logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Haberciliğin Temel Kavramları

Soru 1:

I. Kriz durumlarının tanımlanması II. Medya çalışanlarının dolaşımı ve habere ulaşma özgürlüğü III. Medya çalışanlarının çalışma koşulları ve güvenlik IV. İfade ve ha­ber alma özgürlüğüne getirilecek aşırı sınırlamalar ve kamuoyunun manipüle edilmemesi için alınan tedbirler. V. Kriz anında elinde bulunan bilgi, belge ve haber kaynağını açıklama ve kriz anına ilişkin olarak tanıklık yapma Yukarıdaki ifadelerden hangileri Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin 26 Eylül 2007 yılında gerçekleştirdiği 1005. toplantısında belirlenmiş olan kriz zamanlarında ifade ve haber alma özgürlüğü­nün korunması hakkında rehber ilkeler arasında yer almaktadır?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi tüm başlıklarda dikkat edilmesi gereken temel unsurlardan biri değildir?

Soru 3:

Ombudsman nedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin ifade ve haber alma özgürlüğü ile ilgili yayınladığı rehber ilkelerden "Medya çalışanlarının dolaşımı ve habere ulaşma özgürlüğü" ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi bir Medya Akademisyeni olan Art Silverblatt’ın belirttiği  medya okuryazarlığının yedi temel özelliğinden birisi değildir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi gazete tasarımında kullanılan haber sunum öğelerinden değildir?

Soru 7:

Medya mesajlarına ulaşma, bunları analiz edebilme, değerlendirebilme ve bunların iletilmesi olarak tanımlanan terim hangisidir?

Soru 8:

Sosyal, siyasal, ekonomi, finans, iş, işçi, magazin, polis, adliye, spor, bilim, din, eğitim, sağlık, ev, yaşam, uzay, hukuk, dış haber gibi konulara ayrılan haberlere ne denir?

Soru 9:

Gazete Kitap Dergi Broşür Yukarıdakilerden hangisi / hangileri yazılı basın ürünleri arasındadır?

Soru 10:

İletilerin kitlesel boyutta dağıtımını gerçekleştiren kitle iletişim araçlarına ne denir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi Basın Ahlak Esasları arasında yer almaz ?

Soru 12:

Osmanlı Devleti’nde 1831’de yayımlanan ilk Türkçe gazete aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Medya okuryazarlığında anlamlı parçaların değeri hakkın hüküm verebilme hangi beceriyi gerektirir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi gazetecinin temel görevlerinden ve ilkelerinden değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Siebert, Theodore Peterson ve Wilbur Schramm’ın Basının Dört Kuramı olarak ta bilenen normatif kuramlarından değildir?

Soru 16:

Aşağıdaki kavramlardan handisi basın ve ifade özgürlüğü kavramlarıyla en ilintili kavramdır?

Soru 17:

Medya okuryazarlığının yapılandırılmasının temelini oluşturan aşağıda listelenmiş beş ögenin tümüne ne denir? I. Medya etkileri II. Medya içeriği III. Medya endüstrileri IV. Gerçek dünya V. Birey

Soru 18:

Dijital okuryazarlığın sadece tuşlara basmaktan ibaret olmayan, fikirlere hâkim olmakla ilişkili özel bir tür zihniyet olduğunu belirten, Dijital okuryazarlık kavramını ilk olarak ortaya çıkartan araştırmacı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi gerçekleştirdiği 1005. toplantısında kriz zamanlarında ifade ve haber alma özgürlüğünün korunması hakkında rehber ilkeleri ne zaman yayınlamıştır ?

Soru 20:

Almanya’nın “altın çağı” olarak da nitelendirilen Weimar Cumhuriyeti döneminde  haber fotoğrafçılığı konusunda öne çıkan isim aşağıdakilerden hangisidir?