logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Haber Yazma Teknikleri

Soru 1:

Doğum, evlenme, yıl dönümü, temel atma ve açılış törenleri, kentler, sanat eserleri, tiyatrolar, yıkıntılar, buluşlar ya da keşifler gibi olayları konu alan röportaj türü aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 2:

Yazıldığı gibi okunan, okunduğu gibi yazılan dile ne ad verilir?

Soru 3:

Meslek İlkelerini İzleme Komitesi’nin taslağını hazırladığı “Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi” hangi yıl kabul edilmiştir?

Soru 4:

Aşağıda röportaj ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi yararcı anlayışı, ödevci anlayıştan ayırmaktadır?

Soru 6:

"Gazetecilik alanında ....; daha çok araştırmaya, incelemeye, soruşturmaya dayalı, birtakım gerçeklerin belirlenmesini amaçlayan, çok yönlü, renkli anlatıma sahip yazı türüdür." Yukarıdaki tanımda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 7:

- Her bir cümlenin öznesi ve yüklemi arasındaki uyum denetlenir. - Yanlış cümleler belirlenerek düzeltilir. - Yanlış alanda kullanılan sözcükler denetlenir. Yukarıda sayılan işlemler denetim ve doğrulama sürecinin hangi aşamasında yapılır?

Soru 8:

I. Haberde kamunun bilgi edinme hakkı düşünülmez aksine haber alınıp satılabilen bir meta haline gelir. II. Haberin kaynağına para verilerek haber elde edilmeye çalışılır. III. Kişiler kendi hikâyelerini daha yüksek fiyata satabilmek için gerçeği saptırabilir ve olayları abartabilir. Yukarıdaki ifadelerin bütünü hangi habercilik anlayışının özelliklerini yansıtmaktadır?

Soru 9:

I. Olay yerine gider gitmez, bilgi alabileceği kişileri saptamalıdır. II. Takımlar, saha, hava koşulları, ulaşım gibi olay yerine gitmeden edinebileceği bilgileri derlemelidir. III. Derlediği bilgileri farklı kaynaklara da doğrulatarak güvenilirliğinden emin olmalıdır. IV. Olayın gelişimini inceleyerek haberin bir sonuç paragrafına gereksinimi olup olmadığına karar vermelidir. Eğer muhabir haberini yapmak için gittiği bir olayın kronolojik dizi tekniği ile haberleştirilmesinin doğru olduğuna inanıyorsa olay yerinde yukarıdakilerden hangisini veya hangilerini uygulamalıdır?

Soru 10:

"İnternetteki sayfalarda yer alan haberler, insan veya makine olarak bir etkileşim ortamı sunmaktadır. İnternet kullanıcıları, haberlere ilişkin yorum yazarak aktif etkileşim gösterebildikleri gibi, bir haberi kaç kişinin hangi yerden bağlanarak okuduğu ve ne kadar süre sayfada kaldığı, bu sayfadan hangi sayfaya geçtiği gibi sanal izler bırakarak pasif ve sistem dışı bir etkileşim de gösterebilmektedir." Tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi polis ya da emniyet muhabirlerinin başlıca görevlere arasında yer almaz?

Soru 12:

"Basın bülteniyle birlikte gönderilecek fotoğrafların neler olduğu ve bu fotoğraflarla ilgili tanımlamalar yazılmalıdır. Kimi zaman da video görüntülere de yer verilebilir. Ancak şu unutulmamalıdır: Haber çoğu zaman görüntü ile birlikte değerlidir ve görüntü yoksa haber de yoktur denir. Bir haber bülteninin yayınlanmasının en dikkate değer unsurlarından biri de kuşkusuz sahip olduğu görüntü değeridir." Tanımı aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?

Soru 13:

Dili ifade biçimi olarak kaça ayırabiliriz?

Soru 14:

Haber bültenlerinin hazırlanış  süreci ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi doğrudur?

Soru 15:

Medya kuruluşları ile hızlı haber alma gereksinimi duyan kamu ya da özel sektör kuruluşlarına, amaçları doğrultusunda olayları izleyerek, bunları tarafsızlık, doğruluk ve hızlılık ilkelerine bağlı kalarak değerlendirmeye tabi tutan ve sonra da edindiği bilgileri çeşitli yol ve yöntemlerle, en geniş şekilde abonelerine ulaştıran kuruluşlara ne denir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi gazetecinin doğru davranış kurallarından biri olan, özel hayatın gizliliğinin geçersiz sayılabileceği başlıca durumlardan biri değildir ?

Soru 17:

Kriz haberciliğinde yayın kuruluşlarından başlıca beklenti ve istek aşağıdaki seçeneklerden hangisinde belirtilmiştir?

Soru 18:

Bilgilerin doğru olması Haber türüne karar vermek Nesnelliğin sağlanması Farklı görüşleri bulmak Haber konusunu belirlemek Yukarıdakilerden hangileri bilgi toplama aşamasının önemli olmasının sebebidir?

Soru 19:

Gazeteci Hak ve Sorumluluk Bildirgesine göre gazetecinin doğru davranış kuralları arasında aşağıdaki seçeneklerden hangisi yer almaz?

Soru 20:

Haberde ilgi çekiciliği sağlamak ve okuyucuyu habere katmak için, “haberin en önemli ayrıntısına işaret eden soru ya da soruların, haber girişinde yer verildiği” haber giriş tekniği aşağıdakilerden hangisidir?