logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş

Soru 1:

Sigorta edilecek riskin her yönüyle belirlenmesi amacıyla sigortacı tarafından hazırlanan belgeye ne ad verilir?

Soru 2:

Türkiye'de en fazla bireysel emeklilik müşterisinin yerleşik olduğu il aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Sigortacılığın yapısından kaynaklanan ve sigortacılık faaliyetlerinin sürdürülmesi sırasında ortaya çıkan teknik riskler; cari ve özel riskler olarak ikiye ayrılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi cari risklerden değildir?

Soru 4:

Sigortacılık sektöründe yar alan şirketler, hayat ve hayat dışı branşlarından sadece birinde faaliyet gösterebilirler. 2017 yılında Türk sigortacılık sisteminde faaliyette bulunan şirket sayısı 62 adettir. Bu şirketleri, faaliyet alanına göre dört gruba ayırmak mümkündür. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi katılım sigortacılığı sisteminin temel ilkelerinden biri değildir?

Soru 6:

Türkiye'de bireysel emeklilik sistemi kaç yılında faaliyete geçmiştir?

Soru 7:

Bankacılık düzenlemesinde ........................., elde tutulan bir portföy ya da varlık değerinin, faiz oranlarında, döviz kurlarında ve hisse senedi fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle meydana gelebilecek değişiklikler sonucunda maruz kalabileceği en yüksek zararı, belli bir zaman diliminde ve belli bir olasılık seviyesinde ifade eden ve muhtelif sayısal yöntemlerle tahmin edilen değer olarak tanımlanmaktadır. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 8:

2016 yılında tüm dünyadaki prim üretim oranı bir önceki döneme göre karşılaştırıldığında ülkemizdeki oranın karşılaştırması ile ilgili olarak aşağıda verile seçeneklerden hangisi söylenebilir?

Soru 9:

Günümüzdeki hayat sigortalarının gelişmesine öncülük eden yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi modern anlamda sigortacılığın temellerini atmıştır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi operasyonel risk tutarını verir?

Soru 12:

2017 yılı verilerine göre ülkemizde en fazla sigorta şirketinin bulunduğu alan aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Dünyada sigortacılığa benzer ilk uygulamalara nerede rastlanmaktadır?

Soru 14:

Yatırımlara kaynak yaratır. Mali sektörde uzun vadeli fonların sayısının artmasını sağlar. Enflasyonu düşürür. Sermaye piyasasının daha homojen bir yapıya kavuşmasını sağlar. İstikrarlı büyümeye olumlu kakı sağlar. Bireysel emeklilik sistemiyle ilgili yukarıda yer alan ifadelerden hangileri kesinlikle doğrudur?

Soru 15:

Katılım bankası aşağıdakilerden hangisini gerçekleştiremez?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi ‘sigortanın temel işlevlerinden’ birisi değildir ?

Soru 17:

I. Genç Sigortacılar Derneği, II. Türkiye Sigorta Enstitüsü Vakfı, III. Türk Lloydu Vakfı, IV. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri sigorta sektöründe meslek örgütlenmeleri şeklinde gönüllü kurulmuş olan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından muhatap alınan, faaliyette bulunan dernekler ve vakıflardır?

Soru 18:

"Bankalar sahip oldukları uzmanlıkları nedeniyle topladıkları fonları uygun sektörlere, öncelikli sektörlere, verimli ve kârlı alanlara aktararak kaynakların kullanımında etkinliği sağlarlar". yukarıda ifade edilen durum bankaların hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır?

Soru 19:

Bankaların maruz kalabilecekleri risklere karşılık bulundurmaları gereken özkaynak tutarını belirleyen ölçüt nedir?

Soru 20:

Türkiye'deki genç ve yüksek nüfusla birlikte düşük sigortalılık oranı Kişi başına düşen milli gelirin yüksek olması Sektörün sermaye yapısının giderek güçlenmesi Yeterli sigorta bilincinin oluşması Sektördeki firmaların oto dışı branşlara da yönelmesi Yukarıdakilerden hangileri Türk sigortacılık sektörünün güçlü yanları arasında yer alır?