logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medyada Çalışma Hayatı

Soru 1:

"Kanunda yer alan hükme göre fazla çalışma, gündüz ve gece, sürekli olarak yapılan işlerde günlük normal iş süresi olan ........... aşan veya ulusal bayram, genel tatiller ve hafta tatilinde yapılan çalışmalar olarak tanımlanabilir." Boşluğa hangi gelmelidir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişim araçlarının işlevlerinden biri değildir?

Soru 3:

Kurumsallaşma Tekelleşme Yabancılaşma Endüstrileşme Sanayileşme Yukarıdakilerden hangileri iletişim sürecinde medyanın temel özelliklerini aktarmaktadır?

Soru 4:

Sektör içinde değişik faaliyet alanlarında yer alan kuruluşların, örneğin üretim yapan kuruluşlar ile dağıtım yapan kuruluşların tek bir firma içinde bütünleşmesiyle ortaya çıkan olgu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Kitle iletişim sürecinin çeşitli işlevlere ayrılması ve bu işlevlerin büyük yapılar içinde organize edilmesi aşağıdaki kavramların hangisiyle açıklanabilir?

Soru 6:

Aşağıda, 1971 yılında kabul edilen hukuki düzenlemelerden hangisinin 5. maddesi  toplu sözleşmelerin avantajlarından yararlanma hakkına sahip olmakla kalmayacakları aynı zamanda maddi ve manevi iş güvencesinin yanı sıra toplumsal konumlarına denk düşen ve ekonomik bağımsızlıklarını garanti eden bir ücret güvencesi sağlayan bireysel bir iş sözleşmesini de yapmaya da hak kazanmaları gerektiğini dile getirmektedir?

Soru 7:

Televizyonda iç ve dış yapımları, hedef kitlesini ve programın niteliğini göz önünde bulundurarak oluşturmaktan sorumlu kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Bir televizyon kanalında yayın politikası doğrultusunda birimler arasındaki koordinasyonu sağlamakla yükümlü idari personel aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Televizyon yayını esnasında ekrana gönderilecek her tür yazı, grafik, altyazı gibi unsurları bilgisayar vasıtasıyla yayına gönderen teknik personel aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Basın iş sözleşmesine göre gazetecinin basın iş sözleşmesinden kaynaklanan temel borcu aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi gazetecilik mesleğinin Türkiye'de geç profesyonelleşmesinin nedenlerinden biri değildir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi İş görme borcu kapsamında değildir? I. gazeteci yüklendiği işi bizzat yapmakla yükümlüdür II. gazetecinin ölümü hâlinde işi miras yoluyla mirasçılarına geçer III. gazeteci sağlığında işini kendi seçtiği herhangi bir kişiye devrederek işinden ayrılabilir IV.İşveren tek taraflı olarak gazetecinin göreceği işi değiştiremez

Soru 13:

Aşağıda Uluslararası Çalışma Örgütü ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi radyo kuruluşunun özelliklerinden değildir?

Soru 15:

I.Radyonun yayın politikasından sorumlu kişidir. II.Radyo çalışanlarının uyumlu ve verimli çalışmalarını sağlamakla yükümlüdür. III. Radyonun sahibi tarafından işleyişle ilgili her konuda yetkilendirilmiştir. Yukarıdaki yetki ve sorumluluklara sahip olan radyo çalışanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

İletişim süreci incelendiğinde kurumsallaşma ve yabancılaşma dışında bir süreçten daha bahsedilir. Bu süreç aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru belirtilmiştir?

Soru 17:

Politik, kültürel, bilimsel, sosyal haber ya da araştırmalar içeren, gazeteye oranla daha çok sayfadan oluşan, nispeten uzun belli aralıklarla yayımlanan basılı eserlere, süreli yayınlara ne ad verilir?

Soru 18:

Radyo programlarının yapımından yayınına kadar tüm safhalarından sorumlu olan ve program ekibinin, teknik ekibin çalışma disiplini ve uyum içerisinde, takım ruhuyla çalışmasını sağlayan radyo çalışanı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Türk basın çalışma hayatındaki ilk sendikal örgütlenme olarak aşağıdakilerden hangisi kabul edilmektedir?

Soru 20:

Bir gazetede haberleri toplayan, gazeteye hangi haberlerin, hangi hacimde, hangi tipografik özelliklerle ve görsel estetikle gireceğini belirleyen temel birim aşağıdakilerden hangisidir?