logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Radyo ve Televizyonda Program Yapımı

Soru 1:

Aşağıdaki işlevlerden hangisi radyo ve televizyonun fikir, mal ve hizmetlerin reklam yayınları aracılığıyla dinleyici /izleyicilere tanıtılmasını ya da satın almaya ikna edilmesini temel alır?

Soru 2:

Yapım süreci çeşitli aşamalardan oluşur. Aşağıdakilerden hangisi bu aşamalardan biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yayın akışının oluşturulmasında kullanılan stratejilerden biri değildir?

Soru 4:

Hangisinde gerçekleşen olaylar farklı zaman ve mekanlarda geçmesine rağmen birbiri ile ilişkilidir?

Soru 5:

“İfade ve haber alma özgürlüğünün gerçekleştirilmesinin bir boyutu olan televizyon yayıncılığının Avrupa ülkeleri arasında ilke/esas ve uygulamalarda birlik ve beraberliğini sağlamak, sınırötesi televizyon yayınlarının sözleşmede belirlenen ortak kurallar çerçevesinde gerçekleştirilerek taraf ülkeler arasında serbestçe dolaşabilmesine olanak tanımak” Türkiye’nin de üyesi olduğu ve yukarıda belirtilen amaçlara sahip uluslararası sözleşmenin adı nedir?

Soru 6:

Özel programlar yayınlamak, kısa diziden uzun diziye geçme, yayın akışında değişiklik yapma işlemi aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanmaktadır?

Soru 7:

“Yeni bir programı benzer tarzdaki bir dizi eski programın arasına yerleştirerek, Bu yayın akışı planlamasında bütün bir akşam bu şekilde doldurarak yayın gerçekleştirilmektedir.” Burada ifade edilen strateji fazla izleyiciye ulaşmak için kullanılan stratejilerden hangisidir?

Soru 8:

TV programı yapım sürecinde senaryonun görselleştirilmesi hangi yapım aşamasında gerçekleştirilir?

Soru 9:

Matrak tipler, basmakalıp kişiler, kaba saba karakterler, taklit ve parodi karakterleri kullanılarak sergilenen güldürüler hangi güldürme tekniğine girer?

Soru 10:

"Senaryo yazımını, planlamaları ve yapım hazırlıklarını kapsar. Yapımın ana düşüncesi ve formatı bu süreçte belirlenir. " Bu süreç, aşağıdaki aşamalardan hangisinde gerçekleşir?

Soru 11:

Kısa söz ve/veya müzik bölümlerinden oluşan, kesintisiz bir canlı yayın akışıyla en yüksek sayıda hedef dinleyiciye ulaşmak istenen, bir saatten daha uzun süreli radyo program biçimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Bir radyo programı hazırlamak için farklı unsurlardan yararlanılmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi hedef kitleye ulaşmada dikkate alınması gereken bu unsurlardan biri değildir?

Soru 13:

Radyo programlarında kullanılan sözü daha da belirgin hale getirmek veya vurgulamak için ve genellikle sözsüz olarak kullanılan müzik türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Hangi yıllara kadar radyo ve televizyonun temel işlevi mesajların büyük sayıdaki izleyici topluluklarına tek yönlü olarak iletilmesiydi?

Soru 15:

Çekim ekibi listesi içinde Storyboard yapımcısı, ışık yönetmeni, kameraman, kamera asistanı, fotoğrafçı, elektrikçi vb. hangi grupta yer alır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi senaryonun, çekim aşamasına gelinceye kadar geçtiği evrelerden biri değildir ?

Soru 17:

Oyuncu listesi oluşturulurken hangisi önemli değildir?

Soru 18:

Oyunları değerlendiren araştıran drama ve radyo tekniğine uygun olup olmadığını denetleyen, oyun yazarı, yönetmen ve program yapımcısı arasında bağlantı kuran kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Kamuoyunun bilgilendirme ihtiyacını karşılamak amacıyla ve nesnel bir bakış açısıyla izleyici ve dinleyicilere iletilen güncel, toplumsal, siyasal, kültürel, ekonomik olay, konu ve gelişmeler olarak tanımlanan program türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Senaryoyu oluşturan üç önemli unsur nedir?