logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Haber Yazma Teknikleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi “zaman kısıtlılığı olmayan” bir habercilik türüdür?

Soru 2:

I. Gazete ve dergilerde söyleşi yazmanın haber yazmak kadar keskin hatları vardır. II. Son cümle teşekkür cümlesi olur. III. Kronolojik anlatım ve bölümleme tekniği olmak üzere iki tekniği vardır. Söyleşi yazısı ile ilgili yukarıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 3:

Haber metinlerinin düzeltilmesine, doğrultulmasına ne ad verilmektedir?

Soru 4:

Haber yazma sürecinin son aşaması olan denetim ve doğrulamanın esas amacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Isparta’da, evleri yan yana bulunan iki aile arasında üzüm asması yüzünden tartışma çıktı. Yukarıda verilen cinayet haberinin giriş cümlesinde hangi haber öğesi bulunmamaktadır?

Soru 6:

Aşağıdaki durumlardan hangisinde gizli kamera kullanılması meşru sayılabilir?

Soru 7:

Amerikan Profesyonel Gazeteciler Derneğinin açıklamasına göre aşağıdaki durumlardan hangisinde gizli kamera kullanılamaz?

Soru 8:

Bireyin var olduğu günden bu yana, hangi sosyal gereksinim, iletişim teknolojilerinin doğuşuna ve yaygınlaşmasına yol almıştır?

Soru 9:

Daha çok araştırmaya, incelemeye, soruşturmaya dayalı, birtakım gerçeklerin belirlenmesini amaçlayan, çok yönlü, renkli anlatıma sahip yazı türüne ne denir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi radyo ve televizyonda konuşma dili ile haber vermenin en temel nedenidir?

Soru 11:

Radyo ve televizyon haberciliğinde, haber yazmanın bir formülü olabilir mi?

Soru 12:

Dinleyicilere bilim, sanat, edebiyat gibi bir konuda bilgi vermek için yapılan konuşmaya………….. (1), Dinleyiciler önünde, seçilmiş bir konuşmacı grubunun bir konuyu tartışmak amacıyla düzenlediği toplantı, toplu görüşme, açık oturuma ……………. (2), Bir kuruluşun, temel sorunları konuşmak üzere belli sürelerle yaptığı genel toplantıya ………….. (3)  denilmektedir. Yukarıdaki boşluklara sırasıyla hangi isimler gelmelidir?

Soru 13:

Her yazının bir başlangıcının olması gerektiğinden, ajans haberciliğinde, devam eden olaylara ilişkin haberlerde aşağıdakilerden hangisi kullanılır?

Soru 14:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi haber ajansları için söylenemez?

Soru 15:

Radyo ve televizyon kuruluşlarının haber merkezleri tarafından hazırlanan ve yayımlanan günün yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası gelişen olayları hakkında kamuoyuna sunulan bilgilerin yer aldığı haber programına ne ad verilir?

Soru 16:

Konuşma dilinde haber aktarma yüklemleri kaç başlıkta toplanmaktadır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi ters piramit tekniğini kullanacak bir muhabirin kendisine sorması gereken sorulardan biri değildir?

Soru 18:

Televizyon haberciliğinde görüntü ve okunacak metin nasıl olmalıdır?

Soru 19:

I.Yanlış anlaşılmanın önüne geçmek II. Kamu yararını ön planda tutmak III. Haberin bir çıkar elde etmesini sağlamak IV. Etik ve hukuk kurallarına bağlı kalmak Yukarıdakilerden hangisi habercinin sorumlulukları arasındadır?

Soru 20:

Aşağıdaki verilen genel tanımlamalardan hangisi yanlıştır ?