logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medyada Çalışma Hayatı

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi bir radyo kuruluşunda görev almaz?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi iletişim olgu ve sürecinde değişmez olarak kabul edilen temel ögelerden biri değildir ?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi demokratik hakların gelişim sürecine paralel olarak, bugünkü anlamda kabul edilmiş olan sendikal hakların oluşum ve gelişim süreçlerinde etkili olmuştur?

Soru 4:

Programın akışı içerisinde yer alacak görüntülerin ne zaman yayına gireceğini, uzunluğunu ve programdaki konumunu da kapsayan anahtar yayın kararlarını alan ve program ekibini belirleyen yapım-yönetim ekibi üyesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi etkili bir iletişim için koşul ve olmadığı durumlarda da tek yönlü bir  iletişimden bahsedilir?

Soru 6:

Gazeteciler sendika kurabilme hakkını elde etmiş, sosyal sigortalardan yararlanmaya başlamış ve basın çalışanlarını mesleki anlamda güvence altına alan işverenle sözleşme yapabilme hakkını da elde etmişlerdir. Yukarıdaki haklar hangi kanunla elde edilmiştir?

Soru 7:

Bir ya da birden çok gazeteye bağlı olarak çalışan aynı zamanda yaşadığı yerde yerel muhabir olarak da görev yapan, hazırlayıp gönderdiği ve yayınlanan haber başına pirim ya da telif usulüyle ücret alan gazete çalışanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi gazetecilerin mesleki ve sosyal haklarının diğer işçilere göre daha farklı ve özel bir şekilde düzenlenmesinin nedenleri arasındadır?

Soru 9:

Radyo- televizyon gazeteciliği ile İnternet gazeteciliği adı altında iki yeni gazetecilik türünün ortaya çıkmasına yol açan neden aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Gazete Radyo Televizyon Dergi İnternet Medya kavramı yukarıdakilerden hangilerini kapsamaktadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Basın İş Kanunu’na göre işyeri kavramı çerçevesinde değerlendirilemez?

Soru 12:

".......  hür ve demokratik toplumda basının kamuoyu oluşturma, siyaset yapabilme görev ve yetkileri olmasının gereği, basının bir kurum olarak işletme araç ve gereçleriyle birlikte korunması olarak ifade edilmektedir." Yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Gazetecilerin mesleki ve sosyal haklarının diğer işçilere göre daha farklı ve özel bir şekilde düzenlenmesinin nedenlerinden biridir?

Soru 14:

Basın iş sözleşmesi kanuna göre gazetecilerin kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmesi için en az kaç sene çalışmış olmaları gerekmektedir?

Soru 15:

I. Kanun, gazete yöneticileri için yüksek öğrenim zorunluluğu koymuştur. II. Kanun, gazete ve dergide çalışan bütün muhabir, yazar, fotoğrafçı, ressam ve idare memurlarının adlarının hükümete bildirilmesini istemiştir. III. Kanunun yayınlandığı dönemde diploması olmayıp da bu görevlerde bulunan kişilerin işlerine son verilmesi hükmü yer almaktadır. Yukarıdakilerden hangisi 1931 tarihli Matbuat Kanunu’nun çalışma yaşamına ilişkin önemli hükümlerindendir?

Soru 16:

Hür ve demokratik toplumda basının kamuoyu oluşturma, siyaset yapabilme görev ve yetkileri olmasının gereği, basının bir kurum olarak işletme araç ve gereçleriyle birlikte korunması olarak ifade edilen terim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Türkiye’de gazetecilerin çalışma hayatına yönelik ilk kanuni düzenleme kaç yılında yapılmıştır?

Soru 18:

Çalışanların iş görme, işverenin ise bu işe karşılık ücret ödeme zorunluluğu basın iş sözleşmesinin hangi özelliğinin gereğidir?

Soru 19:

Bilgi, düşünce ve davranışların aktarılması süreci olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi iletişim sürecinde, iletişimin eksiksiz gerçekleşebilmesi için alıcının mesaja verdiği tepkinin kaynak tarafından öğrenilmesi anlamına gelen kavramdır?