I. Bir şeyin nasıl yapıldığını gösteren renkli haber II. Yerel bir durumu anlatan röportaj III. Konu dağılımında çeşitlilik IV. Macera ve kişisel hikâye röportajı V. Dün bilmediğimiz her şeyi anlatan röportaj Yukarıda verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri renkli haberlerin yazılış biçimine göre yapılan sınıflandırmayı vermektedir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) I, II ve IV
Aşağıdakilerden hangisi Kitle toplumunun oluşumunu sağlayan Sanayi devriminin özelliklerinden biridir?
Doğru Cevap: C) Sermayenin merkezileşmesi
Aşağıdakilerden hangisi içeriği kullanıcı tarafından üretilen sitelere örnektir?
Doğru Cevap: E) Ağ günlükleri
“Bir ürün ya da hizmeti ek bir tüketiciye sunma” şeklinde yapılan tanım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Marjinal maliyet
Aşağıdakilerden hangisi medyada kadın temsilleri çerçevesinde değerlendirilemez?
Doğru Cevap: D) Ataerkil güç ilişkilerinin belirlenmesi
1956 yılında yayımlanan Fred Siebert, Theodere Peterson ve Wilbur Schramm’ın eseri “Basının Dört Kuramı”na göre aşağıdakilerden hangisi yayın politikaları ile ilgili dört yaklaşımdan biri değildir ?
Doğru Cevap: B) Anti-Komünist
“Gerçek popüler kültür” kavramındaki "gerçek" kelimesi niçin kullanılmaktadır?
Doğru Cevap: B) Popüler kültür olgusunun ticarileşmemiş olmasından
"Bir sosyal grubun ya da onun üyelerinin nitelikleri hakkındaki inançlar ve düşünceler" olarak tanımladığımız kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Stereotipler
Müzik alanında etkinlik gösteren bir holdingin kitap da yayınlaması aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanabilir?
Doğru Cevap: C) Çapraz bütünleşme
Az sayıda firmanın homojen ya da farklılaştırılmış ürün sattığı ve belli ölçüde rekabetin olduğu piyasalara ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: D) Oligopol
Sadece belirli bir alanda yazılan gönderilerin yer aldığı, belirli bir konuda uzman kişilerin yazdığı ve düzenlediği ağ günlüğü türü aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Temalı ağ günlükleri
Halk kültürü kapsamında değerlendirilebilecek toplumsal ilişkilere vurgu yapan “mekanik dayanışma” kavramı aşağıdakilerden hangisi tarafından ortaya atılmıştır?
Doğru Cevap: A) Emile Durkheim
Bilgi toplumunun en temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Sanayi toplumunda ön planda olan maddi ürünler yerine bilişim teknolojisi sayesinde bilgi üretiminin önem kazanması
"Müzik alanında etkinlik gösteren bir holdingin aynı zamanda kitap yayımlamaya başlaması" örneğinde görülen durum, aşağıdaki tekelleşme terimlerinden hangisi ile ifade edilmektedir?
Doğru Cevap: C) Çapraz Bütünleşme
İnternet ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?
Doğru Cevap: D) Bir sistemdir ve sistematik olarak işlemektedir.
James Madison’un “hükümetleri meşru kılan kamuoyunun desteğidir” yaklaşımına yakın olan, “iktidarlar sadece kanaatlere dayanır” ifadesini kullanan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Davis Hume
“Kavramsal olarak, herhangi bir üretim alanının tek elde tutulmasını, onun satışını tek elden yönetmesini ve fiyatına egemen olmasını ifade etmektedir. Tekel durumu, tam rekabet durumunun karşıtıdır.” Bu ifade aşağıdakilerden hangisi ile açıklanabilir?
Doğru Cevap: E) Tekelleşme
Medya sektöründe kadın çalışan oranının diğerlerinden daha az olduğu alan aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Mali alanlar
Aşağıdakilerden hangisi internetin özelliklerinden biri değildir ?
Doğru Cevap: B) Doğrusallık
I. Belirli bir araç üzerindeki kontrollerini, birleşme ve satın almalarla güçlendiren büyük şirketlerin, farklı sektörlere el atarak kontrol alanlarını genişletmeleri söz konusudur. II. Hammadde kaynağının ya da temel üretim girdilerinin sağlanmasından, son malın tüketiciye ulaştırılmasına kadar süren üretim zincirinin bütün halkalarını kontrol etmeye dönük bir yoğunlaşma biçimidir. III. Şirketler belirli bir alt sektörde birden fazla ürünle/kuruluşla o sektördeki farklı hedef kitleleri ve piyasayı kontrol etmek isterler. Medya alanında yaşanan tekelleşme türleri ile ilgili yukarıdaki bilgiler aşağıdakilerden hangisinde doğru eşleştirilmiştir?
Doğru Cevap: D) I-Çapraz bütünleşme / II-Dikey bütünleşme / III-Yatay bütünleşme