemi kullanılmaktadır?

Soru 20:

Bankanın portföyünde bulundurduğu döviz, emtia nedeniyle maruz kalabileceği zarar olasılığını ifade eden bankacılık riski aşağıdakilerden hangisidir?