logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Medyada Çalışma Hayatı

Soru 1:

1952 tarihinde yürürlüğe giren Basın İş Kanunu’nda ilk değişiklik hangi yıl yapılmıştır?

Soru 2:

Bir televizyon kanalında program türlerinin hazırlanmasından sorumlu kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Televizyonda yayınlanan hemen her türlü programın bir yapım bir de yayın süreci vardır ve bu süreçte aktif rol oynayan ekipler bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi yapım-yönetim ekibinin içinde yer alanlardan birisidir?

Soru 4:

I. Genel yayın yönetmeni II. Yazı işleri müdürü III. Redaktör IV. İstihbarat şefi V. Halkla ilişkileri sorumluları Yukarıdaki ifadelerden hangileri bir gazetenin içerikle ilgili çalışanları arasında yer almaktadır?

Soru 5:

Bilgi, düşünce ve davranışların aktarılması süreci olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Günlük bir gazetede çalışan meslekteki kıdemi 11 yıl olan gazetecinin yıllık ücretli izin süresi ne kadardır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişim araçlarının  yerine getirdiği işlevlerden biri değildir ?

Soru 8:

Basın İş Kanunu’na göre gazete işletmelerinde görevlerinin niteliği itibariyle sürekli çalışan gazeteciler için günlük iş süresi gece ve gündüz dönmelerinde kaç saattir?

Soru 9:

Basın İş Kanunu hangi tarihte kabul edilmiştir?

Soru 10:

I.Kitle iletişim araçlarının işleyebilmesi için bir örgütlenmeye ihtiyacı vardır. II.Zamandan tasarruf ederek, kapsama alanlarını genişleterek enformasyonun hem taşınabilir hem de saklanabilir hâle dönüşmesini sağlamıştır. III. Kitle iletişimini geleneksel iletişimden ayıran özelliklerden biri iletişim sürecinin tek yönlü bir iletime dönüşmesidir. Yukardakilerden hangileri kitle iletişim araçlarının özelliklerindendir?

Soru 11:

Bilgi, düşünce ve davranışların aktarılması sürecine ne ad verilir?

Soru 12:

Gazetedeki bütün yazıların genel yayın politikasına uygunluğunu denetleyen ve birinci sayfa haberlerinin başlıklarına karar veren kişi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Merkezi Brüksel olarak kurulan ve dünyadaki basın sendikalarının bir araya gelerek oluşturduğu Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) hangi nedenle işlevini tam olarak yerine getirememiştir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi gazetede yazı işleri bölümünün görevlerinden biri değildir?

Soru 15:

Türkiye kaç yılında Uluslararası Çalışma Örgütüne (ILO) üye olmuştur?

Soru 16:

ABD’de 1880’lerden itibaren başlayan ve tüm dünyaya yayılan medya sektöründeki tekelleşme nasıl bir nitelik taşımaktadır?

Soru 17:

Her iletişim olgusunda mesajı “gönderen” bir kişi, küme, topluluk ya da kurum ve kuruluşlar vardır. İletinin ilk çıktığı yer olması açısından bu öge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Kanun iş sözleşmesinde bulunması gereken hususları da belirtmiştir. Hangileri bunlardandır? I. İşin türü II. Ücret miktarı, III. Gazetecinin kıdemidir

Soru 19:

Politika, kültür, ekonomi ve daha pek çok konuda haber ve bilgi vermek için yo­rumlu ve yorumsuz her gün ya da belirli zaman aralıklarıyla çıkarılan yayınlara verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi belirli bir iş alanında yada kesimde devlet kısıtlamalarının azaltılması ya da tamamen kaldırılması durumudur?