logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medya ve Etik

Soru 1:

Görüşlerini ve NasyonalSosyalizmi anlattığı Kavgam adlı kitabında "Başka alanlarda olduğu gibi basında da devlet bütün araçların aynı amaca hizmet etmesi gerektiğini unutmamalıdır ve hükumet ‘basın hürriyeti’ denilen saçma sözden dolayı güçsüzleşmemelidir." cümlesini kullanan lider kimdir?

Soru 2:

Türkiye'de ilk cep telefonu görüşmesi hangi yıl yapılmıştır?

Soru 3:

Haber üretim süreçlerini iyi bilmelidir. İnsanlarla samimiyetle ilgilenmeli, onları dinleyebilmelidir. Güçlü bir karaktere sahip olmalıdır. Psikolojik baskılara dayanıklı olmalıdır. Yukarıdaki ifadelerden hangisi/hangileri okur temsilcisinin sahip olması gereken özelliklerden biridir?

Soru 4:

“Başbakanın emri ile geldim, emri ile gidiyorum.” Demokrasi geleneğinin daha gelişkin olduğu ülkelerde siyasetin kamu yayın kuruluşları üzerindeki gücü ve etkisi daha zayıf olabilmekte ancak yine de varlığını korumaktadır." sözleriyle  1989 yılında görevinden istifasını açıklamak için basın toplantısı yapan dönemin TRT genel müdürü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Joseph Pulitzer’in 1878’de kurduğu St. Louis Post-Dispatch ve 1883’te satın aldığı New York World gazetelerinin örnek olduğu haber, personel organizasyonu ve yerel haber toplama şebekesini geliştirmek, yeni projeler oluşturmak, gazeteler için reklam desteği sağlamak, gazete fiyatını iki veya ü. sentte tutmak, sütunları kişisellikten uzak tutmak, yeni sütunlara tarafsızlığı taşımak, çalışan sınıfları desteklemek, çarpıcı resimler ve büyük başlıklar kullanmak gibi özellikler barından gazetecilik akımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Yöneten-yönetilen ikileminde basının ya da kitlesel iletişimin önem ve işlevine verilebilecek en somut ve güzel örneklerden biri aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?

Soru 7:

Etik davranışlar medya çalışanları kapsamında ele alındığında, aşağıdakilerden hangisi etik olarak görülen davranış kuralları arasında yer almaz?

Soru 8:

Türkiye’deki ilk internet bağlantısı hangi yılda sağlanmıştır?

Soru 9:

Etik kavramının kökeni Latince'de hangi kökten gelmektedir?

Soru 10:

Bilim alanında  saf bilimsel verilerin anlam ve değer kazandığı katıksız pozitivist bir dönemi simgeleyen dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

18. yüzyılda ortaya çıkan "iyinin, doğrunun ya da güzelin piyasa koşullarında veya serbest pazar ortamında kaçınılmaz olarak öne çıkacağını ve galip geleceğini varsayan" anlayış hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi haber kuruluşlarının geliştirdiği bir özdenetim mekanizması değildir?

Soru 13:

"Gazeteci bir olaya doğrudan tanık olmamışsa bu olayla ilgili tüm belge ve bilgilere ulaşmaya çalışmalıdır. Haberde doğruluğun sağlanması için karşıt görüşlere yer verilmeli ve alıntılar doğru biçimde verilmelidir." Yukarıdaki pasajda açıklanmaya çalışılan etik davranış aşağıdaki ilkelerden hangisiyle ilgilidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi Doğan Yayın Holding'in yayın ilkeleri arasında yer almaz?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Roma dönemine ait duvar gazetelerinden değildir?

Soru 16:

12. maddesinde “Basın özgürlüğü, özgürlüklerin büyük kalelerinden biridir ve hiçbir zaman, müstebit∗ hükümetler dışında bir yönetim onu kısıtlayamaz.” ibaresi yer alan ve 1776 yılında kabul edilen bildiri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Yaptırımları fazla olmamakla birlikte batıda, kendi ahlak kurallarını saptamış gazeteler, kurallara uymayan çalışanlarını işten çıkarabilmektedir. Ancak asıl olan bu kuralların tüm departmanlarda çalışan gazeteciler kadar sorumlu müdürleri ve işverenleri de kapsamasıdır. Böylece çıkar çatışmalarının önü kesilebilecektir. İlk defa 1916 da İsveç’te uygulanan kendi kendine denetleme sisteminin en başarılı örneği hangi ülkede görülmektedir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi, ingilizce adı Organization of News Ombudsmen olan ve kısaca ONO olarak anılan Haber Ombudsmanları Örgütü’nün amaçlarından birisidir?

Soru 19:

Kapitalizm ve medya ilişkileri çerçevesinde medyanın yapı ve işlevlerinin açıklanmasına dair Frankfurt Okulu temsilcilerince kavramsallaştırılan ve okul ile özdeşleşmiş bulunan terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Haber ombudsmanlığı model olarak aşağıdaki ülkelerden hangisinde geliştirilmiştir?