Yeni eklenen sınavlar ve güncel içerikler! Hemen keşfedin

Final Sınavı

Haberciliğin Temel Kavramları

15
Soru
60
Dakika
0
Görüntülenme
0
Çözülme

Sınav Ayarları

Soru 1

Orta Zorluk

“Photojournalism” yani fotoğraf gazeteciliği kavramı, aşağıdakilerden hangisi tarafından, “fotoğraf ya da imajların haberin bir parçası olarak birlikte kullanılması” şeklinde tanımlanmaktadır?

Soru 2

Orta Zorluk

Haberin görüntülerinin, seslerinin, yazılarını birleştiren kişiye ne ad verilir?

Soru 3

Orta Zorluk

Haber çalma (intihal), Kötü niyetli yanlış açıklamalar, İftira, onur kırıcı yayın, temelsiz suçlama, Yayın ya da baskı yapma bağlamında herhangi bir biçimde rüşvet kabul etme. Yukarıdakilerden hangisi / hangileri bir gazeteci için ciddi mesleki hatadır?

Soru 4

Orta Zorluk

Aşağıdakilerder hangisi yalan, asılsız ya da palavra haberlerdir?

Soru 5

Orta Zorluk

I. “Bir fotoğrafın içeriği, ASLA değiştirilmez ya da işlenmez. Sadece yakma, maskeleme,tonlama ve kesme gibi standart baskı yöntemlerinin kabul görmüş kurallarına izin verilir. II.  Rötuş, normal çiziklerin ve toz zerrelerinin kaldırılmasıyla sınırlandırılmıştır. III. Orijinale uygun bir kopya elde etmek için renk düzeltilmesi yapılmadan önce ciddi bir biçimde düşünmek gerekir. Anormal renk ya da tonlama durumlarının başlıkta açıkça belirtilmesi gerekir. Renk düzenlemesi, her zaman en az düzeyde olmalıdır. Bu tür konularla ilgili aklınızda herhangi bir soru işareti oluştuğunda derhal kıdemli bir editöre danışmalısınız. IV. Associated Press’in haber fotoğraflarının bütünlüğü en önemli önceliğimizdir. Hiçbir şey, Associated Press’in saygınlığından önce gelemez.” Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Associated Press’in “Fotoğraf Düzenleme Politikası”na ilişkin ilkelerindendir ?

Soru 6

Orta Zorluk

Aşağıdaki tanımlardan hangisi yanlıştır?

Soru 7

Orta Zorluk

Haber metninin seslendirilmesine ne ad verilir?

Soru 8

Orta Zorluk

Okuduğu haberdeki bağlantıya tıklayarak başka sayfadan yeni bilgiler edinen Hakan Bey, internet haberciliğinin hangi özelliğinden yararlanmıştır?

Soru 9

Orta Zorluk

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 4 Kasım 1950 tarihinde Roma’da imzalanmış, 3 Eylül 1953 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Peki bu sözleşme Türkiye'de ne zaman onaylanmıştır ?

Soru 10

Orta Zorluk

Gazetelerin ilk sayfasına en iri puntolarla konulan, genellikle gazetenin logosunun altında yayınlanan başlık. Gazetelerin birinci sayfasındaki gazetenin logosunun üzerinde kullanılan başlık. Olağanüstü durumlarda tercih edilen, manşet haberden çok daha önemli haberlere karşılık gelir. Normal bir günde sürmanşet haber uygulamasına gerek yoktur. Önem sıralamasında manşetten daha az önemli kabul edilen durumlar için sürmanşet uygulaması kullanılır. Sürmanşet uygulamasının zorunlu ve pratik bir teknik uygulama olduğu da söylenebilir. Maddelerden hangileri sürmanşete ilişkindir?

Soru 11

Orta Zorluk

2003 yılında içselleştirilen ve yeni Basın Kanun'a göre, bir gazeteci için aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 12

Orta Zorluk

Aşağıdakilerden hangi haber konusu, insanların kavgaya yönelik olan ilkel eğilimleri nedeniyle ilgi çekmektedir?

Soru 13

Orta Zorluk

Aşağıdaki şıklardan hangisi medya okuryazarlığı ile ilgili ortak özellikler arasında yer almaz?

Soru 14

Orta Zorluk

Gerçeği araştırmak, insanları eğitmek ve siyasi anlamda tarafları açıklamak, hangi modelin açıklamasıdır?

Soru 15

Orta Zorluk

UNESCO’nun isteği üzerine özel bir uluslararası komisyon tarafından hazırlanan ve 1980 Kasım ayında kabul edilen raporun beşinci bölümünde, “Gazetecilerin Hak ve Sorumlulukları” başlığı altındaki “Habere Ulaşma” ve basın özgürlüğü hakkı günümüzde güncelliğini korumaktadır. İlgili rapor aşağıdakilerden hangisidir?

Derse Dön