logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Medyada Çalışma Hayatı

Soru 1:

Türkiye’nin ilk özel televizyon kanalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Ücretle çalışan gazetecilerin iş ilişkileri içerisinde korunmasına ilişkin ilk düzenleme hangi yıl yapılmıştır?

Soru 3:

TRT'nin eğitim ağırlıklı yayın yapan televizyon kanalı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Aşağıdakilerin hangisinden dolayı gazeteciler zamanla çalışılan medya kuruluşlarının değerlerini içselleştirmişler ve muhabirler artık kuruluşun kendisine dayattığı sınırları hissedemez hale gelmiştir?

Soru 5:

Özel girişimci sistemin özellikleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 6:

80 sonrası Türk basın dünyası ile ilgili aşağıda verilen patron-gazete eşleşmelerinden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Türkiye’de radyo televizyonun örgütlenmesine ilişkin kanun 1961 Anayasası’nın 121. Maddesi uyarınca kabul edilen ve yürürlüğe giren 359 sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Kanunu’dur. Bu kanunun yürürlüğe girmesiyle TRT kaç yılında kurulmuştur ?

Soru 8:

Sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan, borçlarından dolayı yalnız mal varlığıyla sorumlu bulunan şirket türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Basın işletmelerinin kurulmasında anonim şirketlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 10:

Bir televizyon kuruluşunda önceden kurgulanmış, yayına hazır hâle getirilmiş görüntüyü yönetmenin isteği doğrultusunda yayına gönderen görevli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I. Çalışma yaşamını en ince ayrıntısına kadar düzenlemek isteyen eğilim, II. Gazetecilerin çalışma saatlerinin gazetelerin çıkarılmasına göre ayarlanması gereği, III. Gazetecilerin çoğunun ücretli çalışanlar olması ve çıkarlarının her zaman işverenlerin çıkarlarıyla bağdaşmayacağı gerçeği, IV. Basını devlet içinde dördüncü güç olarak kabul eden düşünce, V. Basının siyasi iktidarın her an tecavüzüne uğrama olasılığı veya basın özgürlüğünün sınırlanma olasılığıdır. Yukarıdaki ifadelerden hangileri Basın İş Kanunu’nun yürürlüğe girmesinde gazetecilik mesleğine özgü nedenler arasında yer almaktadır?

Soru 12:

Kurtuluş Savaşı'nın fiilen örgütlenmeye başladığı dönemde Mustafa Kemal tarafından Sivas’ ta çıkarılan öncü yerel gazetenin adı nedir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi medyada kadın çalışanların genel durumuyla ilgili doğrudur?

Soru 14:

“Resmî Gazete” adıyla günümüze kadar gelen "Takvim-i Vekayi" hangi padişah döneminde  yayınlanmıştır?

Soru 15:

BBC hangi yılda kurulmuştur?

Soru 16:

Tüm Dünyada "Basın Özgürlüğü"nün önündeki en önemli engel olarak görülen "Tekelleşme" kavramı hakkındaki olumsuz noktalara UNESCO'nun hazırladığı hangi raporda dikkat çekilmiştir?

Soru 17:

Türkiye'deki bilinen ilk matbaaya ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi/hangileri söylenebilir? 1. Matbaanın ilk kitabı “Vankulu Lügati’dır. 2. Vankulu Lügati, 31 Ocak 1729 yılında basılmıştır. 3. Bu matbaa 1790 yılında kapanmıştır.

Soru 18:

Basın İş Kanunu’nda işverenin basın iş sözleşmesini bildirimsiz feshedebileceği iki haklı neden öngörülmüştür. Bunlardan hangileridir? I. Görevin ifasıyla ilgili konularda gazetecinin bilerek veya ağır bir ihmali sonucunda yayın organının saygınlık ve şöhretine zarar verecek bir harekette bulunması hâlinde işveren basın iş sözleşmesini feshedebilir. II. Basın İş Kanunu’nda öngörülen ikinci neden sağlık sebebidir. Gazetecinin uğradığı hastalık altı aydan fazla sürmüşse, işveren gazetecinin basın iş sözleşmesini feshedebilir. Bu hastalık sonucu iş göremeyecek duruma düşüp de işveren tarafından işten çıkarılan gazeteci bir yıl geçmeden iyileşirse tekrar eski işine öncelikle alınır. III. Toplumu yanıltıcı manipülatif haber yapan gazeteci.

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi basın sektöründeki sendikasızlaşmanın sonuçlarından birisidir?

Soru 20:

Türkiye'de yayına başlayan ilk özel radyo aşağıdakilerden hangisidir?